Deutsch

Το παρακάτω αποτελεί ακριβή μετάφραση άρθρου που δημοσιεύτηκε σε γερμανικό έντυπο

Ο Έλληνας Μαρξιστής Δημήτρης Καζάκης είναι ένας αποφασισμένος αντίπαλος της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα. Εν όψει της παράνομης μαζικής μετανάστευσης, προειδοποιεί τον γερμανικό λαό για το ενδεχόμενο ενός εμφύλιου πολέμου.

Ο Δημήτρης Καζάκης δεν είναι κάποιος, στον οποίο μπορείς εύκολα να στερήσεις τον λόγο.  Ο Γενικός Γραμματέας του αριστερού-εθνικού κινήματος «Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο» (ΕΠΑΜ) παρουσιάζεται σε ομιλίες και σε συνεντεύξεις δυναμικός και φιλολαϊκός, χωρίς ταυτόχρονα να εγκαταλείπει τις επιστημονικές του αξιώσεις. Ο Καζάκης ανήκει, χωρίς αμφιβολία, σε εκείνους τους ανορθόδοξους πολιτικούς, οι οποίοι σκέφτονται εκτός των κλασσικών πολιτικών καλουπιών δεξιάς – αριστεράς. Ο Έλληνας οικονομολόγος εργάστηκε για πολλά χρόνια στον οικονομικό τομέα του Λονδίνου. Σήμερα, ο πατριώτης και μαρξιστής Καζάκης συμπεριλαμβάνεται στους πιο αυστηρούς επικριτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ευρωπαϊκού νομίσματος και της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης των τραπεζών στην Ελλάδα. Ακόμη και το αυτοπροσδιοριζόμενο ως κοινωνικό-επαναστατικό αριστερό κυβερνών κόμμα «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» (ΣΥΡΙΖΑ) δεν εξαιρείται από την κριτική του. Όταν, στις αρχές του περασμένου έτους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός της Ελλάδας και προχώρησε σε κυβερνητικό συνασπισμό με το εθνικό-συντηρητικό κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), ο Καζάκης δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που δήλωναν αισιόδοξοι σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Ο Καζάκης προφήτευσε την συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, καθώς και την προοδευτική υποδούλωση της Ελλάδας  εξ αιτίας των επερχόμενων πακέτων διάσωσης του ευρώ, και δικαιώθηκε σε αυτές του τις προβλέψεις.

“Το σύστημα επένδυσε στον ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει στους Ευρωπαίους ότι το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των τραπεζών και του ευρώ δεν μπορούν να καταργηθούν”, τόνισε ο οικονομολόγος Καζάκης τον περασμένο Φεβρουάριο σε μία εκτενή συνέντευξη στον Ισραηλινό δημοσιογράφο και σκηνοθέτη Joshoa Tartakovsky, ο οποίος διαχειρίζεται και το ευρείας απήχησης αγγλόφωνο ειδησεογραφικό Blog «Global Independent Analytics». [βλέπε σχετικό άρθρο]

Ήδη από το καλοκαίρι του 2011, στην αρχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ο Καζάκης και πολιτικοί συναγωνιστές του ίδρυσαν το ΕΠΑΜ. Αφορμή αποτέλεσαν οι διαμαρτυρίες ενάντια στο επερχόμενο τότε δεύτερο πακέτο λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα. Εξ αρχής, το κίνημα του ΕΠΑΜ ήταν αντίθετο όχι μόνο στους αυστηρούς χρηματοοικονομικούς όρους των Βρυξελλών, αλλά και στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα (όπως είχε η χώρα πριν το έτος 2001, την ελληνική δραχμή), η κρατικοποίηση των σημαντικότερων τραπεζών, η θέσπιση νέου Συντάγματος, καθώς και η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν έως σήμερα τις βασικές  προγραμματικές του δηλώσεις. Ο Καζάκης δεν περιορίζεται μόνο στην κριτική κατά της πολιτικής διάσωσης του ευρώ, η οποία αξιολογείται ως κοινωνικοπολιτικά καταστροφική και στρέφεται κατά θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαϊκών λαών. Σύμφωνα με τον Καζάκη, τα κύματα των μεταναστών και τα προσφυγικά κύματα από την Συρία, τα οποία αφορούν την Ελλάδα κατά κύριο λόγο – ως μέρος των εξωτερικών συνόρων της περιοχής Σένγκεν αφ΄ενός και ως γείτονα χώρα της Τουρκίας αφ΄ετέρου – προκλήθηκαν από την “επιθετική και επεμβατική εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α.”. “Ποιος κατέστρεψε την Συρία ; Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Γι αυτό θα πρέπει οι Η.Π.Α. να απορροφήσουν το 80% έως 100% των Σύρων προσφύγων” δηλώνει ο Καζάκης.

Στο πλαίσιο της παράνομης μαζικής μετανάστευσης  ο Καζάκης βλέπει ότι τίθενται  σε κίνδυνο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία κατακτήθηκαν μετά από αγώνες δεκαετιών. Δεν έχει νόημα η εισροή, για παράδειγμα, στην Γερμανία, στην Γαλλία ή στην Πολωνία περίπου δύο εκατομμυρίων “εργαζόμενων σκλάβων” – έτσι χαρακτηρίζει ο Καζάκης τους μετανάστες από την Αφρική και την Εγγύς Ανατολή που συρρέουν στην Ευρώπη – εάν αυτό οδηγήσει σε δραματική μείωση των εντόπιων μισθών και θέσει σε κίνδυνο το κοινωνικό κράτος. Έτσι, το ελληνικό κράτος θα διέθετε, για παράδειγμα, μετανάστες ως δωρεάν εργατικό δυναμικό στους ντόπιους αγρότες, με αντάλλαγμα αυτοί (οι αγρότες) να μην επαναστατούν ενάντια στην εφαρμογή των σκληρών πολιτικών όρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη αποδεικνύεται ότι είναι μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση, όχι μόνο για τους διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εκάστοτε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον Μαρξιστή οικονομολόγο Καζάκη, ακόμη και οι Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά νησιά, εκεί που υπάρχουν προσφυγικές ροές, ενεργούν ως διακινητές μεταναστών.

Ο Καζάκης εξηγεί το παραπάνω με ένα συγκλονιστικό παράδειγμα : περίπου 10.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα εξαφανίστηκαν τα έτη 2014 και 2015 εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας. Η ταυτοποίηση των παιδιών αυτών είχε γίνει, κατά κανόνα, κατά την άφιξή τους, από Μ.Κ.Ο.. Στην συνέχεια, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα  εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος, πολύ συχνά εξαναγκάστηκαν σε πορνεία ή έπεσαν θύματα εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων. Σύμφωνα με τον Καζάκη, τα παραπάνω είναι, μεταξύ άλλων παραγόντων, ευθύνη και των Μ.Κ.Ο., οι οποίες διευκόλυναν την δραστηριοποίηση των διακινητών των μεταναστών στο Αιγαίο, με την τακτική τους να παραλαμβάνουν τα ασυνόδευτα παιδιά που εισέρχονταν λαθραία στα νησιά και στην συνέχεια να τα προωθούν στην ηπειρωτική χώρα, δίχως κάποια συνοδεία ή μέριμνα.

Η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας φαίνεται να αποτελεί ένα προφητικό σενάριο εξελίξεων για την Γερμανία.

Ο Μαρξιστής οικονομολόγος Καζάκης επικρίνει αυστηρά και την γερμανική προσφυγική πολιτική. Μια και η οικονομική ισχύς της Γερμανίας βασίζεται κυρίως στην εξαγωγή προϊόντων, θα πρέπει ταυτόχρονα, οι ντόπιοι μισθοί και οι κοινωνικές δαπάνες να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. “Η γερμανική οικονομία λειτουργούσε έτσι τα τελευταία 20 χρόνια. Τώρα όμως έχει αλλάξει η κοινωνική κατάσταση. Η εργατική τάξη δεν αντέχει άλλο ξεζούμισμα. Για αυτόν τον λόγο, η γερμανική οικονομία χρειάζεται αλλοδαπό εργατικό δυναμικό”. Κατά τον Καζάκη, θα δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο ο “ο νέος Γερμανός πολίτης”.  Όταν δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη για νέο φτηνό εργατικό δυναμικό και για συμπίεση των μισθών, τότε, οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται πίσω στην Ελλάδα, υποθέτει ο οικονομολόγος.

Η παραπάνω εξέλιξη εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. “Η εργατική και η μεσαία τάξη της Γερμανίας θα απολέσουν τα πάντα”, υπογραμμίζει ο Καζάκης και προβλέπει ενδεχόμενη εμφύλια σύρραξη στην Γερμανία. Ο Καζάκης τονίζει, ότι η αυξανόμενη ανταγωνιστική πίεση και η περαιτέρω μείωση των μισθών θα οδηγήσουν αναπόφευκτα ευρέα ντόπια  κοινωνικά  στρώματα στην εξαθλίωση. Η ενίσχυση της εκλογικής βάσης των πολιτικών κομμάτων που στέκονται επικριτικά απέναντι στην μετανάστευση αποτελεί έναν ξεκάθαρο οιωνό για τις επερχόμενες βίαιες  συγκρούσεις  για την διαμοίραση (του πλούτου). Για αυτόν τον λόγο, “οι Γερμανοί έχουν το δικαίωμα να αντιτίθενται στην μαζική μετανάστευση”.

Η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας φαίνεται να αποτελεί ένα προφητικό σενάριο εξελίξεων για την Γερμανία. Εντός πέντε ετών, μεταξύ 2010 και 2014, ο αριθμός των ελληνικών νοικοκυριών με ετήσιο συνολικό ακαθάριστο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, αυξήθηκε κατά 14%. Ταυτόχρονα, η ανταγωνιστική πίεση σε επίπεδο κατώτατου μισθού αυξήθηκε, ως αποτέλεσμα της παράνομης μετανάστευσης προς την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος των Αλβανών μεταναστών στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας απαίτησε τις αρχές Μαΐου να απελαθούν από την Ελλάδα όλοι οι παράνομοι μετανάστες από την Αφρική και την Ασία, με εξαίρεση τους Σύρους πρόσφυγες. Αφορμή για αυτήν την απαίτηση αποτέλεσε το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες 40 με 50 αλβανικές οικογένειες, οι οποίες ζούσαν στα Τρίκαλα τα τελευταία 20 χρόνια,  αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα λόγω της πολύ χαμηλά αμειβόμενης εργασίας ή της ανεργίας.

Η αντιμετώπιση της παράνομης μαζικής μετανάστευσης είναι πάνω από τις δυνατότητες της Ελλάδας. Στις αρχές Μαΐου, το σχέδιο εκκένωσης του “προσφυγικού καταυλισμού” της Ειδομένης, στα σκοπιανά σύνορα, απέτυχε. Στην Λέσβο, επαναλαμβανόμενα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν τις περασμένες εβδομάδες στον καταυλισμό απέλασης προσφύγων στην περιοχή της Μόριας. Εν τούτοις, ο Καζάκης προειδοποιεί ξεκάθαρα για ακροαριστερές απαιτήσεις του τύπου “No border, no nations” (“όχι σύνορα, όχι έθνη”). “Αυτή η άκρα αριστερά, η οποία φωνάζει : «ας καταργήσουμε τα εθνικά σύνορα», την ίδια στιγμή, προσκαλεί το NATO για να το κάνει πράξη”. Για τον Μαρξιστή οικονομολόγο Καζάκη, οι συγκεκριμένοι ριζοσπάστες αριστεροί αποτελούν τα δεκανίκια για την υλοποίηση του Νατοϊκού ιμπεριαλισμού.  Ο Καζάκης τόνισε στον Tartakovsky : “Για να απελευθερωθεί ο ελληνικός λαός θα πρέπει πρωτίστως και προπάντων να ασκεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Αυτό αποτελεί εθνική κυριαρχία”.

Πηγή

Μετάφραση : ΕΠΑΜ Εξωτερικού

 

 

 

One thought on “Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΩΣ ΟΠΛΟ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s