ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

Δελτίο Τύπου για τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη

Παρακολουθήσαμε την συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Φίλη, σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε πως η αναγνωρισμένη, τόσο από το ελληνικό, όσο και από τα εθνικά και πολιτειακά κοινοβούλια άλλων χωρών, και πολύ περισσότερο από επιστημονικές οργανώσεις όπως η IAGS (International Association of Genocide Scholars), γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, δεν αποτελεί γενοκτονία με την αυστηρή επιστημονική έννοια του όρου, αλλά εθνοκάθαρση.

Δεν γνωρίζουμε τις ιστορικές και επιστημονικές μελέτες που επικαλείται ο κ. Φίλης για να τεκμηριώσει τις απόψεις του. Όποιες και αν είναι αυτές, θα κριθούν από τους ειδικούς επιστήμονες εντός και εκτός Ελλάδας. Δεν ανήκουμε σε αυτούς τους κύκλους, όπως δεν ανήκει σε αυτούς με βάση το επίσημο βιογραφικό του και ο κ. Φίλης (http://nikosfilis.gr/biografiko/), άρα θα κρίνουμε τις απόψεις του ως πολιτικού και μέλους της Ελληνικής Πολιτείας και μάλιστα στην πολύ υπεύθυνη θέση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Είμαστε ενεργοί πολίτες μιας χώρας, της Ελβετίας, στην οποία η διαφορετικότητα των απόψεων είναι νομικά κατοχυρωμένη και θεσμοθετημένη σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής. Αλλά η Ελβετία είναι και μιά χώρα της οποίας τα δικαστήρια δεν δίστασαν να καταδικάσουν τον Τούρκο γιατρό Περιτσέκ ως αρνητή της Γενοκτονίας των Αρμενίων, βασιζόμενα στην επίσημη παραδοχή πως η γενοκτονία αποτελεί ιστορικό γεγονός. Η ελληνική πολιτεία και ειδικότερα το δικαστικό σώμα και όχι εμείς, θα κρίνει εάν οι απόψεις του κ. Φίλη συνιστούν αδίκημα.

Σεβόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμα στην άποψη και την διαφορετικότητα. Κρίνουμε όμως πως είναι το λιγότερο παράδοξο και σαφώς αθέμιτο, οι παγκόσμιες κοινότητες των Ποντίων στις οποίες ανήκουμε, να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας, και ένας Υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης με τομέα ευθύνης του την Παιδεία,  να δηλώνει δημόσια την αντίρρησή του, επιδιδόμενος σε ένα ανούσιο παιχνίδι λέξεων. Φρονούμε πως αυτό αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της βαθιάς κρίσης αξιών στην Ελλάδα, κρίση που προϋπήρξε και οδήγησε στην πρωτοφανή οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Η Ένωση Ποντίων Ελβετίας, υπηρετεί για 40 χρόνια την διατήρηση και την προβολή του Ποντιακού πολιτισμού, αναπόσπαστο κομμάτι αυτού αποτελεί η ιστορία των προγόνων μας και η επίσημα αναγνωρισμένη γενοκτονία τους. Στα 40 χρόνια της ύπαρξής μας και πιστή στις αρχές μας ποτέ δεν επιζητήσαμε την οποιαδήποτε βοήθεια της ελληνικής πολιτείας ή των φορέων της και αυτό θα πράττουμε και στο μέλλον. Ως Έλληνες ομογενείς και ως πολίτες και του ελληνικού κράτους όμως, στο όποιο τηρούμε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν μας την ιδιότητα (φορολογικές, στρατιωτικές κ.α.), δίχως να μας αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα (εκλογικό δικαίωμα), ζητούμε το αυτονόητο: Επειδή με βάση τις δηλώσεις του αδυνατεί να εκφράσει την επίσημη θέση της ελληνικής πολιτείας και επειδή η ανασκευή των δηλώσεων του για ένα τέτοιο ζήτημα θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα ερωτήματα για την ικανότητα στην άσκηση των καθηκόντων του, η παραίτηση είναι η μοναδική ενδεδειγμένη λύση για τον κ. Φίλη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s