COMUNICAT DE LA COORDINADORA EUROPEA ANTI-EURO

ελληνικάfrançais, deutschEspanol(castellano)Espanol(catalán)italiano

 

París, el 22 de gener de 2016 

PER UN PLA B A EUROPA DE A a Z…

 

Els Plans B floreixen de París a Madrid passant per Berlín. Però A,B o C, quines són realment les intencions polítiques dels organitzadors d’aquests debats?

 
A  Els organitzadors del debat Per un Pla B a Europa, que ha tingut lloc a Paris el 23 de gener, han reunit un panel de participants amb posicions molt lluny de ser comuns. Aquells com Oscar Lafontaine, aïllat al si de Die Linke – que advoca per abandonar l’euro des de fa diversos mesos almenys – o com Frédéric Lordon o Emiliano Brancaccio, Costas Lapavitsas, tindran punts de vista convergents amb els alter europeistes que prenen la paraula i semblen voler “salvar Europa”?


Aquests, igual que els organitzadors d’aquesta trobada, reivindiquen una renegociació dels tractats: “El nostre pla A: treballar en cadascun dels nostres països i, conjuntament, a tot Europa, per una renegociació completa dels tractats europeus”. És una il·lusió perillosa fer creure que això és possible. Com es pot entendre una renegociació dels tractats en benefici de les classes dominades sense cancel·lació dels tractats i sense tornar la sobirania nacional de cada país de la Unió? Per als organitzadors, en efecte, “Cap nació europea pot avançar cap al seu alliberament de forma aïllada”. Un només pot témer que el Pla B a París es converteix en el Pla C de Berlín o Madrid …

  1. Els plans B són petits

El proper 9 de febrer a Berlín, l’exministre de l’economia grega, Yanis Varoufakis, diputat, ex ministre de Finances (Grècia), que va desaparèixer del Pla B a París, i Arnaud Montebourg, exdiputat, ex ministre d’Economia, Recuperació Productiva i Digital  de Manuel Valls, vicepresident del Consell de Supervisió de la cadena de mobles Habitat, membre del Comitè d’Orientació Estratègica de la societat Talen (França), posaran en marxa el seu “Moviment per la Democràcia a l’Europa 2025” (Diem 2025). Després, el 19, 20 i 21 de febrer de 2016, a Madrid, membres de diferents forces de l’esquerra espanyola associats amb Yanis Varoufakis, organitzen un esdeveniment similar en favor d’un pla B! L’objectiu de Varoufakis serà d’ensenyar els espanyols com prendre exemple de la capitulació del govern de Tzipras? ¿No seria més raonable construir les condicions per a la resistència i la ruptura amb els dictats de Berlín i Brussel·les?

La Coordinació europea per sortir de l’euro, que ha organitzat iniciatives a Grècia, Itàlia, Espanya -i no ha estat convidada a cap d’aquests debats- denúncia qualsevol nou esquer orquestrat per funcionaris de partits, organitzacions i personalitats associades principalment a un “projecte europeu”, que refusarien enfrontar-se a la Unió Europea i a l’euro per allò que realment són: els instruments de dominació i tutela dels pobles.

La Coordinadora Europea per la sortida de l’euro es declara  disponible per treballar amb tots els que volen sortir de l’euro i que estan disposats a debatre per construir les condicions per aconseguir-ho. Denuncia enèrgicament les operacions que mantenen les classes dominades en l’atzucac que constitueixen l’euro, la Unió Europea i l’OTAN. Perquè els pobles, i cadascun dels nostres països, tenen la necessitat vital de recuperar la seva sobirania per poder sortir de l’austeritat i reconquerir la llibertat de definir les seves polítiques de justícia social.

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s