ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ

(το παράπονο ενός νεομετανάστη)

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί βιάζονται να αποκωδικοποιήσουν το δημοψήφισμα και να εξαγάγουν συμπεράσματα από το αποτέλεσμα του 61,3% υπέρ του ΟΧΙ. Κάποιοι μάλιστα αυθαιρετούν γιατί προσπαθούν ανεπιτυχώς να  παρερμηνεύσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ταυτόχρονα εμφανίζονται ως δήθεν εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού, ενώ στην πραγματικότητα δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τον εαυτό τους. Το συντριπτικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα εμπεριέχει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Οι δανειστές και εταίροι μας είναι οι πρώτοι αποδέκτες του ΟΧΙ.

Ο Ελληνικός λαός τους κατέστησε σαφέστατο ότι δεν θέλει άλλο μνημόνιο, δηλαδή άλλη λιτότητα, η οποία δεν αποβλέπει πουθενά και δεν προσφέρει καμία διέξοδο στο πρόβλημα της παρατεταμένης ύφεσης και των τραγικών για την χώρα συνεπειών της. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα προς τους εταίρους. Ο Ελληνικός λαός απαιτεί οι δανειστές να σταματήσουν να ζητούν την πλήρη διάλυση της χώρας μέσω του όποιου νέου μνημονίου που θα δώσει την χαριστική βολή στην ήδη κατεστραμμένη ελληνική οικονομία.

Το μήνυμα είναι : φτάνει πια! Δεν μπορεί η αποτυχημένη πολιτική της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης να δώσει καμία λύση στο πρόβλημα της ελληνικής  οικονομίας. Δεν αντέχει η χώρα περισσότερη ύφεση και ταυτόχρονο ξεπούλημα των πόρων της. Δεν αντέχουν οι πολίτες άλλους άμεσους ή έμμεσους φόρους που εξανεμίζουν τα λιγοστά εισοδήματά τους και παρασύρουν την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και καταστροφής. Η κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα (ό,τι έχει απομείνει από αυτόν) από την υπερφορολόγηση, την έλλειψη σταθερού φορολογικού καθεστώτος, την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος  των πολιτών, της δραματικής πτώσης της κατανάλωσης  και της έλλειψης πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης (ούτε λόγος για επενδυτικά δάνεια) είναι αναπόφευκτη.

Επιπρόσθετα, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας των περισσοτέρων επιχειρήσεων από την μία (με κυρίως δική τους ευθύνη) που τις καθιστούν εξαρτημένες από την εσωτερική κατανάλωση (η οποία είναι σε ελεύθερη πτώση) και η χρηματοπιστωτική ασφυξία από την άλλη, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την πιθανότητα να αναπτύξουν οι επιχειρήσεις αυτές εξαγωγικό προσανατολισμό και είναι παράγοντες που επιταχύνουν την πτώχευσή τους (ή την μεταφορά τους σε άλλη έδρα διοικητική ή και παραγωγική) και συμπαρασύρουν  την ελληνική οικονομία. Η αύξηση της ανεργίας, η  κατάρρευση των κρατικών εσόδων  και των εισπρακτικών μηχανισμών, η μεγαλύτερη ύφεση, η διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας είναι μερικές μόνο παρενέργειες.

Η πτώχευση των ασφαλιστικών ταμείων (ήδη βρίσκονται σε τραγική κατάσταση) με δυσβάστακτες συνέπειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος (ποιός να πληρώσει ποιόν) και τέλος  το “κανόνι” της Ελλάδας θα είναι με μαθηματική ακρίβεια οι επιπτώσεις ενός νέου μνημονίου με υφεσιακό προσανατολισμό. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ενέργεια, ορυκτός πλούτος, υποδομές κλπ.),που αποτελεί την εγγύηση για το νέο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας, είναι κακούργημα κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι προσπαθούν να απογυμνώσουν την χώρα και να της στερήσουν κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να ανακάμψει. Η πτώχευση της χώρας έχει έτσι και αλλιώς γίνει με το PSI, όταν το ελληνικό κράτος κούρεψε τους ομολογιούχους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Πανεπιστήμια και ταυτόχρονα αποφάσιζε να αναλάβει το κόστος της διάσωσης των ξένων τραπεζών που είχαν “φορτώσει” ελληνικά ομόλογα (ποιός τους εξανάγκασε να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα με δελεαστικά επιτόκια, άρα και με ένα υψηλό ρίσκο και στο τέλος να στείλουν τον λογαριασμό στον Ελληνικό λαό ; ). Η επιλεκτική και παρατεταμένη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας συνιστούν επίσης πτώχευση. Τέλος η πρόσφατη στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ αποτελεί επίσης πτώχευση της χώρας ανεξάρτητα αν το ΔΝΤ είναι αναρμόδιο για την αναγγελία ή όχι της χρεοκοπίας της χώρας.

Κανένας δεν μπορεί να ξεγελάσει άλλο τον Ελληνικό λαό. Διαλύθηκε η χώρα στα πέντε χρόνια των μνημονίων και πτώχευσε το κράτος  και τα νοικοκυριά και κάποιοι έχουν το θράσος να ζητούν να συνεχιστούν τα μνημόνια που τώρα απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδας και του λαού της; Ο Ελληνικός λαός έστειλε με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ξεκάθαρο φιρμάνι προς τους δανειστές ότι είναι λαϊκή επιταγή η αλλαγή της ρότας του ελληνικού καραβιού το οποίο οδηγούσαν προς τα βράχια με τα μνημόνια και τον εξαναγκασμό του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Το παράνομο εξωτερικό χρέος της χώρας και η εξυπηρέτησή του δεν μπορούν να προηγηθούν σε καμία περίπτωση των αναγκών του Ελληνικού λαού.

Το μήνυμα είναι όχι άλλα μέτρα ύφεσης. Μόνο αναπτυξιακά μέτρα μπορούν να γίνουν αποδεκτά από εδώ και στο εξής από τον λαό. Ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις,  παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δραστική μείωση της ανεργίας, αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών, επαναφορά της κανονικότητας και της νομιμότητας της χώρας. Το χρέος της χώρας πρέπει να κουρευτεί έως και να αμφισβητηθεί κατά την διεθνή νομολογία. Ό,τι απομείνει από το χρέος για αποπληρωμή, μόνο αναπτυξιακά μέτρα μπορούν να εγγυηθούν την αποπληρωμή του. Εκτός και αν το σχέδιο από την αρχή ήταν να συρθεί η χώρα σε θέση αδυναμίας πληρωμής.  Τα σχέδια των δανειστών και των ντόπιων φίλων τους για την δήθεν εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και την “βελτίωση” της ανταγωνιστικότητας της (με νέες μειώσεις στους μισθούς που προτείνουν στα μνημόνια και περαιτέρω αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων) δεν πείθουν κανέναν. Ας τα εφαρμόσουν στις χώρες τους (αν τολμούν…), αφού η συνταγή της επιτυχίας είναι σίγουρη! Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες δεν θα περάσουν. Ο Ελληνικός λαός τους ευχαριστεί αλλά δεν θα πάρει. Πολύ δε περισσότερο δεν θα τους επιτρέψει, με μέτρα σαν αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας για π.χ. αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά (διάλυση δηλαδή του τουρισμού), να σπρώξουν την χώρα στον γκρεμό για να επιχειρήσουν να ενεργοποιήσουν τις υποθήκες της δημόσιας περιουσίας. Τέλος ο Ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ και σε κανέναν να αφοπλιστεί η χώρα στο όνομα οποιουδήποτε χρέους και να τεθεί η Ελλάδα σε κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ο δεύτερος αποδέκτης του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης του “συνταγματικού τόξου” (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ),

…τα οποία ο Ελληνικός λαός αποδοκίμασε (χωρίς περιθώρια παρερμηνειών) και τιμώρησε με πολιτικό παροπλισμό για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν στην σημερινή διάλυση της χώρας. Η σύνταξή τους με το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα (ξεπουλώντας την χώρα στον βωμό μιας τελευταίας προσπάθειας να “αναγεννηθούν” πολιτικά) ανάγκασε τον λαό να τους ραπίσει και να τους επαναφέρει στο σκοτάδι (εκεί που τους αξίζει) και να κάνει σαφές ότι η υπομονή έχει και τα όριά της. Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα τους στέλνει ένα πρώτο μήνυμα για το τι πρόκειται να τους επιφυλάξει ο λαός στις επόμενες εκλογές (όποτε αυτές γίνουν). Ο Ελληνικός λαός τους έθεσε στο πολιτικό περιθώριο της χώρας και προσεχώς θα προσθέσει και την ταφόπλακα που θα σηματοδοτεί ένα  νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας.

Ο τρίτος αποδέκτης του δημοψηφίσματος δεν είναι άλλος από τον τέταρτο της αντιπολίτευσης  του “συνταγματικού τόξου”, το Κ.Κ.Ε. , …

…το οποίο για μια φορά ακόμη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και της κρισιμότητας των στιγμών. Στον βωμό της σκληρής και στείρας αντιπολιτευτικής γραμμής έχασε την ευκαιρία (έχει μακράν το ρεκόρ των χαμένων ιστορικά ευκαιριών) να σηκώσει το βάρος και να ηγηθεί  της λαϊκής αντίδρασης και της καθολικής ανάγκης και επιθυμίας του λαού για εναντίωση στους τοκογλύφους επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τις αγκυλώσεις του Κ.Κ.Ε. και την αδυναμία του να προσεγγίσει με νέες ριζοσπαστικές προτάσεις  και δράσεις τις προκλήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Η παθητική φωνή που δεν θέλει να μετεξελιχτεί σε κάτι περισσότερο από κοινότυπο καταγγελτικό λόγο ο οποίος δεν δίνει καμία λύση και δεν δραστηριοποιεί τις λαϊκές μάζες.

Παραφράζοντας το μήνυμα στο πανό των Ισπανών “αγανακτισμένων” :  Σιγά να μην ξυπνήσουμε το Κ.Κ.Ε.!  Οι περίπου 310 χιλιάδες ψήφοι (τόσοι ήταν περίπου τα άκυρα στο δημοψήφισμα που ήταν και η επίσημη γραμμή του κόμματος , το 5% του συνόλου των ψηφισάντων) είναι το εκλογικό όφελος του Κ.Κ.Ε. που στο βωμό του θυσίασε την εθνική ομοψυχία και την παλλαϊκή αντίδραση. Η εμμονή στην διεκδίκηση της πατρότητας κάθε λαϊκής κινητοποίησης και αγώνα και της αποκλειστικότητας κάθε μορφής πάλης απομόνωσε το Κ.Κ.Ε. και το συρρίκνωσε σε ποσοστά της τάξεως του 5%, που αντικατοπτρίζουν τα λάθη των κατά καιρούς ηγεσιών του κόμματος. Στο δημοψήφισμα ο λαός απομόνωσε το Κ.Κ.Ε. για άλλη μία φορά, και το ίδιο έπραξε και το περίπου το 8% των ψηφοφόρων που το στήριξαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή του κόμματος ακολουθώντας την καρδιά τους και το συναίσθημά τους. Αριστερά χωρίς συναίσθημα, ρήξη, αγωνιστικότητα, ανατροπή δεν είναι αριστερά. Εκτός και όλα γίνουν με το βαμβάκι και από μόνα τους….. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή!

Ο τέταρτος και τελευταίος αλλά ταυτόχρονα πιο σημαντικός αποδέκτης του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος είναι ο Πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Πρώτα απ΄όλα, το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού είναι ξεκάθαρο ότι αναφέρεται σε κάθε μνημόνιο και όχι μόνο στην πρόταση της τρόικας στις 25 Ιουνίου που έτσι και αλλιώς είχε αποσυρθεί. Ο κυρίαρχος λαός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά μνημόνια. Είναι πασιφανές ότι μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας και ύφεσης, κανένας δείκτης της ελληνικής οικονομίας δεν βελτιώθηκε (ανεργία, εξαγωγές ,επενδύσεις, κλπ.). Ταυτόχρονα χωρίς να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (φαίνεται ότι το εργατικό κόστος, που ανέρχεται σε μονοψήφιο αριθμό ως ποσοστό του συνολικού κόστους παραγωγής, δεν μειώθηκε αρκετά!!!), το εξωτερικό χρέος της χώρας αυξήθηκε και σε απόλυτα νούμερα και ως ποσοστό του ΑΕΠ (ο οποίος έχασε με την σειρά του 26% στα 6 έτη της ύφεσης).

Ο λαός αντιλαμβάνεται (όσο και αν δεν καταλαβαίνει από πολλούς αριθμούς και πίνακες) ότι έχει υποστεί πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να σηκώσει. Επίσης καταλαβαίνει πολύ καλά ότι όλες οι θυσίες του έχουν πάει χαμένες – αλλιώς η χώρα δεν θα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο. Καταλαβαίνει ότι τον κορόιδεψαν και τον λήστεψαν χωρίς η χώρα να βγει από την δύσκολη θέση. Ο λαός δεν αντέχει και δεν θα δεχτεί άλλο μνημόνιο. Πιθανό νέο μνημόνιο με δημοσιονομικά μέτρα 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ δεν θα περάσει από τον λαό ακόμη και αν ψηφιστεί από την Βουλή. Το μήνυμα στον Πρωθυπουργό είναι ότι ο Ελληνικός λαός δεν υποχωρεί ούτε στις πιέσεις, ούτε στα τελεσίγραφα αλλά ούτε και στους εκβιασμούς από όπου και αν προέρχονται. Με κλειστές τις τράπεζες έδειξε ότι δεν υποχωρεί στα αρπαχτικά.

Αυτή η λαϊκή βούληση και η θέλησή του να βγει από τα μνημόνια δεν πρέπει να ερμηνευτεί  λάθος από τους κυβερνητικούς και από τον Πρωθυπουργό. Αυτό θα είναι καταστροφικό για την κυβέρνηση. Αν προδώσουν σε αυτήν την μάχη τον λαό και την εμπιστοσύνη που τους έδειξε, τότε οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές. Ο λαός έχει δώσει το σύνθημα της ρήξης με τους δανειστές (όσο και αν ο  κ. Τσίπρας ισχυρίζεται δημόσια το αντίθετο – πράγμα που δεν αποτελεί και την καλύτερη διαπραγματευτική τακτική). Ο λαός καταλαβαίνει ότι ο δρόμος του μνημονίου είναι αργός θάνατος (για τους πιο αδύνατους θα είναι αστραπιαίος) και έχει εξουσιοδοτήσει τον Πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί και να έλθει σε ρήξη (αν χρειαστεί) σε περίπτωση που η διαδικασία της διαπραγμάτευσης αποτύχει. Ο Ελληνικός λαός με το δημοψήφισμα έδωσε εντολή ρήξης της κυβέρνησης με τους δανειστές, αν δεν βρεθεί λύση, και όχι υποχώρησης. Έδειξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, η εντολή προς την κυβέρνηση ήταν σαφής. Κατάργηση του μνημονίου (με μία πράξη), διαπραγμάτευση για κούρεμα του χρέους και όχι υπογραφή κανενός νέου μνημονίου. Σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους δανειστές, τότε  η κυβέρνηση είχε (και έχει) εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θες/νίκης.  Οι προεκλογικές δεσμεύσεις για εφαρμογή αναπτυξιακού σχεδίου, για αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού, για τερματισμό της λιτότητας και της ύφεσης, για αποκατάσταση των αδικιών, για πάταξη της φοροδιαφυγής, για εξορθολογισμό του κράτους, για επαναφορά της εθνικής μας κυριαρχίας και της δημοκρατίας είναι και παραμένουν ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία.

Αν αδυνατούν από ανικανότητα ή από πρόθεση να αντιληφθούν τα παραπάνω, τα οποία αποτελούν το συμβόλαιο του λαού με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε η παρερμηνεία των επιταγών του λαού και η αθέτηση του συμβολαίου θα φέρει τους κυβερνώντες προ των ευθυνών τους ενώπιον του Ελληνικού λαού. Αν έχουν ταλέντο, όπως διερωτήθηκε ο νέος Υπουργός των Οικονομικών, τότε έχει καλώς. Αν πάλι στερούνται του ταλέντου και της αποφασιστικότητας που απαιτούν οι συγκυρίες, τότε τυχεροί θα είναι αυτοί που έχουν ταλέντο στο τρέξιμο….

Λεωνίδας

Advertisements

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s