ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΟΜΟΓΕΝΗ ΜΑΣ

Κωμικοτραγωδία στη Βουλή της Φινλανδίας

Μόλις πριν 2 μέρες ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε ότι πρέπει γίνει μια έκτακτη συνάντηση των βουλευτών για να γίνει «κάποια αναγκαία συζήτηση». Ο κύριος Κάταϊνεν, ο πρωθυπουργός, έδειχνε αρκετά νευρικός και μέσα από τις φράσεις του φάνηκε καθαρά ότι το παρασκήνιο γέμισε κι έπρεπε να πέσει αυλαία.

Τα σημαντικότατα θέματα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΕΥΡΩΠΗ και ΝΑΤΟ πρέπει επιτέλους να συζητηθούν ανοιχτά, μετά από πολύχρονη και εσκεμμένη σιγή των μέσων πληροφόρησης. Και τώρα η στιγμή είναι καταλληλότερη από ποτέ!

(Επιτρέψτε μου να κάνω μια διευκρίνιση: Ο φινλανδικός λαός έχει άγνοια του τι γίνεται στην ΕΕ, των περί ομοσπονδοποίησης και συμμετοχής της χώρας του σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Τα μόνα μέσα που παρέχουν τέτοια πληροφόρηση είναι το κόμμα IPU και το verkkomedia.org – και σίγουρα όχι ο Όλλι Ρεν).

Όταν έχεις τυφλή εμπιστοσύνη σε ανθρώπους, οι όποιοι μέχρι στιγμής διαστρέβλωναν την αλήθεια με τη συνδρομή της τηλεόρασης και του τύπου (Helsinki sanomat [=«τα νέα του Ελσίνκι»], έντυπο του ολιγάρχη Έρκο, ο οποίος είναι κράτος εν κράτει), τότε είναι αναμενόμενο να μην έχεις ιδέα του τι πραγματικά συμβαίνει – όπως και στην Ελλάδα δηλαδή.

Στο σημερινό έκτακτο κάλεσμα των βουλευτών τέθηκαν υπό συζήτηση και τα κρυφά ζητήματα του ομοσπονδιακού τετελεσμένου και το αξέχαστο σλόγκαν του δικού μας “εθνάρχη” «ανήκομεν εις το ΝΑΤΟ».

Την αρχή έκανε φυσικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος έθιξε σ’ ένα 5λεπτο ΜΟΝΟ το θέμα της κατάστασης στην Ουκρανία, το οποίο έγινε και το υπόστρωμα για να τεθούν και τα ακατάλληλα δια πολίτες ζητήματα.

Στις 14:05′ άρχισαν οι ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς εξωτερικών και άμυνας και βέβαια και οι διαξιφισμοί μεταξύ των βουλευτών.

Έχοντας πάντα στην αρχή κάθε απάντησης (πρωθυπουργός και υπουργοί) τις φράσεις «εμείς και η Ευρώπη αποφασίσαμε» ή «εμείς και το ΝΑΤΟ παλεύουμε για την ειρήνη και τη δημοκρατία» καθοδηγούσαν τη συζήτηση. Βεβαίως ανέφεραν και τα γνωστά, ότι δηλαδή η Ρωσία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς κανόνες κι ότι, εάν οι Ρώσοι δεν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα τους επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.

Στις ερωτήσεις 2 βουλευτών της αριστερής παράταξης εάν είμαστε ανεξάρτητοι στην εξωτερική μας πολιτική κι αν ανήκουμε στο ΝΑΤΟ, η απάντηση ήταν ότι ανήκουμε στην Ευρώπη και ότι το ΝΑΤΟ είναι η εγγύηση της ανεξαρτησίας μας.

Οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις μερικών άλλων βουλευτών, αντίθετων με τη γραμμή της κυβέρνησης, πυροδότησαν τη συζήτηση, με αποτέλεσμα 3 δεξιοί βουλευτές, ν’ αποθρασυνθούν και να χάσουν τον έλεγχο. Ένας από αυτούς είπε ότι ο Πούτιν είναι ο νέος Χίτλερ (ο ίδιος είναι ακροδεξιός). Άλλος είπε ότι η σημερινή νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας χρειάζεται την Ευρώπη.

Πιστεύω ότι φτάσαμε στο σημείο να δέχεται η χώρα μια απευθείας επίθεση από τα έσω κι έξω. Τηλεόραση και τύπος δουλεύουν για την κυβέρνηση κι αυτή με τη σειρά της για τα συμφέροντα των εντός κι εκτός ολιγαρχιών.

Υ.Γ. Πριν από 2 λεπτά, στις ειδήσεις των 20:30′, είπαν ότι η Κυβέρνηση της Φινλανδίας θέλει να εγκριθεί από τη Βουλή νόμος που να της δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθεί (ο στρατός ή η μυστική αστυνομία) πολίτες άλλων χώρων «για να μπορέσουμε να προλάβουμε κάποια αντίποινα»!!!!!!! (Αντίποινα γιατί;;;;; Τι θα κάνουμε και σε ποιον;;;;;)

 

Λίγα ακόμα ενημερωτικά :

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο τύπος της Φινλανδίας είναι ελεγχόμενος. Το 1974, όταν ήρθα στη χώρα, υπήρχαν εφημερίδες, 164 τον αριθμό (μικρές και μεγάλες). Σήμερα η προαναφερθείσα εφημερίδα «τα νέα του Ελσίνκι» ελέγχει μερικές από τις λίγες που επέτρεψε να παραμείνουν και έχει κυκλοφορία που καλύπτει το 80-85% των αναγνωστών. Φυσικά αυτές οι εφημερίδες είναι παραρτήματά της. Έτσι η κοινή γνώμη είναι επίσης προϊόν της.

Η Φινλανδία θέλει να ονομάζεται μικρή Αμερική κι έχει μια αδελφική σχέση με τη Γερμανία. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της και χρησιμοποιείται σαν μπαμπούλας όποτε χρειαστεί. Οι Φινλανδοί είναι λαός εσωστρεφής και δεν ανέχεται από κανένα ξένο κατηγορίες εναντίον των πολιτικών του.

Η ολιγαρχία εξουσιάζει τα πάντα. Η υγεία δεν ήταν αλλά και είναι δωρεάν. Σίγουρα κάποτε μεταξύ 1960 και 1990 ήταν φτηνή και κρατική, αλλά τώρα αρχίζει να γίνεται ιδιωτική. Οι φόροι των μεγάλων επιχειρήσεων ήταν στο 60% και σταδιακά υποχώρησαν. Σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 18 και 22%. Παλιότερα ο φόρος φυσικών προσώπων ήταν 25-40% του μισθού, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και η υπερωρία έφτανε στο 60-70% (το οποίο και θεωρώ δίκαιο). Τώρα η ανεργία έχει φτάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα, οι μισθοί θα μειωθούν, η φορολογία του απλού εργαζόμενου ανεβαίνει, οι θέσεις εργασίας μειώνονται δραματικά, η αγορά ακριβαίνει λόγω του φόρου προστιθεμένης άξιας και ο δανεισμός ανεβαίνει στα ύψη. Εδώ www.velkakello.fi μπορείτε να δείτε ποιο είναι το χρέος και πόσο γρήγορα ανεβαίνει. Είπαν πριν καιρό ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάρει δάνειο 3 δις, τώρα φτάσαμε στα 8 δις, στο ενδιάμεσο ήμαστε στα 5 δις και το ψέμα καλά κρατεί.

Για την Ελλάδα γίνεται συζήτηση μόνο αν υπάρχει κάτι αρνητικό. Και για τα χάλια μας καλά να πάθουμε, εφόσον τρώγαμε τα λεφτά των Ευρωπαίων, όπως λέει και η υπέροχη ουμανίστρια υπουργός οικονομικώνJutta Urpilainen.

Ελσίνκι, 12/3/2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s