Αναπόφευκτο. Η Ιταλία θα πρέπει να διασωθεί από την ΕΕ

Οι εξελίξεις στην Ιταλία σε οικονομικό επίπεδο είναι ανησυχητικές. Το παρακάτω άρθρο αναρτήθηκε εχθές από την WallStreetItalia και είναι χαρακτηριστικό των εξελίξεων που συμβαίνουν στην γείτονα χώρα αλλά που αποκρύπτονται όπως όλα όσα συμβαίνουν σε πολιτικό – οικονομικό επίπεδο στις χώρες της ΕΕ.

Αναπόφευκτο. Η Ιταλία θα πρέπει να διασωθεί από την ΕΕ

(WSI)mediobanca-lancia-un-campanello-d-allarme-sul-destino-dell-italia-salvataggio-entro-sei-mesi.aspx

Η δεύτερη μεγαλύτερη Τράπεζα της Ιταλίας, η Mediobanca, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: “Κίνδυνος αφερεγγυότητας”.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να ζητηθεί βοήθεια από την ΕΕ.”

Το επιβεβαιώνει και ο νούμερο ένα οικονομικός αναλυτής, Antonio Guglielmi, του Ιδρύματος Piazzetta Cuccia, λέγοντας ότι “ο χρόνος λήγει για την τρίτη οικονομία της ευρωζώνης” και ότι “η μακροοικονομική κατάσταση στην Ιταλία δεν έχει βελτιωθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο, μάλλον έχει συμβεί το αντίθετο…160 μεγάλες ιταλικές εταιρείες έχουν ζητήσει ειδικό χειρισμό λόγω κρίσης”.

Το ιταλικό χρέος ύψους 2.1 τρις ευρώ, είναι το τρίτο μεγαλύτερο μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία (…) Τα δεκαετή ιταλικά ΒΤΡ επιτόκια έχουν αυξηθεί στις 100 μονάδες βάσης κατά 4,8 αφότου η FED άρχισε να μιλά για την πιθανότητα η Κεντρική αμερικανική τράπεζα να αποσύρει ρευστότητα από τις αγορές εντός του 2013.Όμως η Mediobanca ανησυχεί ιδιαίτερα για την διαφορά που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα επιτόκια των βραχυπροθεσμων τίτλων (των Bot) και μακροπρόθεσμων (BTP), που έχουν μια maturity που λήγει τον ίδιο διάστημα. Τα Bot που λήγουν στις 31 Ιούλη παρουσιάζουν πράγματι μια απόδοση ίση με 0,48%, ενώ το αντίστοιχο BTP παρουσιάζει απόδοση του 0,74%.Ο Nicolas Spiro, strategist του εθνικού χρέους, ανέφερε ότι ο “τρόμος του tapering” – δηλαδή της μείωσης του Quantitative Easing – εκνευρίζει τους επενδυτές της Ευρωζώνης, καθώς ακόμη και τα ομόλογα που θεωρούνταν “καλό καταφύγιο” όπως τα ελβετικά και τα γερμανικά πουλήθηκαν δύσκολα. Η δεκαετής απόδοση του αγγλικού Gilt ανήλθε επιπλέον στο μέγιστο σε 2 χρόνια, στο 2,53%.

Τα επιτόκια  αυξήθηκαν στο 5,1% σε Ισπανία, στο 6,7% σε Πορτογαλλία (…) Αν η ΕΚΤ δεν αντιδράσει, όλα τα κέρδη των ομολόγων στα οποία συμμετείχαμε τους τελευταίους 9 μήνες θα σβήσουν μέσα σε 2 εβδομάδες”.

Στην Ιταλία, οι πιέσεις στους κρατικούς τίτλους οδήγησαν το spread Ιταλίας – Γερμανίας να κυμαίνεται γύρω στις 300 μονάδες βάσης.

Τα οικονομικά δεδομένα δεν υπόσχονται τίποτε το θετικό και η Ιταλία μοιάζει να είναι προορισμένη να βρίσκεται όχι σε μια περιστολή του χρέους, αλλά περισσότερο σε μια άνοδό του μέχρι και 144%, όπως προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Η Mediobanca είναι πεπεισμένη ότι αυτό που θα οδηγούσε σε έκρηξη της κρίσης στην Ιταλία θα ήταν ένα ενδεχόμενο σχέδιο διάσωσης για βοήθεια της Σλοβενίας ή μια χειροτέρευση της κατάστασης στην Αργεντινή, που κινδυνεύει να επιστρέψει στο χείλος ενός default.

Αυτό που ανησυχεί τους οικονομικούς αναλυτές είναι κυρίως το Buenos Aires, που έχει στενές βιομηχανικές σχέσεις με την Ιταλία και όπου ένα σενάριο default είναι όλο και πιο ρεαλιστικό.

Η βιομηχανική παραγωγή  της Ιταλίας σημειώνει πτώση κατά 25% σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, ενώ το εισόδημα έχει πέσει κατά 9% και οι πωλήσεις κατοικιών σε επίπεδα που παρατηρούσαμε το 1985, σχεδόν 30 χρόνια πριν.

Σε σύγκριση με το 1992, όταν η Ιταλία απέφυγε το χειρότερο, ‘o ζουρλομανδύας του ευρώ  δεν προσφέρει την ίδια συναλλαγματική ευελιξία’ σήμερα. Με την υποτίμηση της λίρας τότε η Ιταλία κατάφερε να ξεφουσκώσει το χρέος, πράγμα που δεν μπορεί πλέον να κάνει τώρα”.

Θα χρειαστούμε περισσότερο από 10 χρόνια για να επιστρέψουμε σε επίπεδα παραγωγής προ-κρίσης.

(Πηγή: WallStreetItalia)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s