Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ : ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΕΛΓΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

La Grèce en pleine crise… sanitaire: la lettre ouverte des médecins belges à Charles Michel et Maggie De Block

Πηγή : Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

lalibre

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφ/δας LA LIBRE BELGIQUE, η κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα επιδεινώθηκε από την αρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης, που πλήττει βαριά τη χώρα. Ανεπαρκής ιατρική κάλυψη, βρέφη που γεννιούνται ελλιποβαρή, αύξηση των περιπτώσεων κατάθλιψης και των θετικών διαγνώσεων για AIDS, μείωση των δημόσιων δαπανών που προκαλούν δραστικές περικοπές σε έναν ζωτικό τομέα. Πολλοί ιατροί, από τον πανεπιστημιακό ή νοσοκομειακό τομέα, συνέταξαν επιστολή με ερώτηση προς το Βέλγο Π/Θ Charles Michel και την Υπ. Υγείας Maggie De Block, σχετικά με μια επιδεινούμενη μέρα με τη μέρα κατάσταση, ώστε να τους κινητοποιήσουν ενόψει των επομένων διαπραγματεύσεων.

Βρυξέλλες, 17 / 6 / 2015

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρία Υπουργέ της Υγείας,

Εμείς, Κοσμήτορες των Πανεπιστημιακών Ιατρικών Σχολών, Πρόεδροι Σχολών Δημόσιας Υγείας, ιατρικοί υπεύθυνοι, από κοινού με την πρωτοβουλία των Ιατρών του Κόσμου, νιώθουμε βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση του Ελληνικού Συστήματος Υγείας και τη βαθιά επιδείνωση της κατάστασης υγείας του ελληνικού λαού. Σας ζητάμε να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας, ώστε οι ευρωπαϊκές συμφωνίες βοήθειας για την Ελλάδα να θεμελιώνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Τουλάχιστον  2,5 εκ. Έλληνες ζουν αυτή τη στιγμή κάτω από το όριο της φτώχιας (1). Το Μάρτιο 2015, η Eurostat εκτιμούσε το ποσοστό ανεργίας σε 25,6% και αυτό, ενώ το επίδομα και η ιατρική κάλυψη παύουν να ισχύουν το αργότερο 12 μήνες μετά τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας. Η παιδική φτώχεια πέρασε από 23% σε 40,5% ανάμεσα στο 2008 και το 2012 (2). Το 2014, το 27,3% των Ελλήνων ζούσε σε σπίτια με υπερβολικά πολλά άτομα σε σχέση με τη χωρητικότητά τους, το 29,4% δήλωνε ότι δεν μπορούσε πλέον να θερμανθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα και το 57,9% των πιο ευάλωτων ήταν αναγκασμένοι να αναβάλλουν την πληρωμή των βασικών τιμολογίων παροχής υπηρεσιών (νερό, ρεύμα).

Η οικονομική κρίση και η πολιτική λιτότητας μετέτρεψαν την Ελλάδα στο άρρωστο παιδί της Ευρώπης. Το περασμένο έτος, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωνε ότι το εν τρίτο του πληθυσμού  δεν διέθετε πλέον ιατρική κάλυψη (3). Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι ακόμη και τώρα οι ευάλωτες ομάδες είναι εκείνες που πρώτες βάλλονται από τα μέτρα περικοπών και λιτότητας (4).

Το ποσοστό ατόμων, που δηλώνει ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες υγείας του,  διπλασιάστηκε σχεδόν με την κρίση, περνώντας από 5,4% το 2008 σε 9% το 2013 (5). Ανάμεσα στο 2008 και το 2011, ο αριθμός σοβαρών καταθλίψεων πολλαπλασιάστηκε κατά 2,5. Την ίδια περίοδο, οι διαγνώσεις  HIV-θετικό σχεδόν διπλασιάστηκαν. Τα παιδιά είναι βέβαια τα σιωπηλά θύματα αυτής της κρίσης. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο αριθμός βρεφών που γεννιούνται ελλιποβαρή αυξήθηκε κατά 16% (6) ανάμεσα στο 2008 και το 2011. Ο αριθμός των νεκρών νεογέννητων αυξήθηκε κατά 32% (7).

Πριν την κρίση, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας υποδέχονταν κυρίως μετανάστες στα Κέντρα Υγείας. Ορισμένα από τα ιατρεία, όπως στο Πέραμα, υποδέχονται πλέον κατά 80% Έλληνες. Το 84,9% των ασθενών, οι οποίοι στράφηκαν στους Ιατρούς του Κόσμου, δεν είχαν καμία ιατρική κάλυψη. Μόνο το 69,7% των παιδιών έχουν εμβολιαστεί ενάντια στον τέτανο, ενώ ούτε το 60% δεν προστατεύεται πλέον από την ερυθρά ή την παρωτίτιδα.

Παρακαλούμε επιτακτικά για την προσοχή σας: Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της 12ης Ιουλίου δεν εγγυάται ότι θα διατηρηθούν σε ισχύ τα μέτρα, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ενάντια στην κρίση.

Τι ζητάμε;

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι τα συστήματα υγείας απαιτούν περισσότερα, και όχι λιγότερα, σε πόρους, όταν η οικονομία είναι σε κρίση. Από την άλλη, επιμένει στα οικονομικά οφέλη μιας μεγαλύτερης επένδυσης σε αυτό τον τομέα. Πάντα σύμφωνα με την ΠΟΥ, τα προηγούμενα προγράμματα Ε.Ε.-ΔΝΤ δεν έχουν επαρκώς λάβει υπόψη αυτή την επιταγή (8).

Ζητάμε στην κυβέρνηση του Βελγίου να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση και να στηρίξει αυτή τη διεθνή σύσταση. Πρακτικά, ζητάμε το Βέλγιο να τοποθετηθεί στο πλαίσιο των μελλοντικών ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, έτσι ώστε να αποκλειστεί η Υγεία από τους τομείς περιστολής δαπανών. Στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο κοινωνικό πακέτο με την Ελλάδα, το Βέλγιο μπορεί να εισηγηθεί υπέρ ενός συστήματος προστασίας, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να θωρακίσει το σύστημα υγείας με μέσα που θα του επιτρέψουν να παρουσιάσει θετικούς δείκτες υγείας.

Σας ζητάμε μία συνάντηση, ώστε να συζητήσουμε γι’ αυτά τα θέματα, σε ένα επιστημονικό και δεοντολογικό πνεύμα.

Με όλη την εκτίμηση και τον σεβασμό μας.

Υπογραφές:

Prof. Michel Roland, Président de Médecins du Monde, et :

Prof. Dr. Lieven Annemans – Professeur d’économie de la santé. Université de Gand.

Dr. Guy Beuken – Responsable de la maîtrise complémentaire en médecine générale. CAMG – UCL.

Prof. Yves Coppieters – Professeur d’épidémiologie et de santé publique, Centre de recherche en Epidémiologie, Biostatistique et Recherche clinique, Centre de recherche en Politiques et systèmes de santé – Santé internationale. Ecole de santé publique – ULB.

Prof. Bart Criel – Professeur au Département Santé Publique de l’IMT d’Anvers

Prof .Dr. Michel Degueldre – Président de la Fondation CHU- St Pierre

Prof. Jan De Maeseneer – Vice-doyen de la faculté de médecine de l’Université de Gand

Prof. Dr. Petra Desutter- Professeur à l’Université de Gand, sénatrice

Prof. William D’Hoore – Président de l’Institut de recherche santé et société

Prof. Guy Durant – Professeur émérite à la Faculté de Santé Publique de l’UCL.

Prof. Yvon Englert – Doyen de la Faculté de médecine de l’ULB

Professeur Didier GietPrésident du Département de Médecine Générale. Faculté de Médecine – Université de Liège.

Prof. Dr. Alain LevequeDirecteur du Centre de Recherche en épidémiologie, Biostatistiques et recherche clinique. Vice-President de l’Ecole de Santé Publique, ULB

Prof. Fred LouckxProfesseur de sociologie de la santé, ULB

Pascale PeraitaPrésidente du CHU St Pierre.

Prof. Roy RemmenPrésident de l’unité de formation et de recherche des soins de première ligne et interdisciplinaire de la Faculté de médecine, (co)département. Discipline de médecine familiale. Université d’Anvers.

Prof. Michel RolandProfesseur de médecine générale ULB/ Président de Médecins du Monde

Prof. Dr Marco SchetgenVice-Doyen de la Faculté de Médecine, ULB

Prof. Dr. Marleen TemmermanDirecteur de l’Organisation Mondiale de la Santé (Genève) et professeur à l’Université de Gand

Pr. Dr. Jean-Pierre UngerUnité de soins du secteur public, ministère de la Santé Publique, Institut de Médecine Tropicale, Anvers; Hon.Senior Research Fellow, Queen Mary, University of London

Prof. Guy Vanderstraeten – Doyen de la faculté de médecine et des sciences de la santé, Université de Gand.

Prof. Dr. Guido Van Hal Epidémiologie et médecine sociale. Sociologie médicale et politique de la santé. Université d’Anvers.

Dr. Patrik VankrunkelsvenDirecteur du Centre belge pour l’Evidence-Based Medicine (CEBAM)

Prof. Dr. Marc VanmeerbeeckDépartement de Médecine générale, ULg

Prof. Dominique VanpeeDoyen MEDE, UCL.

Prof. Dr. Geert VerbekeDirecteur du département de la santé publique et des soins primaires, Institut interuniversitaire de biostatistique et de bioinformatique statistique, KU-Leuven-UHass

(1)Statistics on income and living conditions 2013. Athens: Hellenic Statistical Authority, 2013.

(2) UNICEF Office of Research. Children of the Recession: The impact of the economic crisis on child well-being in rich countries. Florence, 2014.

(3) OECD. Focus on inequality and growth. OECD Directorate for Employment, Labour and Social Affairs. Paris, December 2014.

(4) Simou E, Koutsogeorgou E. Effects of the economic crisis on health and healthcare in Greece in the literature from 2009 to 2013: A systematic review. Health Policy 2014; 115: 111-9.

(5) http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Unmet_health_care_needs_statistics

(6) http://stats.oecd.org/index.aspx?DataSetCode=HEALTH_STAT, dernière recherche le 14/07/2015

(7) Vlachadis N, Kornarou E. Increase in stillbirths in Greece is linked to the economic crisis. BMJ 2013; 346: f1061.

(8) European Observatory on Health Systems and Policies. Economic crisis, health systems and health in Europe: impact and implications for policy. Geneva: WHO, 2014.

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s