Με τον Τσίπρα; Με τίποτα!

Πρόσφατα σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σε μια Ελληνική εφημερίδα, η συντάκτρια της εφημερίδας Repubblica Barbara Spinelli, πήρε θέση υπέρ της υποψηφιότητας του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Spinelli ελπίζει στην δημιουργία ενός ενωτικού ψηφοδελτίου της αριστεράς στην Ιταλία:  «δεν θα πρέπει να υπάρξει», είπε, «ένας συνασπισμός των παλιών κομμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά κάτι που θα ταρακουνήσει την κοινωνική συνείδηση, με σκοπό να ενώσει τις δυνάμεις που χτυπήθηκαν από την κρίση, για μιαν άλλη Ευρώπη ενάντια στην λιτότητα και τους νέους εθνικισμούς».

Οι προθέσεις είναι καλές, η οδός που προτείνεται κάκιστη. Αυτό που ούτε η Spinelli ούτε ο Τσίπρας λένε είναι ότι η ομοσπονδιακή Ευρώπη των αδελφωμένων και δημοκρατικών λαών δεν είναι δυνατό να υπάρξει παρά έξω από το σημερινό ευρωκρατικό Lager*, η καθ ’ οδόν μεταρρύθμιση του οποίου δεν είναι εφικτή. Αυτό που μοιάζει να διαφεύγει τόσο της Spinelli όσο και του Τσίπρα είναι ότι μόνο βγαίνοντας από το ευρώ και τον σημερινό εφιάλτη θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το όνειρο μιας άλλης Ευρώπης, δηλαδή μιας Ευρώπης των αδελφωμένων λαών και των κυρίαρχων δημοκρατικών κρατών. Όλα τα υπόλοιπα είναι πολιτικώς ορθές φλυαρίες της αριστεράς. Με λίγα λόγια η Spinelli και ο Τσίπρας, θέλουν δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία των λαών και ταυτόχρονα να διατηρηθεί αυτό που τα καθιστά όλα αυτά αδύνατα, δηλαδή ο σημερινός ευρωκρατικός μηχανισμός.

Όπως πολύ ορθά επισήμανε ο Alberto Bagnai, σκοπός του ενιαίου νομίσματος δεν είναι η ικανοποίηση των αναγκών των λαών, αλλά η υποδούλωση τους μέσω της ενίσχυσης της χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας και του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, μέσω «θανατηφόρων αριθμών» για τους οποίους οι λαοί και τα έθνη δεν έχουν καμιά σημασία ούτε σαν πολιτικά ούτε σαν κοινωνικά υποκείμενα. Αν δεν εγκαταλειφθεί η δικτατορία του ενιαίου νομίσματος, αν δεν επανακτηθεί η δημοκρατική κυριαρχία των λαών και των εθνών, κάθε απόπειρα επίτευξης κοινωνικής δικαιοσύνης θα είναι αναπόφευκτα ανεπιτυχής. Ο ευρωκρατικός σχεδιασμός αποδεικνύεται οργανικό κομμάτι της δυναμικής που αναπτύχθηκε μετά το 1989, δηλαδή της δυναμικής:  1) αποδόμησης των εθνικών κρατών σαν αυτόνομων πολιτικά κέντρων (με πειθαρχία της πολιτικής στην οικονομία) και 2) αποπολιτικοποίησης (Carl Schmitt) της οικονομίας, η οποία μετατρέπεται στην νέα Απόλυτη Αξία. Από την συνθήκη του Maastricht (1993) μέχρι την συνθήκη της Λισσαβόνας (2007) η δημιουργία του ευρωκρατικού καθεστώτος φρόντισε να αποδυναμώσει την πολιτική ηγεμονία απελευθερώνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μειώσεις των δημοσίων δαπανών, υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και για την όλο και πιο εμφανή μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η Spinelli και ο Τσίπρας θα ήθελαν να απαλείψουν τα αποτελέσματα διατηρώντας όμως τις αιτίες τους, πράγμα που προφανώς είναι αδύνατον.

Όσο παραμένει κανείς στην αποπολιτικοποιημένη Ευρώπη του σήμερα, δεν υπάρχει περιθώριο για χειρισμούς κατά της λιτότητας και για υπεράσπιση των καταπιεσμένων λαών. Όσο δεν απομακρύνεται η αιτία της αδικίας, δεν είναι δυνατόν να καταργηθούν τα αποτελέσματά της. Πότε θα το καταλάβουν αυτό η Spinelli και ο Τσίπρας; Πότε θα καταλάβουν ότι είναι ακριβώς η Ευρώπη του ευρώ και της απόλυτης κυριαρχίας των χρηματαγορών που εμποδίζουν, και πάντα θα το κάνουν, την πραγματοποίηση της ειρηνικής συνένωσης των λαών με βάση τον σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και στις παραδόσεις, στις γλώσσες και στις κουλτούρες και στην απόλυτη αξία των ατόμων μέσα στις κοινότητες που αυτά ανήκουν; Πότε θα καταλάβουν αυτό που στην εποχή του είχε καταλάβει ο Ernst Bloch ( Κληρονομιά των καιρών μας), δηλαδή το γεγονός ότι η ιδέα του έθνους και της κυριαρχίας δεν είναι της δεξιάς  (μήπως οι μεγάλες κομουνιστικές επαναστάσεις του 1900 δεν προέκυψαν από εθνικά ζητήματα; ) , μπορεί όμως να γίνει, αν η αριστερά την εγκαταλείψει στην δεξιά.

Diego Fusaro

Μετάφραση : Φοίβη Σόκαλη (ΕΠΑΜ Χολαργού-Παπάγου)

*Η λέξη lager προέρχεται από τις Γερμανικές λεξεις Konzentrationslager και Vernichtungslager που σημαίνουν στρατόπεδο συγκέντρωσης και στρατόπεδο εξόντωσης αντίστοιχα (ΣτΜ)

Πηγή

4 comments

 1. Αγαπητή Φοίβη, η Spinelli δεν είναι κάποια “τυχαία περίπτωση”. Είναι κόρη του εμπνευστή της Ομοσπονδιακής Ευρώπης. Ρίξε μια ματιά στα παρακάτω links και θα γίνει απόλυτα κατανοητό.

  Dear Fibi, Barbara Spinelli is not a “random case”. She is the daughter of the man who inspired the idea of a Federal Europe. Just take a look at the links bellow and it will be perfectly understood.

  http://www.presseurop.eu/en/content/author/166471-barbara-spinelli

  http://www.spinelligroup.eu/news/2

  http://www.spinelligroup.eu/

  http://www.brugesgroup.com/mediacentre/?article=104

  http://www.spinelligroup.eu/sign-manifesto

  Για κάποιους, αυτό μπορεί να ακούγεται καλό, για άλλους πάλι…όχι!

  For some peaple, this may sound nice but for others…may be not!

  1. Αγαπητέ Γιώργο δεν θεωρώ την κα Σπινέλλι “τυχαία περίπτωση” ‘ούτε και την ομάδα Σπινέλλι στην οποία ανήκουν μεταξύ των άλλων ο Κώστας Σημίτης και ο Μάριο Μόντι. Επίσης γνωρίζω ότι η ομάδα Σπινέλλι θεωρεί αναχρονιστική την ιδέα της εθνικής κυριαρχίας και του έθνους – κράτους. Είμαι δε σίγουρη, ότι ούτε ο Diego Fusaro που έγραψε το άρθρο, αντιλαμβάνεται την κυρία Σπινέλλι ως τυχαία. Θεωρώ ότι σκοπός του άρθρου δεν ήταν να ασκήσει στείρα κριτική στην κα. Σπινέλλι. Ουσιαστικά το άρθρο παίρνει αφορμή από ορισμένες πρόσφατες τοποθετήσεις της που συνάδουν με την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για να πει τελικά ότι ακόμα και αν δεχθούμε ότι οι προθέσεις τους είναι καλές, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο ευρωκρατικό καθεστώς.
   Ας μου επιτραπεί να προσθέσω ότι ούτε ο Diego Fusaro είναι τυχαίο άτομο.

   1. Να είσαι καλά Φοίβη και να συνεχίσεις την καλή δουλειά! Απλά πιστεύω πως το who is who, βοηθάει τον αναγνώστη να καταλάβει περισσότερα, μιας και αυτά που γίνονται τόσα χρόνια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν φωτίζονται καθόλου από τα ΜΜΕ, παρά μόνο σαν πρόκειται για διαφημιστικό σπότ. Φυσικά, το άρθρο του Fusaro δεν ήταν καθόλου τέτοιας ποιότητας, αλλά κάποιες συστάσεις θεωρώ πως είναι απαραίτητες για τον πολύ κόσμο, τον οποίο πάντα φροντίζουν να έχει …αφενημέρωση.
    Καλή δύναμη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s