ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ALTVATER ΣΤΟΝ SCHULZ

Καθηγητής Dr. Elmar Altvater, Βερολίνο (*)

Προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, europabuero@martin-schulz.eu

…όχι εν ονόματί μου! 

Βερολίνο, 8 Ιουνίου 2015

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Ευρωκοινοβουλίου,  αξιότιμε κύριε Schulz,

Μας δηλώσατε «ως εδώ και μη παρέκει». Ζητήσατε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει «τις καθυστερήσεις και τα παιχνιδάκια», να εγκαταλείψει την «ιδεολογική ξεροκεφαλιά» και επιτέλους να υποκύψει στις απαιτήσεις των πιστωτών. Ως Martin Schulz από το Würselen είναι προσωπική σας επιλογή να παίρνετε μέρος στο σφυροκόπημα των Ελλήνων. Στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου όμως θα πρέπει να πω ξεκάθαρα : δεν ομιλείτε εν ονόματί μου!

Οι λεκτικές σας παρεκτροπές είναι προφανώς μέρος μιας καμπάνιας που αποσκοπεί στο να προσαφθεί στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η ευθύνη και οι κατηγορίες για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη («Grexit»). Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, αντιπαθής στην ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ, θα επιφορτισθεί την ευθύνη της επερχόμενης καταστροφής. Διότι, όποιος χρωστάει και έχει την πολυτέλεια να έχει μια αριστερή κυβέρνηση, φταίει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα έπρεπε να εκπροσωπεί τους πολίτες και τους ψηφοφόρους – και όχι το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Θα πρέπει να προσπαθεί να χρησιμοποιεί λογικά επιχειρήματα – και όχι κλισέ προκαταλήψεων. Οι απαιτήσεις των δανειστών της Ελλάδας δημιουργήθηκαν εξαιτίας του κουρέματος χρέους στις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες και  τα επενδυτικά κεφάλαια. Τα χρέη κοινωνικοποιήθηκαν προκειμένου να μπορέσουν να διατηρηθούν οι χρηματικές αξίες των απαιτήσεων των ιδιωτών στους ισολογισμούς των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Το χρέος ενός κυρίαρχου κράτους απεναντίας θα πρέπει να εξυπηρετείται έως ότου ο εξουθενωμένος πολίτης «τσιρίξει», όπως άλλωστε μας πληροφόρησε ο επί σειρά ετών Δήμαρχος του Βερολίνου και κομματικός σας φίλος Wowereit.

Ως Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θα έπρεπε να φροντίζετε για την αποφυγή της διαφαινόμενης  ρήξης λόγω της κρίσης χρέους που διαπερνά  τις κοινωνίες της Ευρώπης, αντί να δείχνετε «φάουλ» στους «αριστερούς της Αθήνας» και να βωμολοχείτε ιδιαίτερα κατά του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Βαρουφάκη.

Ένας συμβιβασμός σημαίνει αναμφίβολα ότι οι πιστωτές παραιτούνται από ένα μέρος των απαιτήσεών τους. Τα κόστη ενός διακανονισμού απομείωσης του χρέους θα ήταν διαχειρίσιμα. Όχι όμως αυτά μιας χρεοκοπίας, που θα είχε σαν επακόλουθο τη δημιουργία χάους στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις πέρα από τον Ελλαδικό χώρο και τον χώρο της Μεσογείου.

Οι μονόπλευρες κατηγορίες σας κατά της τωρινής Κυβέρνησης της Ελλάδας υποβοηθούν τον διαμελισμό της Ευρώπης. Αποκρύπτεται ότι μερίδιο ευθύνης για την χρεοκοπία φέρουν και οι πιστωτές – όχι μόνον η Ελλάδα ως χρεώστης, αλλά και η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες, καθώς και οι επιχειρηματικοί όμιλοί τους.

Η λιτότητα που απαιτεί η Τρόικα από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες έριξε τη χώρα στην φτώχια και την ανέχεια. Εντούτοις απαιτούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να σφίξει επιτέλους την προς αυτήν τεινόμενη «χείρα βοηθείας» των θεσμών. Η εντολή των ψηφοφόρων να σταματήσει η εξαιτίας των θεσμών μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων δεν λαμβάνεται υπόψη.

Απαιτούν από μια εκλεγμένη Κυβέρνηση να προδώσει την εντολή των ψηφοφόρων της προκειμένου να δείξουν τη ματαιότητα όλων των προσπαθειών εφαρμογής εναλλακτικών πολιτικών κατά της λιτότητας στην Ευρώπη. Ακολουθείτε, κύριε Schulz, τη γραμμή της Θάτσερ «δεν υπάρχει εναλλακτική», ακόμη και εάν το σύστημα παιδείας και υγείας καθώς και οι προοπτικές για το μέλλον των νέων πάνε περίπατο.

Δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα της συμμετοχής στις ευρωεκλογές, όταν οι όροι λιτότητας θεωρούνται μονόδρομος. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι στην κοινωνία  διαχέεται μια ατμόσφαιρα απαξίωσης της πολιτικής. Εάν οι εμμονές του χρηματιστικού κεφαλαίου για λιτότητα στην Ευρώπη έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από το κοινό συμφέρον και τη ζωή των πολιτών, δεν χρειαζόμαστε εκλογές. Τότε μπορούμε να δώσουμε όλη την εξουσία στους θεσμούς, να παραιτηθούμε του Ευρωκοινοβουλίου και πολύ περισσότερο του Προέδρου του.

Με μεγάλη απογοήτευση

Δικός σας

Elmar Altvater

(*) Σημείωση: o Elmar Altvater ζει στο Βερολίνο, είναι ομότιμος καθηγητής πολιτικών επιστημών, συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων με θέμα την παγκόσμια οικονομία και οικολογία και είναι επιστημονικός σύμβουλος του Αttac Γερμανίας. Συνεισέφερε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της μαρξιστικής οικονομικής θεωρίας και συνέδεσε τον μαρξισμό με την οικολογία. Από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα συστρατεύθηκε αλληλέγγυος με τον Ελληνικό Λαό.

Advertisements

One comment

  1. Reblogged this on Προσοχή, Κράτος! and commented:
    Σας παρακαλώ να την διαβάσετε έχοντας υπ όψιν πως ο Κος Altvater θεωρεί Arister;h , φιλότιμη και φιλολαϊκή την κυβέρνσηση ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ για λόγους που ίσως γνωρίζετε δεν εστερνίζομαι την συγκεκριμένη του εντύπωση. Όμως έχει μεγάλο βάρος αυτή η επστολή όταν προέρχεται από εναν εν δυνάμει και έμπρακτο σύμμαχο του Ελληνικού Λαού , όπως ο κος Altvater.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s