Η ΜΑΖΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΚΡΙΣΗ ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ Ή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ;

Αναφορά του μέλους του ΕΠΑΜ Χριστίνας Κόμη για ομιλία της σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην Νίκαια της Γαλλίας.

Ο τίτλος της ομιλίας ήταν : Η μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη. Κρίση απρόσμενη ή προγραμματισμένη ;

Το βίντεο της ομιλίας :

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια στην σύντομη παρέμβασή της στην πολυπληθή (άνω των 200 τελικά ακροατών) συνάθροιση της 19ης Νοεμβρίου στα γαλλοϊταλικά σύνορα (Breil sur Roya) για το μεταναστευτικό (βλέπε σχετικό άρθρο), την  Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016. Η Χριστίνα Κόμη, μέλος τους ΕΠΑΜ και μέλος του CNR Γαλλίας (Comité pour une Nouvelle Résistance, σύλλογος με προτάγματα ανάλογα με του ΕΠΑΜ) ήταν κύρια εισηγήτρια του παραπάνω θέματος, στο πλαίσιο των ανά τρίμηνο συναντήσεων για λαϊκή αφύπνηση που διοργανώνει το CNR.

Την ομιλία της ακολούθησαν σύντομες συμπληρωματικές παρεμβάσεις αντιπροσώπων διάφορων πολιτικών κινημάτων, όπως του PARDEM, του RPS-FIERS, και του Comité de Libération Nationale.

Η επιτυχία της συνάθροισης ήταν υπεράνω κάθε προσδοκίας καθώς προσήλθαν γύρω στα ογδόντα άτομα. Δυστυχώς, εξ αιτίας της κατάστασης « πολέμου » που ο κος Ολλάντ και οι παρακαθήμενοί του έχουν κηρύξει στη χώρα, οι υπεύθυνοι του δημοτικού χώρου που φιλοξενούσε την συνάθροιση αντί να μας μεταφέρουν σε μια μεγαλύτερη αίθουσα, ώστε να χωρέσουν όλοι, έδιωξε κακότροπα τον κόσμο με τη δικαιολογία ότι για πάνω από 50 άτομα χρειάζεται να πληρώσουμε υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας (100 ευρώ την ώρα), αφήνοντας την μεγάλη αίθουσα κενή και διώχνοντας ένα μέρος του κόσμου.

Τα 50 άτομα που τελικά παρευρέθησαν (και τα όσα κατόρθωσαν να παρεισφρήσουν από διπλανές πόρτες μετά) είναι άξιο να σημειωθεί ότι ανήκαν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ηλικίες και κοινωνικές τάξεις. Η προσοχή τους, οι ερωτήσεις και οι παρεμβάσεις τους μαρτυρούν ότι ο κόσμος είναι σε αγωνία, υποψιασμένος ότι τα μέσα μαζικής προπαγάνδας τον εξαπατούν και διψάει για πολιτικό διάλογο. Η συμμετοχή τους ήταν μεγάλη κι έγινε ένας πραγματικός διάλογος που έπιανε από ψηφοφόρους του ακροδεξιού Front National μέχρι συνδικαλιστικά στελέχη της αριστεράς (CGT).

Τα ζητήματα που ανέπτυξε η Χριστίνα Κόμη ήταν τα εξής :

-Το παράνομο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, πλαίσιο διακίνησης αυτών των πληθυσμών και η ανάγκη αποκατάστασης της διεθνούς νομιμότητας. Οι Διεθνείς Συνθήκες, το Δίκαιο της Θαλάσσης.

-Η άνθηση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ενωμένη Ευρώπη, με ευκαιρία το μεταναστευτικό. Η Τουρκία, οι ΜΚΟ, οι κερδοσκόποι που τις χρηματοδοτούν.

-Τα συμφέροντα της Γερμανίας, η μετατροπή της Ελλάδας σε χαβούζα ψυχών.

-Η διαπλοκή μεταξύ πολυεθνικών, χρηματοπιστωτικού συστήματος και ΕΕ. Η εκ μέρους των Βρυξελλών εσκεμμένη διατήρηση των μεταναστών στην παρανομία. Το Δουβλίνο ΙΙ, η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

-Η μαζική διακίνηση πληθυσμών και η παντελής κατάργηση των συνόρων με σκοπό τη δουλική εργασία και την κατάλυση των εθνικών κρατών στην Ευρώπη.  Η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας ως μόνος τρόπος να μπει φρένο σε αυτή τη διαδικασία.

-Τελικές σκέψεις και σύγκριση καταστάσεων στην Γαλλία και στην Ελλάδα. Ο ανθρωπισμός και η ελεημοσύνη των ντόπιων πολιτών ως υποκατάστατα της νομιμότητας και της ευθύνης ενός παντελώς απόντος στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του κράτους.

« Όταν δεν μπορούμε να επιβάλουμε τη δικαιοσύνη, αρκούμαστε στην ελεημοσύνη »

                                                                                                     Βικτώρ Ουγκώ

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s