Λευτεριά στην Χαλκιδική! Οι ηρωικοί Χαλκιδικιώτες ριχνουν την μετοχή της Eldorado στον πάτο…

Το 2003 παραχωρήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. τα δικαιώματα εκμετάλλευσης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, το Κιλκίς και την Θράκη, έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ. Το δημόσιο προέβη στην πώληση χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό ενώ με τη σύμβαση παραχώρησης η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» απαλλάσσεται από οποιοδήποτε φόρο μεταβίβασης ή άλλο φόρο και από οποιεσδήποτε οικονομικές υποχρεώσεις από τη λειτουργία των μεταλλείων. Η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. αποτελείται από 95% από την Eldorado Gold και κατά 5% από την εταιρία ΑΚΤΩΡ Α.Ε. του Μπόμπολα.

Η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής ανέρχεται στα 2,3δις ευρώ (τέλη 2012) και η αξία των μεταλλευμάτων υπολογίζεται στα 15,5δις ευρώ. Το 2011 η μετοχή της εταιρίας Eldorado Gold στο χρηματιστήριο του Καναδά είχε φτάσει το ιστορικό ρεκόρ των $21,48 ανά μετοχή ενώ μετά και τις πρόσφατες αντιδράσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι ηρωικά απαρνούνται να παραχωρήσουν τα εδάφη τους σε κερδοσκόπους, έφτασε τα $7,55 ανά μετοχή.

Untitled-1

Μετά από μελέτη που έγινε από επίσημους φορείς, υπολογίστηκε ότι τα μεταλλεία της Χαλκιδικής έχουν 284 χιλιάδες τόνους χρυσού και χαλκού και η διάρκεια εκμετάλλευσης τους θα φτάσει τα 27 χρόνια. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εταιρίας Eldorado Gold σε σχέση με τους ανταγωνιστές της (Goldcorp, Barrick Gold, Yamana Gold, IAG and Agnico-Eagle) στο εξωτερικό είναι το χαμηλό κόστος εξόρυξης ανά ουγγιά το οποίο αγγίζει τα $1110 (βλέπε εικόνα παρακάτω). Το κλειδί της επιτυχίας επομένως για την πορεία της εταιρίας είναι η εξέλιξη των μεταλλείων στην Χαλκιδική μιας και τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας είναι τα κοιτάσματα στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, μετά την πρόσφατη τρομοκρατική και προβοκατόρικη εισβολή σε σπίτια κατοίκων της περιοχής υπάρχει μια συσπείρωση εναντίων της κυβέρνησης η οποία προασπίζεται για άλλη μια φορά τα συμφέροντα ξένων ιδιωτών οι οποίοι θα βγάλουν υπέρ-κέρδη δίνοντας ψίχουλα στην ευρύτερη περιοχή και ταυτόχρονα μολύνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται συνεχώς με τους κατοίκους να συγκεντρώνονται έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και να απαιτούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Οι εξελίξεις έφτασαν στους επενδυτές οι οποίοι ζητάνε εξηγήσεις για τα γεγονότα στην Ελλάδα και την πορεία της μετοχής, καθώς χωρίς να έχουν κάνει σχεδόν καμία εργασία στα ορυχεία το 2012, έχουν προεξοφλήσει το χρυσό παίζοντας αέρα στα διεθνή χρηματιστήρια και βλέπουν πλέον την επένδυση τους να πάει στράφι.

Untitled-2

Το άξιο απορίας είναι γιατί το ελληνικό δημόσιο παραιτείται των αξιώσεων του από ένα τέτοιο τεράστιο όγκο αποθεμάτων χρυσού, το οποίο θα έλυνε όλες τις αμφιβολίες περί της δυνατότητας επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση φυγής από το ευρώ. Έχοντας αποθέματα χρυσού στα θησαυροφυλάκια, θα μπορούσαμε να καλύψουμε οποιαδήποτε συναλλαγματική ανάγκη που προέκυπτε κατά την διάρκεια της αναμενόμενα δύσκολης μετάβασης σε εθνικό νόμισμα το πρώτο διάστημα εφαρμογής του, πουλώντας χρυσό.

Προσωπικά εύχομαι οι ηρωικοί κάτοικοι της Χαλκιδικής να αντέξουν στις πιέσεις, της υποταγμένης στα ξένα συμφέροντα, Ελληνικής κυβέρνησης και να διώξουν τους λήσταρχους από τα εδάφη τους.

Εύαγγελος Κωνσταντινόπουλος

Απόφοιτος Χρηματοοικονομικών και Τραπεζικών (University of Bedfordshire)

Ε.ΠΑ.Μ. – Πυρήνας Λονδίνου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s