ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Πρόσφατα το ανάλγητο ελληνικό κράτος οριστικοποίησε και έθεσε σε εφαρμογή την απόφασή του να αναστείλει οριστικά τη λειτουργία της Ελληνικής πρεσβείας στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες του Απόδημου Ελληνισμού σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη το 2012 στην πρώτη νύξη περί αναστολής της λειτουργίας της Πρεσβείας , η Ελληνική Κοινότητα του Wellington πρότεινε τη μεταφορά της Ελληνικής Πρεσβείας σε ιδιόκτητο χώρο της Κοινότητας έναντι πολύ μικρού μισθώματος. Η επιστολή διαμαρτυρίας και η πρόταση του 2012 έμεινε αναπάντητη. Το αποτέλεσμα της ολιγωρίας αυτής είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να έχουν δαπανηθεί αυτά τα τρία χρόνια σε ενοίκια, ενώ θα μπορούσαν να έχουν εξοικονομηθεί και θα μπορούσε τελικώς να αποφευχθεί η απόφαση αναστολής.

Μετά την πρόσφατη απόφαση αναστολής, εστάλη εκ νέου πρόταση, 03/08/2015, με περισσότερες επιλογές, ωστόσο ξανά δε λάβαμε καμία απάντηση. Η παραπομπή μας στην Πρεσβεία της Καμπέρας στην Αυστραλία είναι άνευ λογικής και αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Ενδεικτικά η μετάβαση μας από το Wellington στην Καμπέρα απαιτεί πολυέξοδη και πολύωρη αεροπορική μετακίνηση (ενδεικτικά από το Wellington χρειαζόμαστε 5.5 ώρες και το κόστος ανέρχεται το ελάχιστο στα 600 ευρώ, χωρίς τα έξοδα διαμονής). Οι ιθύνοντες της απόφασης δε λαμβάνουν υπόψη τη δυναμική της Ελληνικής παρουσίας στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα 4.500.000 κατοίκων. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 5000-6000 Έλληνες βρίσκονται στη χώρα , ένας αριθμός κατακόρυφα αυξανόμενος την τελευταία τριετία μετά τις οικονομικές εξελίξεις στην πατρίδα μας, την Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι την τελευταία τριετία έχουν έρθει στη χώρα περίπου 1000 νέοι έλληνες μετανάστες, ενώ η μοναδική ελληνική υπηρεσία που μπορεί να δώσει στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό είναι η τοπική ελληνική πρεσβεία.

Η επίσημη εκπροσώπηση της χώρας μας μέσω μιας Πρεσβείας ή έστω ενός έμμισθου Προξενείου σε αυτή την τόσο μακρινή χώρα από όλες τις αλλες χώρες του κόσμου είναι απαραίτητη, τόσο για την εξυπηρέτηση της Ομογένειας (π.χ δήλωση γέννησης παιδιών, ανανεώσεις διαβατηρίων , κληρονομικές υποθέσεις, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα) όσο και για την αίσθηση της ασφάλειας και της επίσημης εκπροσώπησης και παρέμβασης της Ελλάδας σε μια κρίσιμη στιγμή (π.χ σεισμός). Μην ξεχνάμε ότι η Νέα Ζηλανδία είναι μια χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός στην πόλη του Christchurch, το 2011. Κρίνουμε λοιπόν ότι για την αίσθηση της ασφάλειας μας, τόσο εμάς που κατοικούμε εδώ, όσο και των οικογενειών μας πίσω στην Ελλάδα , είναι αναγκαία η επίσημη εκπροσώπηση της χώρας μας μέσω μιας Πρεσβείας ή ενός Προξενείου, το οποίο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα αποτελέσει γέφυρα για την επικοινωνία μας με την Ελλάδα.

Η Ελληνική Διασπορά της Νέας Ζηλανδίας και οι προσφάτως εκπατρισμένοι Έλληνες που εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών μεταβήκαμε σε αυτή τη φιλόξενη χώρα, ζητάμε από την Ελλάδα και από τους Έλληνες πολιτικούς να σεβαστούν το αίτημα μας και να απαντήσουν στη νέα πρόταση μας η οποία έχει σταλεί από 03/08/2015. Ως Έλληνες πολίτες με υποχρεώσεις και δικαιώματα απαιτούμε αυτή τη στιγμή από το Ελληνικό κράτος να μη μας στερήσει το αναφαίρετο δικαίωμα για απρόσκοπτη συναλλαγή και σύνδεση με τη χώρα μας.

ΥΓ: Η επίσημη επιστολή η οποία εστάλη στις 03 Αυγούστου 2015 έχει προσυπογραφεί από όλες τις Ελληνικές Κοινότητες, Οργανώσεις, Αδελφότητες και Σωματεία της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας και είναι διαθέσιμη σε όποιον μπορεί να βοηθήσει.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη στήριξή σας στο δίκαιο αίτημά μας και παρακαλούμε όπως το κοινοποιήσετε όπου εσείς κρίνετε σκόπιμο.

Με εκτίμηση

Ελένη Γκέλη

Νεο – Μετανάστης

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s