Πρώτα τους κάνουν σκλάβους και μετά τους απολύουν

Κύπρος το 2013: από τις 12 Ιουλίου η Κύπρος κηρύσσεται ολόκληρη μια απέραντη, ενιαία Τουριστική Ζώνη με φιρμάνι από την υπουργό Εργασίας.

Φιρμάνια είχαμε επί Αποικιοκρατίας, από τους Εγγλέζους Κυβερνήτες. Φιρμάνια είχαμε επί Τουρκοκρατίας, από τους Οθωμανούς Σουλτάνους. Φιρμάνια είχαμε και επί της 8-ήμερης “κυβέρνησης” της εόκα-β’ το 1974 από το καρναβάλι του ολέθρου των Σαμψών, Παρισινού, Παναγιώτη Δημητρίου.

Τουριστική Ζώνη σημαίνει ότι τα καταστήματα μένουν ανοικτά ως τις 22:00 καθημερινά, και τις Κυριακές. Καταργούνται δηλαδή οι αργίες του απογεύματος της Τετάρτης και της Κυριακής. Αυτό θα επηρεάσει την ζωή χιλιάδων εργαζομένων σε αυτά τα καταστήματα αφού θα πιεστούν από τους εργοδότες τους να δουλεύουν αργίες (π.χ. Κυριακή) ή αργά την νύχτα με κανονικό μισθό, χωρίς υπερωρία (αν δεν τους πληρώνουν ήδη με κουπόνια…). Κάποτε σε αυτό τον τόπο δουλειά την Κυριακή σήμαινε υπερωρία, δηλαδή πληρωμή 1:2 και τις καθημερινές μετά τις 6:30 1:1.5. Το ίδιο και τα Σάββατα.

Καμιά υπεραγορά δεν μπορεί να πληρώνει υπερωρίες (1:2) για να μένει ανοικτή και την Κυριακή χωρίς να αυξήσει τις τιμές της, εκτός και αν κάνει τον άπειρο τζίρο. Σιγά…

Βλέπω από τώρα να κατεβαίνουν οι καταναλωτές να αγοράσουν φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψάρια μετά τον εκκλησιασμό της Κυριακής και την θεία κοινωνία. Το πολύ πολύ να αγοράσουν λίγο μαϊντανό να βάλουν στα σουγλάκια.

Να υπάρχουν δουλειές ναι αλλά να υπάρχει και εργασιακή νομοθεσία που να προστατεύει τον εργαζόμενο από την αυθαιρεσία του εργοδότη. Οι εργοδότες, αφού έσπειραν τον φόβο της ανεργίας στους εργαζόμενους, αφού εκβιαστικά έφεραν στα μέτρα τους τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τώρα προχωράνε στην απελευθέρωση του ωραρίου – και όποιου του αρέσει, οι άλλοι απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες, όπως ο Ακης Πούλος που δούλευε μέχρι προχτές στο LIDL γιατί προσπάθησε να εξηγήσει στους συναδέλφους του τι σημαίνει αυτό το μέτρο.

ProkiriksiSwmateiou

Μπράβο στον Ακη Πούλο που στάθηκε στο ύψος του. Μας δείχνει τον δρόμο:

οργάνωση στον τόπο δουλειάς με τους Ταξικούς μας Συντρόφους, ανοίγουμε συζήτηση για αυτά τα θέματα όπου βρεθούμε και δείχνουμε όπου και όπως μπορούμε την Ταξική μας Αλληλεγγύη.

Πηγή

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s