ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

english     /    deutsch

Στις 8 Ιανουαρίου 2014 η Ελλάδα εγκαινίασε την 5η Προεδρία της της Ε.Ε. με  θεαμάτικες εκδηλώσεις που έγιναν στο Ζάππειο και στο Μέγαρο Μουσικής. Από όσους έχουν συμβάλει στην καταστροφή της χώρας κατά τα τελευταία έξη χρόνια σχεδόν κανείς δεν έλειψε. Γιορταζόταν ένα παράδοξο: μία χώρα προήδρευε ενός οργανισμού που την κατέστρεφε μαζί με τον λαό της.

Η δημοκρατία και η ελευθερία αναφέρθηκαν στις ομιλίες των παρισταμένων. Η αστυνομία όμως απαγόρευσε κάθε διαδήλωση με δικαιολογία «την ανάγκη προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητος των παρισταμένων στις εν λόγω εκδηλώσεις επισήμων προσώπων……». Η ίδια αστυνομική διαταγή αναφέρει επίσης ότι «ο ανωτέρω κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί με άλλο ηπιότερο τρόπο λόγω της εκτιμώμενης συμμετοχής μεγάλου αριθμού πολιτών σε αυτές και της αναμενόμενης έντασης των συναθροίσεων…. ». Συνεπώς η αστυνομία και η κυβέρνηση εγνώριζαν από πριν ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών είναι δυσαρεστημένοι με όσα συμβαίνουν στην χώρα τους και ότι μια μεγάλη πλειοψηφία Ελλήνων θα διαδήλωναν κατά των εκδηλώσεων. Και αντί να ακυρώσουν τις εκδηλώσεις ή ακόμα να ξαναχαράξουν μια νέα στρατηγική που να πλησιάζει περισσότερο τις επιθυμίες του λαού που δήθεν αντιπροσωπεύουν, οι άρχοντες  των Αθηνών προτίμησαν να απαγορεύσουν τον λαό και να συνεορτάσουν με τους καταστροφείς του. Είναι αυτό Δημοκρατία; Σε διασκέψεις κορυφής της Ε.Ε. που έγιναν στο παρελθόν στην Ελλάδα λήφθηκαν και τότε μέτρα ασφαλείας, αλλά όχι μέχρι του σημείου απαγόρευσης της λαϊκής έκφρασης. Περισσότεροι από 5000 πολίτες αψήφισαν την απαγόρευση και διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας.

Στις πολλές ομιλίες που ακούσθηκαν έγινε αναφορά στην Ελληνική κρίση, στις προσπάθειες του Ελληνικού λαού, στην πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί και ειπώθηκε ότι  επιτέλους η ανάπτυξη κτυπάει την πόρτα της Ελλάδας. Δυστυχώς όμως η ανάπτυξη χτυπάει την πόρτα εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς ποτέ να την διαβεί.

Ας αρχίσουμε με τον ΄Ολλι Ρεν, το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασχολείται με την Ελλάδα και που είναι επίσης υποψήφιος για την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις 9 Δεκεμβρίου 2010 προέβλεψε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα απο το 2011 και εφ’ εξής. Μερικές μέρες αργότερα, στις 12 Δεκεμβρίου, προέβλεψε την ανάπτυξη για το 2012. Στις 9 Δεκεμβρίου του 2012, βλέποντας ότι η ανάπτυξη δεν ήρθε, προέβλεψε ανάπτυξη για το 2013. Εφέτος βέβαια προέβλεψε ανάπτυξη για εφέτος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής στις 6 Δεκεμβρίου 2010 προέβλεψε και αυτός ανάπτυξη για το 2011 (βασιζόμενος προφανώς σε όσα του είπε ο Όλλι Ρεν). Προηγουμένως, στις 29 Νοεμβρίου 2010, η Επιτροπή είχε προβλέψει οτι το 2012 η Ελλάδα θα ειχε ανάπτυξη της τάξεως του 1,1%. Την 5η Νοεμβρίου 2013 η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2014 κατά 1,1%. Την 5η Νοεμβρίου 2013 η Επιτροπή ανακοίνωσε οτι η Ελληνική οικονομία  θα αναπτυχθει το 2014 κατά 0,6%.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) έκανε επίσης εσφαλμένες εκτιμήσεις. Στις 25 Μαΐου 2009 προέβλεψε την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη στο τέλος του 2010. Στις 18 Δεκεμβρίου 2010 αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το δεύτερο ήμισυ του 2011. Στις 11 Απριλίου 2011 μια νέα έκθεση προβλέπει ανάπτυξη για το 2012, ενώ άλλη έκθεση που εκδόθηκε το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη για το 2013. Η έκθεση της 8ης Οκτωβρίου 2013 προβλέπει φυσικά επίτευξη ανάπτυξης το 2014 κατά 0,6%. Ανάλογες εσφαλμένες προβλέψεις έκανε και ο ΟΟΣΑ. Και συνεχίζουμε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2010 είπε οτι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 και ότι το 2011 θα είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης. Ο Παπαδήμος, ο τεχνοκράτης πρώην Πρωθυπουργός, στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 προέβλεψε ανάπτυξη για το 2011. Ο Σαμαράς, ο σημερινός Πρωθυπουργός, μιλώντας στις 7 Μαρτίου 2013 στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προέβλεψε ανάπτυξη στο τέλος του 2013, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 αναθεώρησε την ημερομηνία στο 2014. Την ημερομηνία αυτή επανέλαβε στην ομιλία του στις τελετές της 8ης Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, όλοι έχουν παραδεχθεί ότι έκαναν λάθη. Το Δ.Ν.Τ. ήταν το πρώτο που το παραδέχτηκε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα δήλωσε οτι η Τρόικα είναι μια αναποτελεσματική λέσχη που εργάζεται με έλλειψη διαφάνειας και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, που ερμηνεύει λανθασμένα βασικούς δείκτες και που τα προγράμματά της έχουν ολέθρια αποτελέσματα. Με μια λέξη –ανικανότητα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανέφερε ότι όσοι ευθύνονται για την καταστροφή θα πρέπει να ανευρεθούν. Ένας άλλος  Γερμανός πολιτικός, ο Έλμαρ Μπρόκ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει εγχειρίδιο για την διαχείριση κρίσεων και συνεπώς πώς να γνώριζαν τι να κάνουν – οπότε και τα λάθη ήσαν έτσι αναπόφευκτα. Με μία λέξη- ανικανότητα.

Τουλάχιστον για τούς Ευρωπαίους πολίτες ειναι φανερό ότι με τέτοιου είδους δραστηριότητες και ενέργειες, η ανάπτυξη θα παραμείνει εκεί που είναι, προ των πυλών.

Ευτυχώς για τους πολιτικούς και τους τεχνοκράτες δεν χρειάζεται η γνώμη των πολιτών για την διακυβέρνηση κρατών ή διεθνών οργανισμών. Σε μια μεγαλοπρεπή άγνοια και αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα, η άρχουσα τάξη αυτοδοξάζεται με τις εκδηλώσεις της, ενώ ο ενοχλητικός λαός εχει αποκλεισθεί.

Γι αυτό κανείς δεν τους παίρνει πια στα σοβαρά. Εάν η σημερινή άρχουσα πολιτική τάξη εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα, σήμερα θα στεκόταν στίς ουρές των Ευρωπαίων ανέργων ή θα ήταν στις φυλακές για ψευδείς διαβεβαιώσεις. Πλην όμως συνεχίζει με τα λάθη της να καταστρέφει ό,τι απέμεινε από κάτι που ήταν κάποτε μια καλή ιδέα, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τραγωδία είναι ότι δεν το καταλαβαίνει.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος

Πρέσβυς ε.τ.

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ

Αθήνα 10 Ιανουαρίου 2014

Advertisements

5 comments

  1. Το ΕΠΑΜ είναι ό, τι ήταν το ΕΑΜ και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Καζάκη, που γνώρισα στο Σύνταγμα το 2010, από τα βάθη της καρδιάς μου για το ΕΠΑΜ και για το έργο του…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s