ΕΛΒΕΤΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Schweizer solidarisieren sich mit Griechenland

In deutscher Sprache :  Der Bund , TeleBern  (Dialekt)

Την περασμένη Πέμπτη 2/7/15 συγκεντρώθηκαν Ελβετοί πολίτες έξω από την πρεσβεία της ΕΕ στη Βέρνη και ζήτησαν διαγραφή του «αθέμιτου, παράνομου και μη-εξυπηρετήσιμου» χρέους της Ελλάδας. Tην πρωτοβουλία για τη διαμαρτυρία και τη στήριξη του ΟΧΙ έλαβε ο σύλλογος «Αλληλεγγύη με την Ελλάδα», που ιδρύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από μέλη εργατικών συνδικάτων, μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος SP και του Κόμματος τών  Πράσινων, καθώς και μέλη νεολαιίστικων οργανώσεων. Aξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο παραπάνω κόμματα είναι υπέρ της εισόδου της Ελβετίας στην ΕΕ. Στόχος του συλλόγου για τις επόμενες εβδομάδες είναι όχι μόνο να καταγγέλλει την «αντικοινωνική και αντιδημοκρατική πολιτική της ΕΕ», αλλά και να συγκεντρώσει χρήματα και φάρμακα για την Ελλάδα.

Το μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος SP Cédric Wermuth τόνισε πως οι απαιτήσεις της ΕΕ από την Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις αποτελούν τουλάχιστον ευθανασία και η Ευρώπη πρέπει να τους εναντιωθεί. Επίσης ότι η Μέρκελ και το Γιούρογκρουπ καταστρέφουν όποια εμπιστοσύνη στην ΕΕ υπάρχει.

Ο Jo Lang, αντιπρόεδρος των Πράσινων, επίσης υπέρμαχος της ΕΕ, λέει ότι η ΕΕ δεν σέβεται τη δημοκρατία και θέτει σε κίνδυνο τα κοινωνικά κεκτημένα.

Το ελληνικό ζήτημα έχει λοιπόν προκαλέσει μεγάλη απομάκρυσνη της ελβετικής αριστεράς από την ΕΕ, όπως λένε κάποια μέλη της.

thodora

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Ελβετίας (UN1Α) και Έλληνες (δυστυχώς λίγοι λόγω των διακοπών), εκ μέρους των οποίων μίλησε η πανάξια Ελληνίδα Θεοδώρα (στις φωτογραφίες κρατάει πλακάτ που γράφει «Brot, Bildung, Freiheit» και «NEIN zur Troika Diktatur» («ψωμί, παιδεία, ελευθερία» και «ΟΧΙ στη δικτατορία της Τρόικας»).  Eδώ μιλάει στο τηλεοπτικό κανάλι της πόλης Βέρνης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s