ΣΤΟ DETROIT ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΙΕΤΑΙ ΑΠ’ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ (2 ΑΡΘΡΑ)

Εικόνες αποκάλυψης στο χρεοκοπημένο Ντιτρόιτ – Αγέλες αδέσποτων σκύλων καταλαμβάνουν την πόλη

Στη φτώχεια παραδίδεται η χρεοκοπημένη πόλη του Ντιτρόιτ, εκεί όπου άλλοτε χτυπούσε η καρδιά της πανίσχυρης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Καθώς η πόλη ερημώνει και οι υπό κατάσχεση κατοικίες ρημάζουν, τη θέση των ανθρώπων στους δρόμους παίρνουν ολόκληρες αγέλες σκύλων, που εξελίσσονται σε πραγματική απειλή για όσους μένουν πίσω.

Έως και 50.000 αδέσποτα σκυλιά τριγυρνούν στους δρόμους και στα εγκαταλελειμμένα σπίτια του Ντιτρόιτ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Στην πόλη που κάποτε μετρούσε 1,8 εκατ. κατοίκους, αλλά σήμερα έχει συρρικνωθεί στα 700.000 άτομα, αγέλες 10 ή και 20 σκυλιών βρίσκονται μέσα στα κλειστά σπίτια. Οι δημοτικές υπηρεσίες, αποσκελετωμένες από την έλλειψη πόρων έπειτα και από τη χρεοκοπία, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Αξιωματικός του αρμόδιου τμήματος της αστυνομίας θυμάται ότι σε υπόγειο σπιτιού που είχε πλημμυρίσει, αφότου κλέφτες ξήλωσαν όλους τους σωλήνες νερού, βρέθηκαν σκυλιά που έκαναν… πάρτι στα νερά.

Ιδιοκτήτες που δεν μπορούν πια να συντηρήσουν τα κατοικίδιά τους, τα εγκαταλείπουν, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται πιεστικό για μία πόλη που πασχίζει να κρατήσει τις βασικές της δημόσιες υπηρεσίες σε λειτουργία. Τα 70.000 κενά σπίτια της πόλης προσφέρουν καταφύγιο για τα ζώα. Και κάποια μένουν εκεί αναγκαστικά, αλυσοδεμένα από τους ιδιοκτήτες τους που έφυγαν από την πόλη, με την ελπίδα ότι θα προφυλάξουν την περιουσία που αφήνουν πίσω τους από τους κλέφτες.

Όσοι επισκέπτονται το Ντιτρόιτ μιλούν για εικόνα αποκάλυψης, αφού βρίσκουν ακίνητα εγκαταλελειμμένα, ανθρώπους κλεισμένους μέσα στα σπίτια τους και μόνο τα σκυλιά να περιφέρονται στους δρόμους. Οι αγέλες των σκυλιών μαρτυρούν μια ανθρωπιστική κρίση, λένε.Το Ντιτρόιτ κήρυξε τη μεγαλύτερη χρεοκοπία δήμου στις ΗΠΑ στις 18 Ιουλίου, με περισσότερα από 18 δισ. δολάρια σε χρέη και λειτουργικό έλλειμμα κοντά στα 400 εκατ. δολάρια.

Πάρτι κάνουν στο χρεοκοπημένο Ντιτρόιτ τα “κοράκια” των αγορών

Το πιο hot trade της Wall Street έχουν γίνει τα ομόλογα του δήμου του Ντιτρόιτ, δύο εβδομάδες μετά τη χρεοκοπία της άλλοτε πανίσχυρης πρωτεύουσας της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο διαχειριστής της πόλης Kevin Orr, προσέφερε στους ομολογιούχους του Ντιτρόιτ να τους αποπληρώσει μόλις 10 σεντς στο δολάριο, σε μία προσπάθεια να γλιτώσει το “λουκέτο” σε βασικές δημοτικές υπηρεσίες.

Αυτό θα σήμαινε, θεωρητικά, τεράστιες ζημιές για τους πιστωτές της πόλης. Όμως, τα hedge funds, και ειδικά αυτά που επενδύουν σε χρεοκοπημένες ή προβληματικές επιχειρήσεις, τα λεγόμενα και “κοράκια” των αγορών, δεν πτοούνται. Θεωρούν ότι τα ομόλογα του Ντιτρόιτ θα αποδειχθούν πολύ επικερδή, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το πρόβλημά τους είναι ότι δεν μπορούν να αγοράσουν όσα ομόλογα θα ήθελαν, καθώς ο τζίρος της αγοράς είναι μικρός και οι λίστες αναμονής μεγάλες.

Το Ντιτρόιτ έχει υποχρεώσεις 18 δισ. δολαρίων, αλλά τα διαπραγματεύσιμα ομόλογά του ανέρχονται μόνο στα 8,2 δισ. δολάρια. Τα υπόλοιπα αφορούν ακάλυπτες υποχρεώσεις προς τα ταμεία των συνταξιούχων του δήμου.

Τα περισσότερα από τα ομόλογα του Ντιτρόιτ κυμαίνονται στα 69 με 92 σεντς στο δολάριο ακόμα και μετά τη χρεοκοπία, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η αρχική προσφορά του Orr είναι πολύ χαμηλή και τελικά, το ποσό που θα ανακτήσουν οι ομολογιούχοι θα είναι μεγαλύτερο.

Κάποια hedge funds πιστεύουν, μάλιστα, ότι μέρος του κόστους υγειονομικής κάλυψης των δημοσίων υπαλλήλων του Ντιτρόιτ θα καλυφθεί τελικά από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης Obamacare.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχήματα στα ομόλογα του Ντιτρόιτ είναι ριψοκίνδυνα. Και αυτό  κυρίως γιατί στις ΗΠΑ έχουν υπάρξει λιγοστές δημοτικές χρεοκοπίες και σίγουρα καμία αυτού του μεγέθους.

http://www.newmoney.gr/article/18956/parti-kanoyn-sto-hreokopimeno-ntitroit-ta-korakia-ton-agoron#ixzz2cdc5kmlT

http://www.newmoney.gr/article/20535/eikones-apokalypsis-sto-hreokopimeno-ntitroit-ageles-adespoton-skylon-katalamvanoyn#ixzz2cdaI3kkM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s