ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ «ΚΟΛΠΑΚΙΑ»…

Domino Effect (20/1/2015) (english)

Βερολίνο/Θεσσαλονίκη (Ρεπορτάζ των συντακτών του german-foreign-policy.com)

Το Βερολίνο και η ΕΕ παραβιάζουν κραυγαλέα την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας για να εξασφαλίσουν την πολιτική τους υπεροχή στην Νότια Ευρώπη.  Όπως αποκαλύφθηκε απο έγγραφα της Τρόϊκας στην Αθήνα που έχει δύο Γερμανούς αξιωματούχους σε ηγετικές θέσεις, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει οδηγίες για το πώς να παρακάμπτει το ελληνικό κοινοβούλιο.   Για να μειώσει τις αναμενόμενες επιπτώσεις αυτής της επέμβασης, που προκαλεί διαμαρτυρίες και ενισχύει το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, το Βερολίνο μειράζει χρήματα σε Έλληνες δημοσιογράφους, θρησκευτικούς παράγοντες, και καλλιτέχνες.   Αυτή η επέμβαση έχει στόχο το ελληνικό κοινό με σκοπό να εξουδετερώσει τις αξιώσεις για αποζημιώσεις για τα ναζιστικά εγκλήματα.  Επίσης θέλει να αποδυναμώσει την δικαστική προσφυγή της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης κατά της Γερμανικής Ομοσπονδίας.  Το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών ελέγχει κονδύλια για τη «δικτύωση» της ελληνικής civil societyα με τη γερμανική ελίτ.

Σε αλληλογραφία μεταξύ της Τρόϊκας και της ελληνικής κυβέρνησης σημειωμένη ως «άκρως εμπιστευτική»,  στα περιθώρια των σελίδων σχολιάζεται προτεινόμενη νομοθεσία με παρατηρήσεις όπως: «να απορριφθεί»,  ή «ανεπαρκές.»  ΄Οταν επιβάλλονται μαζικές απολύσεις («διαθεσιμότητες»), λέει το έγγραφο, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες πρέπει να παρακάμπτονται.  «Θα ήταν λάθος να δημιουργείται αναστάτωση στο κοινοβούλιο, αφού μπορούμε να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε άλλες λύσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας» γράφεται σε ένα e-mail απευθυνόμενο προς την κυβέρνηση της Αθήνας από τους Γερμανούς ελεγκτές Matthias Mors και Klaus Masuch.   Το περιοδικό ερευνητικής δημοσιογραφίας Hot Doc από την Αθήνα γράφει: «Αυτά τα έγγραφα είναι αποδείξεις μιας αντιδημοκρατικής πολιτικής που ψάχνει τρόπους να αποφύγει το κοινοβούλιο όταν εφαρμόζει νόμους.»

Εκατό Δισεκατομμύρια

Αυτές οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν αυτά που υποψιαζόταν οι ψηφοφόροι των αριστερών κομμάτων όλον αυτό τον καιρό.   Το Βερολίνο πρέπει να ανησυχεί ότι μια καινούρια κυβέρνηση μπορεί να εγείρει απαιτήσεις για πληρωμή των εκκρεμούντων αποζημιώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα και των οφειλών από τις ληστρικές μεταφορές χρημάτων που έγιναν στην κατοχική Ελλάδα.   Κατά τη γερμανική κατοχή, περίπου 520.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και ομήρων και κρατούμενων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Αθήνας/Χαϊδαρίου και Θεσσαλονίκης.  Η Ελλάδα έχασε 7,2 % του προ-πολεμικού της πληθυσμού.  Οι εκτιμήσεις των ατομικών βλαβών και καταστροφών περιουσίας—σύν τους τόκους—παραμένουν ανολοκλήρωτες, όμως υπερβαίνουν κατά πολύ τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ γίνονται διαδικασίες υπολογισμού τους στην Ελλάδα.

Μονομερή Μέτρα

Το 2014 Ο Γερμανός πρόεδρος Gauck απάντησε στην ένθερμη έκκληση του Έλληνα προέδρου Καρόλου Παπούλια για επανορθώσεις με την εξής «ετυμηγορία»: «Οι δικαστικές οδοί έχουν εξαντληθεί».   Στην καλύτερη περίπτωση «η Γερμανία είναι διατεθειμένη να αναλάβει την ηθική ευθύνη», είπε υποτιμητικά ο Gauck.   Ταυτόχρονα ο Γερμανός πρόεδρος πρότεινε μονομερή γερμανικά μέτρα, κάποιες συμβολικές πολιτικές πρωτοβουλίες και χειρονομίες πρόνοιας, υπο τον όρο ότι δε θα υπάρξουν νομικές αξιώσεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί η καταβολή επανορθώσεων.  Το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών έχει διαθέσει τα πρώτα οικονομικά εργαλεία.

Φάρσα

Στον προϋπολογισμό του υπουργείου εξωτερικών του Βερολίνου στην κατηγορία υπό τον αριθμό 0502 βρίσκεται διαθέσιμο ένα εκατομμύριο ευρώ για ένα «Γερμανο-ελληνικό Ταμείο για το Μέλλον»—το  οποίο συμβαίνει να είναι γερμανικό, αλλά όχι ελληνικό.   Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμετέχει οικονομικά.  Όταν ο Κάρολος Παπούλιας επισκέφτηκε επίσημα το Βερολίνο το Σεπτέμβριο του 2014, του παρουσίασαν ένα fait accompli.   Η παρουσία του Παπούλια στο γερμανικό προεδρικό γραφείο εκείνη την εποχή χρησιμοποιηθηκε ως ευκαιρία για να ανακοινωθεί η ίδρυση του υποτιθέμενου «Γερμανο-ελληνικού Φόρουμ Νεολαίας» -μιας φάρσας που διαδίδει το κρατικο-χρηματοδοτούμενο ράδιο Deutsche Welle.   Για να εφαρμόσει αυτή την μονομερή δράση για το υποτιθέμενο «φόρουμ νεολαίας,» η γερμανική πλευρά απλώς παρουσίασε μια «δήλωση πρόθεσης» που ο έλληνας πρεσβευτής υποχρεώθηκε να υπογράψει στο Κάστρο Bellevue χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει βασικά θέματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείρηση των γερμανικών οφειλών για τις αποζημιώσεις και για τις οικονομικές ληστείες του Τρίτου Ράϊχ.

Δελεαστικές Προσφορές

Με την αρχική χρηματοδότηση από την κατηγορία 0502 του προϋπολογισμού του, το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών απλώνει δίχτυα στην Ελλάδα για να δελεάσει Έλληνες δημοσιογράφους, αντιπροσώπους της Εκλησίας της Ελλάδας και νέους με κριτική σκοπιά έτσι ώστε να γίνουν πιο αποδεκτικοί  στις επιθυμίες του Βερολίνου.   Παρόμοιες  δελεαστικές προσφορές γίνονται και σ’αυτούς που ασχολούνται με τις τέχνες στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Φλώρινα, και Κέρκυρα για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σε συνεργατικά «πρότζεκτ» χρηματοδοτούμενα από το γερμανικό κράτος.   Αυτό είναι μεγάλος πειρασμός δεδομένης της ευρείας κοινωνικής εξαθλίωσης στην Ελλάδα με το 50% σχεδόν ποσοστό ανεργίας και τον ανύπαρκτο εθνικό προϋπολογισμό.  Ο στόχος είναι να επηρρεαστεί η ελληνική κοινή γνώμη και να δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ αυτής της σημαντικής μερίδας της ελληνικής κοινωνίας και τομέων της γερμανικής ελίτ («να δημιουργήσει δίκτυα επαφών με όμοια σκεπτόμενους στη Γερμανία»).

Συνολική Στρατηγική

Στις 15 Δεκεμβρίου 2014 το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών μάζεψε τα δίχτυα του για πρώτη φορά και διοργάνωσε μια δεξίωση στο Βερολίνο για πληρωμένες «ομάδες επισκεπτών από την Ελλάδα» μαζί με «αντιπροσώπους της γερμανικής civil society».  Ο σκοπός ήταν να μετατρέψουν τις «συναρπαστικές ιδέες» των καλεσμένων σε γερμανικές λομπιστικές κατευθύνσεις για να καταστρώσουν μια «συνολική πολιτική στρατηγική.»  Το ζητούμενο είναι να αποφευχθούν οι επανορθώσεις σε δισεκατομμύρια που χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα.

Χωρίς Νομικές Αξιώσεις

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενδιαφέρεται «ιδιαίτερα» για «αντιπροσώπους από πολυπαθείς κοινότητες,» «ειδικά από την εβραϊκή κοινότητα και τα μαρτυρικά χωριά.»  Η πρόθεση του γερμανικού υπουργείου είναι να τους κάνει μια «συμφιλιωτική πρόταση» και με αυτό τον τρόπο να αντιστρέψει εντελώς την καθιερωμένη σχέση μεταξύ των κληρονόμων των ενόχων και των απογόνων των θυμάτων.  Κατά τον Michael Roth (SPD), staatsminister για την Ευρώπη στην κυβέρνηση Μέρκελ, έτσι θα τεθούν τα θεμέλια για «διάλογο με την ελληνική civil society»  έτσι ώστε να αναπτυχθεί μια κοινή «κουλτούρα μνημόνευσης» αντί να πληρωθούν τα γερμανικά χρέη.   Με αυτή την καταφανώς ύποπτη αναφορά στα δήθεν κοινά σημεία μεταξύ των κληρονόμων των ενόχων και των απογόνων των θυμάτων, ο Roth προσφέρει «χειρονομίες συμφιλίωσης»—ένα ευφημισμό για φτηνές γερμανικές αβρότητες με προϋπόθεση την άρση νομικών αξιώσεων από τα θύματα.

Εκβιασμός

Αυτή η στρατηγική στοχεύει προφανώς να υπονομεύσει την μήνυση που κατατέθηκε το 2014 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο από την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης αλλά και να προλάβει άλλες επιδιωκόμενες αγωγές απο δεκάδες χιλιάδες επιζώντων.  Το 1942 η γερμανική κατοχική διοίκηση απέσπασε εκβιαστικά γύρω στα δύο δισεκατομμύρια δραχμές από τους εβραίους κατοίκους της Θεσσαλονίκης με αντάλλαγμα την υπόσχεση να απελευθερώσει τα περίπου 10.000 μέλη της κοινότητάς τους που κρατούνταν.   Μόλις δόθηκαν τα χρήματα , οι φυλακισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι για ένα μικρό διάστημα αλλά δύο μήνες αργότερα στάλθηκαν με τους γερμανικούς κρατικούς σιδηροδρόμους στο Άουσβιτς.   Πενήντα χιλιάδες ελληνο-εβραίοι δεν επέστρεψαν ποτέ από τα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης.  Για δεκαετίες, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αρνείται να επιστρέψει τα χρήματα που είχε αποσπάσει.   Η Αθήνα αναγκάστηκε επιπλέον να παραχωρήσει δισεκατομμύρια ως πολεμικό δάνειο στο Βερολίνο.   Ούτε αυτά τα ποσά ξεπληρώθηκαν.

Προτεραιότητα

Στις διαπραγματεύσεις με νέα ελληνική κυβέρνηση, που μετά από τις εκλογές της Κυριακής μπορεί να αποτελείται απο την πλειοψηφία των τωρινών κομμάτων αντιπολίτευσης, η προτεραιότητα του Βερολίνου είναι να αποτρέψει οποιεσδήποτε οικονομικές αξιώσεις που σχετίζονται με εγκλήματα των Ναζί όσο και το να βρεί λύση για την ελληνική κρίση χρέους.  Η πιθανή αποζημίωση για τις ζημιές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί τελικά να υπερβεί κατά πολύ τις απώλειες από τραπεζικές εγγυήσεις.   ‘Οπως παρατήρησε το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών, ακόμα και η παραμικρή παραχώρηση σε θέματα επανορθώσεων για ναζιστικές καταστροφές στην Ελλάδα θα είχει σοβαρές επιπτώσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ιταλία (“domino effect”).  Πρόσφατα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρώμης έκανε ρητά αποδεκτές αγωγές πολιτών κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για σφαγές που έγιναν από το γερμανικό στρατό (Wehrmacht) και ναζί τάγματα θανάτου.

____________________________________________________________________________

α) Η ιδέα της civil society προέρχεται απο την φιλελεύθερη αγγλο-αμερικανική πολιτική επιστήμη και χρησιμοποιεί ως μοντέλο αγγλόφωνες κοινωνίες.  Έχει μεταφραστεί  στα ελληνικά ως «κοινωνία πολιτών» αλλά η συγκριμένη απόδοση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα έξω απο την αγγλόφωνη πανεπιστημιακή κουλτούρα, παρότι έχει διαδοθεί διεθνώς—και στη Γερμανία, όπως βλέπουμε.  Σε γενικές γραμμές σημαίνει μη-κυβερνητικές ομάδες ή οργανώσεις, όπως κλαμπ, σύλλογοι, λόμπυ, εκκλησίες/ενορίες, κ.λ.π. που υποτίθεται εξασκούν επιρροή στην κυβερνητική εξουσία.    Ριζοσπαστικές επαναστατικές οργανώσεις δεν συμπεριλαμβάνονται συνήθως στις συλλογικότητες που θεωρούνται ως civil society.   Γι’αυτούς τους λόγους προτιμώ να αφήσω την ιδέα αμετάφραστη.   (Υποσημείωση της μεταφράστριας.)

[1] Wie die Troika in Athen regiert. http://www.zeit.de 15.01.2015.
[2] Troika verrät sich in Mails. http://www.n-tv.de 16.01.2015.
[3] Martin Seckendorf: Europa unterm Hakenkreuz, Band 6. Berlin/Heidelberg 1996.
[4] Deutschland soll Griechenland elf Milliarden Euro schulden. http://www.spiegel.de 12.01.2015. See Legacy Without a Future.
[5] Begegnung mit der Vergangenheit. http://www.juedische-allgemeine.de 11.03.2014.
[6] Gauck erwähnt Pläne zur Gründung eines deutsch-griechischen Jugendwerks. http://www.dija.de 12.03.2014.
[7] Deutsch-griechisches Jugendwerk gegründet. http://www.dw.de 12.09.2014.
[8] Rede von Michael Roth, Staatsminister für Europa. http://www.auswaertiges-amt.de 15.12.2014.
[9] Deutsche-griechische Beziehungen: Wolfgang Tiefensee fordert Gesamtstrategie. http://www.gegen-vergessen.de 10.06.2014.
[10] Rede von Michael Roth, Staatsminister für Europa. http://www.auswaertiges-amt.de 15.12.2014.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s