Εξι μήνες μετά… ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Η Ιερισσός γιορτάζει! Ο Γιώργος και ο Βασίλης, που παρέμεναν προφυλακισμένοι ως ύποπτοι για την επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, αποφυλακίστηκαν χθες με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Εάν η Ιερισσός είχε τείχη, θα τα γκρέμιζαν γι’ αυτούς… Σαν ήρωες άλλης εποχής υποδέχτηκαν οι κάτοικοι τους δύο συγχωριανούς τους, τον Γιώργο και τον Βασίλη, που παρέμειναν έξι ολόκληρους μήνες προφυλακισμένοι ως ύποπτοι για την επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός», στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου, οι δύο άντρες αποφυλακίστηκαν χθες.

Οι δικαστές έκριναν ότι δεν υπαρχει λόγος να παραμένουν στη φυλακή καθώς δεν είναι ύποπτοι φυγής ούτε τέλεσης άλλων αξιόποινων πράξεων και τους άφησαν ελεύθερους, αντικαθιστώντας την προφυλάκιση με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αυτοπρόσωπης παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν απολογηθεί τον περασμένο Απρίλιο για τη συγκεκριμένη υπόθεση και έκτοτε παρέμεναν προφυλακισμένοι στις δικαστικές φυλακές Διαβατών. Για το ίδιο περιστατικό είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, το περασμένο καλοκαίρι, άλλοι δύο κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, για τους οποίους, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα αιτήσεις προκειμένου να επέλθει και γι’ αυτούς η άρση του μέτρου της προσωρινής κράτησης.

Χτύπησαν οι καμπάνες!

«Νίκη για το κίνημα» θεωρούν την αποφυλάκιση του Γιώργου και του Βασίλη οι Ιερισσιώτες, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι «τελικά η δικαιοσύνη θα λάμψει».

Το νέο της αποφυλάκισης, από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το βούλευμα ώς την άφιξή τους χθες το απόγευμα στο χωριό, κυκλοφόρησε με ταχύτητα φωτός σε κάθε σπίτι της Ιερισσού, της Μεγάλης Παναγιάς και όλης της βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Οι καμπάνες χτυπούσαν από νωρίς, ενώ οι κάτοικοι ξεχύθηκαν στην πλατεία και πανηγύριζαν.

«Με την απόφαση αυτή αποδομήθηκε πλήρως η θεωρία των δύο άκρων και αποδείχθηκε και από τις δικαστικές αρχές ότι δεν μπορούν να κρατούνται άνθρωποι στη φυλακή χωρίς στοιχεία. Ζητάμε την αποφυλάκιση και των άλλων δύο συγχωριανών μας», έλεγαν. «Να σταματήσει η βιομηχανία διώξεων στο κίνημα υπεράσπισης της ζωής της Χαλκιδικής», ζήτησε με δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη. «Ποιος δεν χαίρεται σήμερα στην Ιερισσό; Ολο το χωριό ζει τη δικαίωση αυτών των δύο ανθρώπων που μαζί αποτελεί και δικαίωση κάθε αγωνιστή ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, του μέλλοντος των παιδιών μας», ανέφερε ο δικηγόρος Βασίλης Τζιμούρτος.

Είκοσι ακόμη κατηγορούμενοι

Συνολικά για την επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές κατηγορούνται 20 άτομα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, μεταξύ αυτών της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Μέχρι στιγμής έχουν απολογηθεί οι μισοί εξ αυτών, από τους οποίους οι τέσσερις είχαν κριθεί προφυλακιστέοι.

Το κατηγορητήριο, ωστόσο, που συντάχθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση σε νομικούς κύκλους, καθώς είναι παρόμοιο με αυτά που έχουν κατά καιρούς συνταχθεί για τα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και παρουσιάζει, με τη λογική της συλλογικής ευθύνης, τους 20 κατοίκους της Χαλκιδικής ως κατά συρροήν επίδοξους δολοφόνους! Βασίζεται κυρίως σε μαρτυρικές καταθέσεις σεκιουριτάδων της εταιρείας και αστυνομικών, που κάνουν λόγο για δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, με πυραμιδική μορφή, ιεραρχία, ενώ αποδίδουν ρόλους αρχηγών και υπαρχηγών.

Στο μεταξύ, στις 8 Νοεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, η ολομέλεια εφετών Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων για να αποφανθεί επί των προτάσεων του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Παναγή Γιαννάκη για τον ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή στην υπόθεση των Σκουριών.

Πηγή : η Εφημερίδα των συντακτών

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s