ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

(ανταπόκριση ΕΠΑΜίτισσας από Γαλλία)

Θα προσπαθήσω πολύ συνοπτικά να δώσω ένα πρώτο στίγμα του αντίκτυπου της νίκης του Σύριζα στη Γαλλία.  Να σημειώσω καταρχάς ότι  οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων  στην Ελλάδα έχουν καλυφτεί εκτενέστατα και αρκετά εμπεριστατωμένα από τα μικρά και μεγάλα, έντυπα και ηλεκτρονικά γαλλικά  ΜΜΕ.  Να σημειώσω ακόμα ότι για  τον μέσο γάλλο ο Σύριζα αντιπροσωπεύει ένα κόμμα της  «Άκρας Αριστεράς» (gauche radicale : μετάφραση του «ριζοσπαστική») και ως τέτοιο προβάλλεται συστηματικά από τα μεγάλα ΜΜΕ.

Όπως και στο παρελθόν,  τις παραμονές των εκλογών,  έγινε απόπειρα από το πολιτικό κατεστημένο  των  ευρωκρατούντων  και τα δημοσιογραφικά τους φερέφωνα να δημιουργηθεί ένα κλίμα κινδυνολογίας  όπου προβαλλόταν η δυσμενής επίπτωση στις αγορές,  ο προβληματισμός  στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ,  η αποδυνάμωση του ευρώ ,  ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης, το grexit  κλπ σε περίπτωση νίκης του Σύριζα, δηλαδή ένα είδος γαλλικής εκδοχής της  πολιτικής γραμμής στην οποία στηρίχτηκε η προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας.  Για παράδειγμα, η εφημερίδα Le Parisien δημοσίευσε στις 24-1 δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία 59% των γάλλων  δήλωνε  «ανήσυχο» σε ενδεχόμενη νίκη σύριζα.

Παράλληλα όμως  άρχισε να διαμορφώνεται  ένας  πόλος συσπείρωσης αριστερών δυνάμεων  που δήλωσε συμπαράσταση και συμπαράταξη  στο Σύριζα.  Μερικές μέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές συναντήθηκαν συσπειρωμένες,  σε εκδήλωση στήριξης του Σύριζα που έγινε στο Παρίσι, δυνάμεις  της γαλλικής αριστεράς που  -όπως σχολίασαν πολλοί – κανένα από τα φλέγοντα  για τη Γαλλική Αριστερά ζητήματα, δεν είχε καταφέρει να συσπειρώσει. Μεταξύ αυτών οι Laurent ( του Γαλλικού ΚΚ)  Mélenchon (του Αριστερού Μετώπου) , Duflot (πτέρυγα οικολόγων, πρώην υπουργός κυβέρνησης  Holland) , Larrouturou (Nouvelle Donne), Autan ,Balus.   «Η νίκη του Σύριζα μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια αλλαγή στην Ευρώπη και στη Γαλλία , η Ελλάδα μπορεί να ανοίξει το δρόμο» έλεγε στο χαιρετισμό του ο Laurent  και  αυτό ήταν λίγο-πολύ το πνεύμα των δηλώσεων όλων των συμμετεχόντων. Η Duflot δήλωσε ότι με την παρουσία της στη συγκεκριμένη εκδήλωση «αρνείται την υποταγή στο προαποφασισμένο και στο μονόδρομο στην πολιτική¨»

Ολόκληρη η Γαλλική Αριστερά λοιπόν υποδέχθηκε διθυραμβικά τη νίκη του Σύριζα. Ο Laurent  πχ είπε : «στη Γαλλία κάθε ελπίδα είναι πλέον δυνατή,  μετά από μια τέτοια νίκη στην Ελλάδα». Ο δε Mélenchon:  « Νέα σελίδα για την Ευρώπη…..τέρμα στα μαρτύρια του λαού……. χάρη στους Έλληνες θα γίνει δυνατό να ξανατεθούν στο τραπέζι όλα όσα έκαναν τη ζωή μας στην Ευρώπη κόλαση».

Θα μπορούσε να πει κανείς πως  με εξαίρεση τους  ακραιφνείς  ευρωπαϊστές του UMP (παράταξη  αντίστοιχη της ΝΔ) -οι οποίοι με την ανακοίνωση του αποτελέσματος έσπευσαν να θυμίσουν στον Σύριζα ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και  να σεβαστεί τους κανόνες που ισχύουν στην Ευρωζώνη αν θέλει να παραμείνει σ αυτήν – όλες σχεδόν οι πολιτικές  δυνάμεις στη Γαλλία βρήκαν τη νίκη του Σύριζα στα μέτρα τους και έσπευσαν να καθρεπτιστούν αυτάρεσκα σ αυτήν.  « ‘’Je suis  syriza’’  αλλά λογαριάζω για μένα» ριμάριζε εύστοχα  κάποιος δημοσιογράφος .

Έτσι  ας πούμε,  ο Holland χαιρέτησε τη νίκη των δυνάμεων της  Αριστεράς στην Ελλάδα, και είδε στο Σύριζα ένα νέο σύμμαχο στην προσπάθεια των σοσιαλδημοκρατών να αλλάξουν τον προσανατολισμό της Ευρώπης. Βρίσκει ότι το γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα συναντιέται με το Σύριζα στην επιθυμία για ανάπτυξη και σταθερότητα στην ευρωζώνη και στην υπεράσπιση αξιών όπως η πρόοδος, η αλληλεγγύη, η υπευθυνότητα.

Το Εθνικό Μέτωπο της Le Pen επιχαίρει γιατί πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση «αντι-λιτότητας» στην Ευρωζώνη και πιστεύει ότι η νίκη του Σύριζα είναι προς όφελος του γαλλικού λαού αφού ο τελευταίος έχει ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη λιτότητα το ευρώ και την ΕΕ που τώρα θα δρομολογηθεί ευκολότερα. Μαινόμενες  για τη οικειοποίηση της νίκης του Σύριζα από το Εθνικό Μέτωπο οι αριστερές παρατάξεις  διαμαρτύρονται για τη διαστρέβλωση, το δε Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας υπογραμμίζει ότι  η νίκη του Σύριζα είναι οχυρό για την άνοδο των δυνάμεων του ΕΜ και γενικά της  Ακροδεξιάς

Αν υπάρχει ωστόσο  ένας ελάχιστος  κοινός παρανομαστής  στις πολιτικές δυνάμεις που σπεύδουν να πανηγυρίσουν την νίκη του Σύριζα θα  πρέπει να τον αναζητήσει κανείς  στην ανάγκη τους να εκφράσουν την αντίθεση τους στις πολιτικές της λιτότητας, της συρρίκνωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ασφυκτικής καταπίεσης των λαϊκών στρωμάτων στην έκρηξη της οργής εναντίον της οικονομικής ολιγαρχίας που κινεί τα νήματα. Το πρόβλημα είναι ότι όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις και οι ευρύτατες  λαϊκές μάζες που εκφράζονται μέσα από αυτές παραμένουν εγκλωβισμένες  στη φρούδα ελπίδα μιας  λύσης που μπορεί να προκύψει με άθικτες  τις δομές  του ευρωπαϊκού εκτρωματικού οικοδομήματος  και συνεπώς  αναπόφευκτα με διατήρηση των σχέσεων εξουσίας  που υποστασιοποιούνται μέσα από αυτές τις δομές.  Κάτι τέτοιο φαντάζει ωραίο και εύκολο, για την ακρίβεια τόσο πολύ ωραίο και τόσο πολύ εύκολο που μάλλον είναι πολύ λίγο πιθανό να είναι αληθινό.  Σηκώνοντας  τη σημαία του Σύριζα, οι δυνάμεις αυτές δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σηκώνουν τη σημαία  του αγώνα εναντίον της λιτότητας και της ύφεσης. Μόνο που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν κατανοήσει ότι αναγκαία συνθήκη για την επιτυχή έκβαση ενός τέτοιου αγώνα είναι το οριστικό ξήλωμα της ΕΕ.

ΔΦ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s