ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ : ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (PARDEM)

français

26 Απριλίου 2016

Μόλις γεννήθηκε ένα κόμμα νέας γενιάς. Με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα μοναδικό στη Γαλλία, το Κόμμα της Αποπαγκοσμιοποίησης (parti de la démondialisation, Pardem) στοχεύει στην απελευθέρωση της χώρας από το σύστημα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, ώστε να υιοθετηθούν πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και διεθνούς συνεργασίας, με επίκεντρο την πλήρη απασχόληση. Οι εμψυχωτές του, χωρίς να είναι επαγγελματίες πολιτικοί, δεν είναι ερασιτέχνες. Το Pardem θα δώσει το «παρόν» στις προεδρικές και τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ναι, γεννήθηκε ένα νέο πολιτικό κόμμα. Είναι φορέας του ρεύματος των ιδεών της αποπαγκοσμιοποίησης που υπάρχουν στην κοινωνία και δεν εκφράζονται από κανένα άλλο πολιτικό κόμμα. Πηγάζει από  την θέληση του 55% των Γάλλων που εκφράστηκε το 2005 με ψήφο κατά της  ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης (1) και την άρνηση του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος που αποτελεί η προσχώρηση στη συνθήκη της Λισαβόνας το 2008. Το Κόμμα της Αποπαγκοσμιοποίησης (Pardem) είναι η πολιτική προέκταση αυτού του κινήματος άρνησης της κηδεμονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στο Έθνος. Ευρύτερα, όπως το δείχνει και το όνομά του, το Pardem στοχεύει στην απελευθέρωση της Γαλλίας από την κυριαρχία των υπερεθνικών θεσμών που δημιουργήθηκαν  για να επιβάλουν τον νεοφιλελευθερισμό και στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, ώστε να επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη και μια διεθνής συνεργασία βασισμένη στην ισορροπία των εμπορικών συναλλαγών.

Ίσως ο στόχος φαντάζει πολύ φιλόδοξος. Έτσι είναι! Το PARDEM διαθέτει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα συγκεκριμένο, λεπτομερές, και λειτουργικό. Ναι, το PARDEM κηρύσσει ως τον υπ΄ αριθμόν ένα εχθρό των λαών την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Χρειάζεται να καταδειχθούν λεπτομερώς οι αιτίες ; Σίγουρα, με δεδομένη την τυφλότητα του υπάρχοντος πολιτικού κόσμου, που φαίνεται να αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες ζωής της πλειονότητας των Γάλλων.

Το PARDEM θα αναλύσει, θα εξηγήσει και θα συζητήσει με την κοινωνία τα επιχειρήματά του. Είναι αναγκαίο να υπενθυμίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές καταστροφές που επιφέρουν οι παγκοσμιοποιημένες “ελεύθερες” συναλλαγές;  Δεν θα ήταν προσβολή για τους αναγνώστες αυτής της ανακοίνωσης το να πρέπει να τους υπενθυμίσουμε τα γεγονότα των τελευταίων ετών, που έχουν καταδικάσει σε θανάσιμη λιτότητα τους λαούς της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και κυρίως της Ελλάδας, κι από την οποία σήμερα απειλούνται σοβαρά και οι Γάλλοι;

Χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στο δημόσιο χρέος, που αναπόφευκτα συσσωρεύεται εξαιτίας του ενιαίου νομίσματος, της αδυναμίας των κρατών να δανειστούν από αλλού εκτός από τις «αγορές» και της υποχρέωσής τους  να μην ξεφεύγουν από την νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μοναδικός σκοπός της οποίας είναι να υπηρετεί τα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των πολυεθνικών επιχειρήσεων;  Η ΕΚΤ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σκοτώνουν την απασχόληση και διογκώνουν την ανεργία, για να καταπνίξουν κάθε πιθανότητα κοινωνικής προόδου, στερώντας έτσι από οποιαδήποτε  προοπτική τους πολίτες, τους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους τεχνίτες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους εμπόρους και τους αγρότες.

Χρειάζεται άραγε να στρέψουμε την προσοχή μας στην υπόθεση «Panama Papers », που ξαναέφερε στο προσκήνιο τις μόνιμες πρακτικές των φορολογικών παραδείσων; Οι σχολιαστές «σοκάρονται». Κροκοδείλια δάκρυα ή αθεράπευτη αφέλεια, αφού η ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων, ακόμα και η ύπαρξη των φορολογικών παραδείσων, η «δημοσιονομική βελτιστοποίηση» είναι μέρος του συστήματος της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, της οποίας η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασικό παράγοντα;  Χωρίς ριζοσπαστική δράση για αποχώρηση από το σύστημα, ένα επόμενο «σκάνδαλο» θα σκεπάσει το προηγούμενο, μια και σύμφωνα με τους «θριαμβευτές ρεαλιστές» «δεν θα υπάρχει εναλλακτική».

Ναι, γεννήθηκε ένα νέο πολιτικό κόμμα, τώρα που τα κόμματα απαξιώνονται, τώρα που οι εκλογείς απέχουν από τις κάλπες, που οι «πρωτοβουλίες των πολιτών» γίνονται το Α και το Ω της δημοκρατίας. Η εξασθένιση των κρατών χαροποιεί όλους αυτούς που ονειρεύονται ένα κράτος συρρικνωμένο στις στοιχειώδεις λειτουργίες του, αυτούς που επαινούν την απορρύθμιση και το “ελεύθερο” εμπόριο, αυτούς που επί περισσότερα από 30 χρόνια δρουν υπέρ της υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών, της μείωσης του κόστους εργασίας, της διάλυση του κράτους προς όφελος της ευρωπαϊκής περιφερειοποίησης. Η αποδυνάμωση του ρόλου των πολιτικών κομμάτων χαροποιεί όλους αυτούς που προσπαθούν να χαρακτηρίσουν ξεπερασμένη την συλλογική δράση, να δώσουν αξία στην  ατομοκρατία, να καταργήσουν κάθε κοινωνική προστασία, να αποδομήσουν ακόμα και την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας. Επομένως κάθε πολιτική αλλαγή είναι αδύνατη χωρίς έναν πολιτικό φορέα των λαϊκών διεκδικήσεων και της λαϊκής οργής. Το δείχνει η ιστορία.

Ναι, γεννήθηκε ένα νέο κόμμα στην καρδιά μιας νέας φάσης εξαφάνισης των κλασικών αναφορών, οι οποίες ίσχυαν τότε που φαινόταν να υπάρχει κάποιο νόημα στον διαχωρισμό αριστερά-δεξιά. Όλα διαλύθηκαν και οι Γάλλοι το κατάλαβαν. Η δεξιά και η αριστερά ενώνονται τώρα σε μια ενιαία γραμμή : δεν υπάρχει μέλλον παρά μόνο έξω από την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, έξω από την ΕΕ, έξω από το ευρώ. Η μετα-εθνική ιδεολογία, θαυμάσια ενορχηστρωμένη από τις κυρίαρχες τάξεις, επικράτησε. Τα τεχνάσματα του δικομματισμού σε συνέργεια με το Εθνικό Μέτωπο καταντούν τη δημοκρατία ένα «μαγικό δέρμα» (2).

Ναι, λοιπόν, ένα πολιτικό κόμμα νέας γενιάς γεννήθηκε, για να δώσει μια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των Γάλλων πέρα από τις πλατείες και τους δρόμους. Οι δημιουργοί του δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής, ούτε πεφωτισμένοι ερασιτέχνες. Οργανώνονται καλώντας όλους αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από τις υπερεθνικές δαγκάνες χωρίς να υποκύψουν στην ξενοφοβία και τον εθνικισμό, να καταλάβουν την πολιτική αρένα και να ξαναβρούν το δρόμο προς τις κάλπες. Ούτε νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, ούτε Εθνικό Μέτωπο.

Το κόμμα της αποπαγκοσμιοποίησης θα παρουσιάσει τους υποψηφίους του και στις προεδρικές και στις βουλευτικές εκλογές του 2017. Μόνοι εναντίον όλων; Αναμφίβολα εναντίον όλων των υπαρχόντων κομμάτων. Αλλά σίγουρα μαζί με πολίτες που ανήκουν στις εξουσιαζόμενες τάξεις, που δεν έχουν πολιτική εκπροσώπηση.

(1) Οι επικεφαλής του κόμματος της αποπαγκοσμιοποίησης (PARDEM) : Ο πρόεδρός του Jacques Nikonoff ήταν πρόεδρος του γαλλικού τμήματος της διεθνούς οργάνωσης ATTAC (Association for the Taxation of financial Transactions and Citizens Action) από το 2002 έως το 2006. Η αντιπρόεδρός του Michèle Dessenne ήταν Γενική Γραμματέας της ATTAC την ίδια περίοδο. Και οι δυο ήσαν από τους κύριους συντελεστές της νίκης κατά της TCE (Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης) το 2005.

(2) Το Μαγικό Δέρμα : ένα κομμάτι δέρμα που ικανοποιεί τις επιθυμίες του κατόχου του, αλλά κάθε φορά απορροφά ένα μέρος από τη φυσική ενέργειά του. (Από την «Ανθρώπινη Κωμωδία» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ.) (ΣτΜ)

Σημείωση : Ο επικεφαλής του Pardem Jacques Nikonoff έλαβε μέρος στη Διεθνή Συνάντηση που διοργάνωσε το ΕΠΑΜ τον Νοέμβριο του 2013

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s