Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΒΕTΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Στις 19/2/15 η Ομοσπονδία Συνδικάτων Εργαζομένων Ελβετίας (UN1A) παρέδωσε στην εκπρόσωπο της Υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας ψήφισμα για την συνδρομή της Ελβετίας στην Ελλάδα

(Deutsch)

  20150219_134550

Φέρτε στη δημοσιότητα τα χρήματα που προέρχονται από φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

Ενώ οι Έλληνες υποφέρουν από σκληρή πολιτική λιτότητας, σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία υπάρχουν δισεκατομμύρια αφορολόγητα. Η ελβετική Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων UN1A (Ούνια) ζητά από την ελβετική Κυβέρνηση να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση χρέους της. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρωτίστως να επιβάλει διαφάνεια όσον αφορά ελληνικά χρήματα σε ελβετικές τράπεζες. Για την περίπτωση των λογαριασμών στην HSBC πρέπει να δοθεί στην ελληνική Κυβέρνηση η βοήθεια που ζητάει.

Η 5άχρονη λιτότητα οδήγησε την Ελλάδα σε κοινωνική καταστροφή. Οι Έλληνες δεν αντέχουν πια. Ψηφίζοντας την κυβέρνηση του Τσίπρα είπαν ένα σαφές «ΟΧΙ» στην πολιτική της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Έτσι, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2009 εξελέγη σε μια χώρα της ΕΕ μια κυβέρνηση που δεν ανέχεται πλέον τη αντικοινωνική νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας.

Μια ευκαιρία για την Ευρώπη

Η πολιτική της νέας ελληνικής Κυβέρνησης είναι και μια ευκαιρία για την Ευρώπη. Πολλά από τα μέλη του σωματείου μας προέρχονται από χώρες που έχουν μεγάλο χρέος και γνωρίζουν καλά τις κρίσιμες καταστάσεις που επικρατούν στην Πορτογαλία, την Ισπανία την Ιταλία και την Ελλάδα. Είναι αναγκαίο να σταματήσει επιτέλους η καταστροφική πολιτική λιτότητας σε όλη την ΕΕ και να αντικατασταθεί από μέτρα μείωσης κοινωνικών ανισοτήτων, παραγωγικών επενδύσεων και αειφόρου ανάπτυξης.

Να σταματήσει το σκάνδαλο της φοροδιαφυγής

Ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα υποφέρουν από δραστικά μέτρα λιτότητας, στην Ελβετία υπάρχουν λογαριασμοί Ελλήνων που περιέχουν αφορολόγητα δισεκατομμύρια. Επίσημα δεν είναι γνωστό το ύψος του ποσού. Οι εκτιμήσεις του κυμαίνονται από 30 μέχρι 200 δισ. φράγκα. Η UN1A ζητά από την ελβετική Κυβέρνηση να επιβάλει διαφάνεια στους ελληνικούς λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες.

Η φοροδιαφυγή είναι μια σημαντική αιτία για το γεγονός ότι το χρέος της Ελλάδας είναι τόσο ψηλό. Έτσι η UN1A απαιτεί από την κυβέρνηση να βοηθήσει την ελληνική να εισπράξει σύντομα αυτούς τους φόρους. Γι αυτό θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, ώστε να καταπολεμηθεί άμεσα και αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή. Στην περίπτωση των πάνω από 2.000 ελληνικών λογαριασμών στο υποκατάστημα της HSBC της Γενεύης πρέπει να παρασχεθεί ειδική βοήθεια από την ελβετική Κυβέρνηση στην Ελλάδα.

20150219_133859

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s