Δόγμα του Σοκ: Πώς το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπουλούν την Ελλάδα σ΄όποιον δίνει περισσότερα.

Stratégie du choc : comment le FMI et l’Union européenne bradent la Grèce aux plus offrants

image001

Πωλήσεις με το κομμάτι

Δόγμα του Σοκ: Πώς το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή  Ένωση ξεπουλούν την Ελλάδα σ΄όποιον δίνει περισσότερα.

Από την  Agnès Rousseaux (20 Ιουνίου 2013)

Είναι ο καιρός των εκπτώσεων. Η μεγαλύτερη προσφορά του 21ου αιώνα. Γενικό ξεπούλημα! Σε μια προσπάθεια να μειώσει το χρέος της η Ελλάδα ρευστοποιεί όλα τα δημόσια αγαθά : ενέργεια, μεταφορές, εταιρείες ύδρευσης, πανεπιστήμια, ακτές … Η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε μια οικονομική κρίση χωρίς τέλος, παρά τα ευρωπαϊκά «σχέδια διάσωσης». Αυτά έχουν ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ για τους  Έλληνες η λιτότητα έχει γίνει τρόπος ζωής. Ρεπορτάζ από την Αθήνα, με έναν λαό θύμα της θεραπείας-σοκ που επιβάλλεται από τον «καπιταλισμό της καταστροφής».

«Περισσότερο από το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει πλέον πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση», εκτιμά ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας. Περίπου 100 γιατροί παρακολουθούν εθελοντικά ολοένα και περισσότερους ασθενείς σ΄ένα αυτοδιαχειριζόμενο ιατρείο στο Ελληνικό, ένα προάστιο της Αθήνας. Εδώ και ενάμιση χρόνο 10.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν το ιατρείο, που βρίσκεται μέσα σε μια παλιά αμερικανική στρατιωτική βάση. Με τις δραστικές περικοπές στους μισθούς -μείωση 40% μέσα σε λίγα χρόνια – ακόμη και εκείνοι που έχουν δουλειά, συχνά δεν έχουν τα μέσα να πληρώσουν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους. Και τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα, ειδικά για τη θεραπεία καρκινοπαθών.

Ο τομέας της υγείας είναι ενδεικτικός της διάλυσης των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών. Σε ένα εξεταστήριο με άσπρους τοίχους  ο καρδιολόγος αναφέρει περιπτώσεις που λένε πολλά για την κατάσταση της χώρας : για μια γυναίκα που μόλις γέννησε και το νοσοκομείο δεν της δίνει το παιδί της, αν δεν καταβάλει τα έξοδα νοσηλείας. Για μια άλλη που κρατήθηκε στον θάλαμο του νοσοκομείου με φύλακα στην πόρτα, επειδή χρωστούσε 2000 ευρώ. «Έρχονται σε μάς πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού και του ηλεκτρικού, αφού οι φόροι για τα ακίνητα έχουν αυξηθεί. Έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε σπίτια ανθρώπων που χρειάζονται μόνιμα ιατρικές συσκευές, όπως οξυγόνου», περιγράφει ο Γιώργος Βήχας. Τον περασμένο χειμώνα, επειδή δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο, του οποίου η τιμή έχει διπλασιαστεί, οι άνθρωποι έβαλαν σε λειτουργία παλιά τζάκια στα διαμερίσματα κι έκαιγαν ξύλα … ή σκουπίδια. «Το βράδυ στην Αθήνα ο αέρας ήταν αποπνικτικός», σχολίασε ο Μάκης Ζέρβας, καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Παρά τα «σχέδια διάσωσης» το ελληνικό χρέος εκρήγνυται

Τρία χρόνια μετά την πρώτη «διάσωση» από την Ευρώπη η Ελλάδα βυθίζεται σε μια ύφεση που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 27%. Έχει τριπλασιαστεί από το 2009. Κι αυτό είναι ο επίσημος αριθμός, που υπολείπεται της πραγματικότητας. «Οι νέοι που αναζητούν εργασία μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους δεν συνυπολογίζονται στους ανέργους, ούτε αυτοί που εργάζονται μία ώρα την εβδομάδα», είπε ο Μάκης Ζέρβας. Ούτε οι αυτοαπασχολούμενοι που έπαψαν σταδιακά να δουλεύουν λόγω έλλειψης πελατών. Στο κέντρο της Αθήνας τα ρολά είναι κατεβασμένα σε κάποια  καταστήματα. Το 63% των νέων κάτω των 25 ετών είναι σήμερα χωρίς δουλειά. Ανάπτυξη; Με ένα -6% το 2012, φαίνεται πολύ μακρινή. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% από το 2008 –όσο και στις ΗΠΑ στην κρίση του 1929.

Ποιες προοπτικές υπάρχουν μετά από έξι χρόνια ύφεσης; Η Ελλάδα είναι «σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει την φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή της» τολμά να λέει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η χώρα θα μπορούσε να «επανασυνδεθεί» με την ανάπτυξη το 2016, προφήτευε το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση [1]. Αλλά απαιτείται επιπλέον προσπάθεια γι αυτό. Σαν να ζητούν από την Ελλάδα στα όρια της εξάντλησης να τρέξει έναν μαραθώνιο ακόμα. Ο στόχος της μείωσης του χρέους που έθεσε η Τρόικα (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) φαίνεται εξωπραγματικός. Κάποιος σε ένα γραφείο κάπου στις Βρυξέλλες ή στη Φρανκφούρτη ακολούθησε τα διαγράμματα, πληκτρολόγησε στον υπολογιστή του κι έβγαλε τις προβλέψεις, που υιοθετήθηκαν από τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών. Στόχος : ένα χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Ήταν 156% το 2012. Θα είναι 175% το 2013. Άρχισε να στραβώνει το πράγμα. Βιαστείτε, λέει η Τρόικα, πρέπει να επιταχύνετε τις ιδιωτικοποιήσεις, να διαλύσετε τις δημόσιες υπηρεσίες, και άρον-άρον  να ανακεφαλαιοποιήσετε τις τράπεζες. Η πώληση της εταιρείας φυσικού αερίου απέτυχε την περασμένη εβδομάδα – και το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης έγινε μπούμερανγκ [2] : 2650 περισσότεροι άνεργοι.

Δισεκατομμυριούχοι, ήρθε η ώρα του ξεπουλήματος!

ΔΕΗ, νερό, φυσικό αέριο, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, εθνικό λαχείο … Η Ελλάδα εκποιεί τη δημόσια περιουσία της. Κι αυτή η εκποίηση πρέπει να αποδώσει 9.5 δισ €  μέχρι το 2016. «Ιδιωτικοποιούν μέχρι και την είσπραξη των φόρων», λέει αγανακτισμένος ο Μάκης Ζέρβας. «Και πωλείται το 49% πανεπιστημίων σε ιδιωτικές εταιρείες, κάτι που είναι αντισυνταγματικό». Το «σχέδιο για την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων», που απαιτήθηκε από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιείται από το Ταμείο Αξιοποίησης  Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Αυτή η ελληνική ανώνυμη εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2011, έχει στόχο να «μεγιστοποιήσει την αξία» των δημόσιων αγαθών που πωλούνται. Γιατί αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις είναι «το βασικό στοιχείο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας, η οποία είναι η θεμελιώδης προϋπόθεση για την επιστροφή της Ελλάδας στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές», τονίζεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η οποία προτείνει, όπως ένας τουριστικός κατάλογος, παραλίες, δάση, έρημα νησιά ή αρχαιολογικούς χώρους. Όλα πρέπει να ξεπουληθούν. Κυρίες και κύριοι δισεκατομμυριούχοι, μεσίτες ακινήτων και τουριστική βιομηχανία, μη διστάζετε: ήρθε η ώρα της εκποίησης.

Πρώτες και καλύτερες στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ : έκταση 1,8 εκατ. τετραγωνικών μέτρων (όση 250 γήπεδα ποδοσφαίρου) με 7 χιλιόμετρα ακτογραμμής στη Ρόδο. Και περιοχές Natura 2000, στις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει να κατασκευαστούν ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ και εμπορικά κέντρα. Και ο χώρος του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας, 623 εκτάρια (τρεις φορές η έκταση του Μονακό) δίπλα στη θάλασσα, όπου ανάμεσα στα χορτάρια υπάρχουν και κάποια απομεινάρια από τις υποδομές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. «Προσπάθησαν να τον πουλήσουν στο Κατάρ, που όμως δεν τον ήθελε», λέει η Νατάσα Τσιρώνη, μια κάτοικος της περιοχής, που έφτιαξε και διατηρεί εκεί έναν κήπο. «Ψηφίστηκε ένας νόμος που επιτρέπει στους επενδυτές να κάνουν ό, τι θέλουν εδώ, ακόμα και να χτίσουν πύργους». «Απεσύρθησαν 69 ρυθμιστικοί, διοικητικοί και τεχνικοί κανονισμοί που εμπόδιζαν και επιβράδυναν τις ιδιωτικοποιήσεις» πανηγυρίζει το ΤΑΙΠΕΔ στην έκθεσή του το 2013.

«Το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκποιήσεων στον κόσμο»

Η εταιρεία «απεθνικοποιήσεων» διευθύνεται από ένα συμβούλιο πέντε μελών, όλων από τον ιδιωτικό τομέα και τις ελληνικές τράπεζες. Ο Πρόεδρός της ήταν μέχρι το 2013 επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, της μεγαλύτερης εταιρείας ύδρευσης  στην Ελλάδα, και ίδρυσε μια εταιρεία κατασκευής πισίνας  – εξασφαλισμένη επιτυχία, με όλα αυτά τα συγκροτήματα αναψυχής που θα ξεφυτρώσουν στην παραλία … Ο Γενικός Διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης, ήταν υπεύθυνος της επενδυτικής τράπεζας του ομίλου της Alpha Bank. Μαζί με δύο «παρατηρητές», διορισμένους από την Ευρωζώνη και την ΕΕ, αυτός ο όμιλος έχει αναλάβει τη ρευστοποίηση των ελληνικών δημόσιων αγαθών. Και έχει την «απόλυτη εξουσία όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων». Κάθε περιουσιακό στοιχείο που μεταβιβάζεται στο Ταμείο πρέπει να πωληθεί ή να ρευστοποιηθεί : «Η επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων στο κράτος δεν επιτρέπεται». Το μεγάλο παζάρι –«το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκποίησης στον κόσμο»– ξεκίνησε. Τις εντολές δίνουν : οι ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες και η Τρόικα.

Έχει πρόβλημα ο ελληνικός λαός που βλέπει να φεύγει σε δόσεις η κληρονομιά του; «Ομελέτα δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αυγά…, είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε άρθρο του [3], επ΄ ευκαιρία της ιδιωτικοποίησης της ΕΡΤ, της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφώνου. «Πρέπει να δείξουμε [στον ελληνικό λαό] ότι τολμάμε να τα βάλουμε με τα πιο κραυγαλέα προπύργια αδιαφάνειας και σπατάλης», γράφει. Κι όμως η ΕΡΤ ήταν πλεονασματική. Οι πολίτες προσπαθούν να βρουν τη λογική σε αυτές τις αυταρχικές αποφάσεις. Τουλάχιστον πέτυχε η ομελέτα;  Οι στόχοι απέχουν πολύ από το να επιτευχθούν : μέσα σε δύο χρόνια, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο 2 δισ. ευρώ -ούτε καν το 1% του συνολικού χρέους.

Η προτεραιότητα : ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το χρέος εξ άλλου δεν μειώνεται ούτε κατά το ελάχιστο. Ήταν 310 δισ. € το 2009. Το 2013, μερικά «πακέτα διάσωσης» αργότερα, καθώς η χώρα βυθίζεται σε οικονομικό μαρασμό και η ελληνική δημοκρατία πεθαίνει, το χρέος παραμένει στα 309 δισ. €. Πολύ κακό για το τίποτα. Με τη βίαιη πτώση του ΑΕΠ το χρέος αντιπροσωπεύει πλέον το 180% του (έναντι 130% το 2009) [4]. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια ανεπτυγμένη χώρα, σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό δείκτη MSCI, που την κατατάσσει πλέον στην κατηγορία των αναδυόμενων οικονομιών. Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να επανέλθει το ποσοστό απασχόλησης στα επίπεδα του 2009; «Με ανάπτυξη 4%, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο το 2020-2025», εκτιμά ο Σωτήρης Κοσκολέτος , οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς”[5]. «Αλλά ποιος μπορεί σήμερα να ελπίζει σε ρυθμό ανάπτυξης 4%; »

Σε τι ωφέλησαν τα διαδοχικά σχέδια διάσωσης; Στη διάσωση της Ελλάδας από την άμεση πτώχευση με τη χορήγηση νέων δανείων. Και στη διαγραφή μέρους του χρέους μέσω μιας «αναδιάρθρωσής» του [6], προσθέτοντας στην πλάτη της Ελλάδας νέα δάνεια. Αλλά, επίσης -και κυρίως- στη διάσωση των ελληνικών τραπεζών και των ξένων πιστωτών. «Ένα μεγάλο μέρος του πακέτου βοήθειας χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι γεγονός. Τους έλειπε ρευστότητα, αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν», περιγράφει η Céline Antonin, οικονομολόγος στο Τμήμα Ανάλυσης και Πρόβλεψης του OFCE [7]  [Observatoire Français des Conjonctures ‘Economiques – Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συμφωνιών, ΣτΜ].

Το 77% των ευρωπαϊκών ενισχύσεων προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα

Ποιος έλαβε τα 207 δισ. € που έχουν εκταμιευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ από το 2010; Οι ελληνικές τράπεζες (τα 58 δισ.) και οι πιστωτές του ελληνικού κράτους (τα 101 δισ.), τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια επί το πλείστον. Τουλάχιστον το 77% της ευρωπαϊκής βοήθειας δεν ωφέλησε τους πολίτες, αλλά άμεσα ή έμμεσα τον χρηματοπιστωτικό τομέα! Μια μελέτη της Attac Αυστρίας [δείτε κείμενο στα ελληνικά, ΣτΜ] δείχνει ότι μόνο 46 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση του ελληνικού δημοσίου – πάντα με τη μορφή δανείων, φυσικά. Προς σύγκριση :  κατά την ίδια περίοδο καταβλήθηκαν από το κράτος στους πιστωτές του για τόκους 34 δισ. [8].

Η διάσωση των τραπεζών είναι λοιπόν η προτεραιότητα της Τρόικας. «Ως πολίτης μπορεί να σχηματίσετε την εντύπωση -και δικαίως- ότι είναι μια λευκή επιταγή στις τράπεζες», λέει η Céline Antonin του OFCE. Είναι κυρίως ένας τρόπος για να μετατραπεί το ιδιωτικό χρέος τραπεζών προς τράπεζες και πιστωτές σε δημόσιο χρέος! Το μερίδιο του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές έχει μειωθεί κατά το ήμισυ [9]. Ποιον επιβαρύνει εφεξής πιθανή πτώχευση της Ελλάδας; Την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Δηλαδή τα κράτη και τους πολίτες της Ευρώπης.

Καπιταλισμός της καταστροφής

Γιατί οι Έλληνες αποδέχτηκαν αυτά τα μέτρα λιτότητας ως αντάλλαγμα για ένα σχέδιο διάσωσης που δεν έχει λύσει κανένα πρόβλημα; «Χάσαμε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Είναι σαν να χάνονται ξαφνικά 6 ή 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη Γαλλία. Ακούμε κακά μαντάτα πολλές φορές την ημέρα.  Πώς μπορεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος να ακολουθήσει αυτό το ρυθμό;» ρωτάει ο Παναγιώτης Γρηγορίου, ιστορικός και ανθρωπολόγος, συντάκτης του blog «greek crisis». «Μετά από περισσότερες από 8000 διαδηλώσεις και απεργίες σε τρία χρόνια, οι Έλληνες παραιτήθηκαν. Τι παραπάνω μπορούν να κάνουν; Κάθε γραμμή του μνημονίου (κατάλογος των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται από την τρόικα, ΣτΣ) ψηφίστηκε. Ακυρώνονται νόμοι που ισχύουν εδώ και δεκαετίες. Το Σύνταγμα παραβιάζεται. Σε τι χρησιμεύει το Κοινοβούλιο;»

«Δεν είμαστε πλέον στον καπιταλισμό, αλλά στη μετεξέλιξή του, σε ένα είδος μετα-καπιταλισμού», συνεχίζει. Το τραύμα είναι συλλογικό. Μια κατάσταση που μοιάζει ύποπτα με τη στρατηγική του σοκ, που ορίστηκε από τον Milton Friedman, θεωρητικό του οικονομικού φιλελευθερισμού: «Περιμένετε μια κρίση μεγάλης κλίμακας, κατόπιν, ενώ οι πολίτες είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ, πουλήστε κομμάτι-κομμάτι το κράτος σε ιδιωτικά συμφέροντα και μετά βρείτε τρόπο να οριστικοποιήσετε το συντομότερο τις “μεταρρυθμίσεις”» [10].

Καλώς ήλθατε στην Ελλάδα, στο ευρωπαϊκό εργαστήριο του «καπιταλισμού της καταστροφής»! Ο Μίλτον Φρίντμαν περιγράφει πώς ξαφνικές και μεγάλου εύρους οικονομικές αλλαγές προκαλούν ψυχολογικές αντιδράσεις τέτοιες, που «διευκολύνουν την προσαρμογή». Μια προσαρμογή που μεταφράζεται σε συστηματικές επιθέσεις εναντίον του δημόσιου τομέα. Μια προσέγγιση παρόμοια με το στρατιωτικό δόγμα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ  «Shock and Awe» («Σοκ και Δέος»), που περιγράφεται από την Καναδή συγγραφέα Naomi Klein, η οποία -προσέγγιση- έχει στόχο «να ελέγξει τη θέληση, την αντίληψη και την κατανόηση του αντιπάλου και να του στερήσει κάθε ικανότητα να δρα και να αντιδρά»,  για να επιτύχει καλύτερα στη συνέχεια η θεραπεία του οικονομικού σοκ.

«Κάποια μέρα θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους»

«Το μεγαλύτερο μέλημα της Τρόικας δεν ήταν να βγει η Ελλάδα από την κρίση», αναλύει ο Χάρης Γκολέμης, υπεύθυνος του Ερευνητικού Ιδρύματος “Νίκος Πουλαντζάς”. «Αν πραγματικά ήθελαν να βοηθήσουν τη χώρα, θα το έκαναν λιγότερο βίαια και πιο αλληλέγγυα. Αλλά το κύριο μέλημά τους ήταν να προστατεύσουν το ευρώ. Και να επιβάλουν πειθαρχία στις χώρες που δεν ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες του Μάαστριχτ». Αποτέλεσμα: η Ελλάδα έγινε ένα είδος ειδικής οικονομικής ζώνης με φθηνά εργατικά χέρια.

Στις 5 Ιουνίου 2013, το ΔΝΤ κάνει την αυτοκριτική του : Η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι το πρώτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας οδήγησε σε «σημαντικές αποτυχίες». Και τονίζει την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης : τα ευρωπαϊκά κράτη δεν είχαν τις «ικανότητες» που απαιτούνται για να οδηγήσουν σε επιτυχία αυτού του είδους τα προγράμματα βοήθειας! Αλλά η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών και η διάσωση των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων θα συνεχιστούν.

«Εσείς στη Γαλλία θα είστε οι επόμενοι. Προετοιμαστείτε! »

«Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ή η υγεία τους υφίσταται μόνιμες βλάβες εξ αιτίας  της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα», εξανίσταται ο γιατρός Γιώργος Βήχας. «Δεν πρόκειται για απλούς θανάτους, αλλά για δολοφονίες. Αυτοί που έχουν ψηφίσει νόμους που προκαλούν τον αποκλεισμό όλο και περισσότερων ανθρώπων από την κοινωνική ασφάλιση, είναι δολοφόνοι. Δεν φέρουν μόνο πολιτική ευθύνη, αλλά και ποινική. Ελπίζουμε ότι μια μέρα θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους.»

Ο ξαφνικός θάνατος της δημόσιας τηλεόρασης πυροδότησε μια έκρηξη του ελληνικού πληθυσμού. Μια δημοκρατική αφύπνιση; Αυτό μάς λένε με φλόγα στα μάτια αυτοί που συναντούμε στο υπό κατάληψη κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ, όπου δημοσιογράφοι και τεχνικοί δε σταματούν στιγμή, προκειμένου να συνεχιστεί η μετάδοση του προγράμματος μέσα από άλλες συχνότητες. Η Ελλάδα δεν είναι παρά ένα πειραματικό εργαστήριο. Σύντομα το πείραμα θα αφορά κι άλλες χώρες, προειδοποιούν. «Εσείς στη Γαλλία, μπορεί να είστε οι επόμενοι. Προετοιμαστείτε!»  Οι πολιτικές λιτότητας και η στρατηγική του σοκ της Τρόικας θα εξαπλωθούν  σύντομα σε ολόκληρη την ήπειρο; Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί αυτό είναι να παλέψουμε στο πλευρό εκείνων που είναι τα πρώτα πειραματόζωα.

Agnès Rousseaux

Φωτογραφία: CC Rupert Ganzer

Σημειώσεις

[1] Την ανάλυση αυτή δεν συμμερίζεται ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).

[2] Η Ελληνική Δικαιοσύνη στις 17η Ιουνίου ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Εν αναμονή της οριστικής απόφασης, τα προγράμματα μπορεί προσωρινά να συνεχιστούν.

[3] Άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουνίου στην εφημερίδα Καθημερινή.

[4] Για λόγους σύγκρισης, το δημόσιο χρέος είναι 197% του ΑΕΠ στην Ιαπωνία, 127% στην Ιταλία, 92% στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, 82% στη Γερμανία. Πηγή: Attac.

[5] Ίδρυμα Ερευνών που ιδρύθηκε από το κόμμα της αντιπολίτευσης «Συνασπισμός», μέλος του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ. Ιστοσελίδα.

[6] Το 2012 διεγράφη χρέος 107 δισ. Τον  Μάρτιο το χρέος έγινε 251  δισ. από 337 δισ. ευρώ.

[7] Η συνέντευξη στο Arte Journal της  17/06/13.

[8] Επίσης σύγκριση με τα 10 δισ. για στρατιωτικές δαπάνες, τις οποίες η Ελλάδα -τονίζει η Attac Αυστρίας- πιέστηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία να κάνει : περικοπή αυτών των δαπανών στον προϋπολογισμό θα είχε αντίκτυπο στις επιχειρήσεις των δύο αυτών χωρών. Ωστόσο αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει το 4% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, έναντι 2.4% για τη Γαλλία.

[9] Το 2012 μόνο το 27% του χρέους παρέμενε στα χέρια των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πηγή: Le Figaro, 09/05/2012

[10] Απόσπασμα από «Το δόγμα του σοκ» της Naomi Klein, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s