Κάποια σημαντικά πρόσωπα από τον πολιτικό, οικονομικό και δημοσιογραφικό χώρο στην Ιταλία δεν έμειναν μόνο σε δηλώσεις συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό και τα θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών. Χωρίς να έχουν κάποιον λόγο να παπαγαλίζουν ότι δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών και βασιζόμενοι σε στοιχεία που ακόμη και καθεστωτικά μέσα στην Ιταλία δημοσιεύουν, αποδίδουν την κύρια ευθύνη για αυτή την τραγωδία στις πολιτικές που η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ επέβαλαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.


Ο βουλευτής και οικονομολόγος Alberto Bagnai, καταχειροκροτούμενος μέσα στην ιταλική βουλή μίλησε για «Αλληλεγγύη της αγέλης των λύκων όπου ο αδύναμος κατασπαράσσεται».

Το ολιγόλεπτο βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους εδώ.


Ο καθ. Ιστορίας της Σύγχρονης Φιλοσοφίας Diego Fusaro σε μια καθηλωτική του δήλωση καταλήγει: «Στις φλόγες παραδίδεται η μεγαλύτερη επιτυχία του Ευρώ, και μαζί φλέγεται η Ευρώπη ολόκληρη».

Το ολιγόλεπτο βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους εδώ.


Ο καθ. Φιλοσοφίας Δικαίου Paolo Becchi σε συνέντευξή του στην Lo Speciale αναρωτιέται έκπληκτος πως μια χώρα ερειπωμένη λόγω της παραμονής της στο Ευρώ διανοείται να πανηγυρίζει ότι αποχωρεί η Τρόικα.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ. Και η μετάφραση στα ελληνικά στην συνέχεια.


Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και διευθυντής της διαδικτυακής τηλεόρασης PandoraTV Giulietto Chiesa σε συνέντευξή του επίσης στην Lo Speciale δηλώνει χωρίς περιστροφές: «Αυτή η καταστροφή οφείλεται και στις πολιτικές λιτότητας στις οποίες η Ελλάδα σύρθηκε», ενώ εφιστά την προσοχή μας στο ότι δυστυχώς «υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν και άλλες εκατόμβες ακόμα χειρότερες από αυτήν».

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ. Και η μετάφραση στα ελληνικά στην συνέχεια.


Ο δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος και μπλόγκερ Maurizio Blondet σε σχετικό άρθρο του στο μπλογκ του γράφει: «Αυτό δεν είναι μια φυσική καταστροφή, είναι ένα έγκλημα της «ενωμένης» Ευρώπης και της λιτότητας που η Γερμανία έχει επιβάλλει στην Ελλάδα».

Το άρθρο εδώ. Και η μετάφραση στα ελληνικά στην συνέχεια.

 


Μετάφραση άρθρων – συνεντεύξεων


Π. Μπέκι: “Αθήνα: Σκόπευαν να γιορτάσουν για την αποχώρηση της Τρόικας, αλλά η Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον”

Όλο και δραματικότερος γίνεται ο απολογισμός των θυμάτων στην Ελλάδα. Περίπου εκατό οι νεκροί, πολλοί από αυτούς παιδιά. Μια πραγματική τραγωδία, που αυτή τη στιγμή θέτει βαριά ερωτήματα στις συνειδήσεις των Ευρωπαίων. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν δυσκολίες, στερούμενοι των αναγκαίων μέσων ακόμα και στολών πυρόσβεσης, και αυτό αποτελεί λογική συνέπεια της πολιτικής περικοπών που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αθήνα για να ανακάμψει από την κρίση. Δραστικές περικοπές οι οποίες αποτρέπουν την ενίσχυση σε προσωπικό, την επισκευή των οχημάτων που βρίσκονται σε ακινησία ή την αγορά νέων, περικοπές που έχουν εξαντλήσει τις δομές πολιτικής προστασίας. Αυτή είναι η γνώμη του καθ. Φιλοσοφίας Δικαίου Πάολο Μπέκι, που σε συνέντευξή του της Lo Speciale, δείχνει με το δάχτυλο την Ευρώπη, την ίδια που κατηγορεί την Ιταλία για τον θάνατο μεταναστών στη θάλασσα και δεν αποδέχεται την ευθύνη για τους Έλληνες νεκρούς των πυρκαγιών.

Υπάρχουν αυτοί που κατηγορούν την Ευρώπη ότι είναι υπεύθυνη με τις πολιτικές της λιτότητας, για ό’τι συνέβηκε στην Ελλάδα, όπου οι πυροσβέστες, στερούνται ακόμη και στολών πυρόσβεσης. Πώς απαντάτε;

«Απαντώ ότι, δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια, και έχω μείνει έκπληκτος από ορισμένους σχολιαστές, που αυτές τις μέρες έγραφαν με ενθουσιασμό ότι η Ελλάδα είχε φτάσει τελικά στη γραμμή του τερματισμού και ότι είχε απαλλαγεί από τα ευρωπαϊκά δεσμά. Ωραίος τερματισμός, αναμφίβολα! Άλλοι εκατό θάνατοι που βαραίνουν στη συνείδηση της Ευρώπης και όσων μέχρι σήμερα είχαν την πολιτική ευθύνη. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει πλέον, αυτό είναι το ουσιαστικό γεγονός. Το γεγονός ότι αναγκάστηκε να περικόψει τα πάντα, αφήνοντας ακόμα και τους πυροσβέστες χωρίς τα αναγκαία μέσα και χωρίς στολές, έγινε για να παραμείνει στο ευρώ. Είναι το ευρώ που κατέστρεψε την Ελλάδα, και το παράδοξο είναι ότι σήμερα οι ίδιοι Έλληνες θα πανηγύριζαν την επιστροφή τους στην ελευθερία μετά από χρόνια περιορισμών και λιτότητας. Αλλά ελευθερία από ποιο πράγμα; Έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, χωρίς νοσοκομεία και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ικανές να αποτρέψουν τις φυσικές καταστροφές ή φαινόμενα δόλου όπως οι πυρκαγιές των τελευταίων ωρών».

Η έλληνες νεκροί δεν θα έπρεπε να προκαλούν ντροπή για την Ευρώπη, όπως και οι μετανάστες που πνίγονται στη θάλασσα;

“Βέβαια, αλλά ίσως ακόμη περισσότερο, επειδή αυτή η καταστροφή είναι και γέννημα της νομισματικής ένωσης. Σήμερα μας λένε ότι το ευρώ μπορεί να διορθωθεί, ότι κάποιες αλλαγές είναι δυνατές, αλλά το γεγονός παραμένει πως το ενιαίο νόμισμα μέχρι σήμερα εξυπηρετεί στην καταστροφή των λαών, αποστερώντας τους την κυριαρχία των χωρών τους και τα δικαιώματά τους. Δυστυχώς το μεταναστευτικό γίνεται πρώτο θέμα περισσότερο από αυτό των Ελλήνων, επειδή χρησιμοποιείται για την δυσφήμιση της πολιτικής της ιταλικής κυβέρνησης, που προσπαθεί να σταματήσει το δουλεμπόριο. Δεν ακούμε κανέναν από εκείνους που φωνάζουν καθημερινά για τους νεκρούς στην θάλασσα, να αγανακτεί για τα εκατό θύματα της Αθήνας. Το γεγονός είναι ότι στην Ιταλία πρέπει να δημιουργηθεί ένα τέρας, προσωποποιημένο στον Ματέο Σαλβίνι. Το τέρας έχει πάντα έναν απάνθρωπο ρόλο, συγκεντρώνοντας όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει το ηθικό τέρας, το εγκληματικό τέρας και το πολιτικό τέρας. Επιδιώκεται να πλαστεί γύρω από τον Σαλβίνι η εικόνα ενός πολιτικού φασιστικού, ρατσιστικού και ξενοφοβικού τέρατος, που επιθυμεί τον πνιγμό των μεταναστών στη θάλασσα. Έτσι, όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων στην Ελλάδα, αναπόφευκτα παραμένουν στο παρασκήνιο».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Τσίπρας ζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Θα του δοθεί;

«Κάποια πολύ μικρή βοήθεια δεν την αρνούνται σε κανέναν, είναι μέρος της ευρωπαϊκής λογικής που σε καταστρέφει πρώτα και στη συνέχεια έρχεται να σε βοηθήσει. Η τεχνική του μαστιγίου και του καρότου. Στο τέλος, η Ευρώπη θα παρέμβει, γιατί θα πρέπει επίσης να δείξει ευγνωμοσύνη προς την Ελλάδα για το γεγονός ότι έπαιξε πολύ καλά το ρόλο του χρήσιμου «πειραματόζωου», ώστε να αποδειχτεί σε όλους τους άλλους ότι από το ευρώ είναι αδύνατο να φύγει καμιά χώρα, ακόμα και όταν η έξοδος είναι η μόνη δυνατή λύση για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της. Κάποια πράξη ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας θα υπάρξει σίγουρα. Αλλά η Ελλάδα σήμερα αντιπροσωπεύει την επιστροφή του απωθημένου. Έχουμε απωθήσει το θέμα του ευρώ, και όσα συμβαίνουν στην Αθήνα, μας θυμίζουν τι αυτό σημαίνει πραγματικά και τι διακινδυνεύεται να σημάνει στο μέλλον».

Πηγή, 25 Ιουλίου 2018

 

Τζ. Κιέζα: «Αθήνα: Πρόκειται για κατάρρευση των σύγχρονων κοινωνιών. Και τα χειρότερα έρχονται»

Σε τουλάχιστον εκατό υπολογίζονται οι νεκροί εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ωρών στην Ελλάδα, οι οποίες αφορούν κυρίως περιοχές κοντά στην Αθήνα. Γυναίκες και παιδιά σαρώθηκαν από την μανία της φωτιάς ενώ προσπαθούσαν απεγνωσμένα να φτάσουν στην θάλασσα για να γλιτώσουν. Μια τραγωδία που καθίσταται ακόμα δραματικότερη και πο απαράδεκτη εξαιτίας όσων έρχονται στο φώς αυτές τις ώρες. Οι πυροσβέστες αποκαλύπτεται πως είχαν εκτός λειτουργίας το ένα τέταρτο των οχημάτων τους και πως στερούνται στολές λόγω των περικοπών στα δημόσια έξοδα και των μέτρων λιτότητας που υπαγορεύονται από την Ευρώπη. Γι’ αυτό είναι επίσης πεπεισμένος και ο δημοσιογράφος Τζουλιέτο Κιέζα, σε συνέντευξή του στην Lo Speciale ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μελλοντικά υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν και άλλες εκατόμβες ακόμα χειρότερες από αυτήν.

Υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν πως η ελληνική τραγωδία αυτών των ωρών είναι αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την Τρόικα στην Αθήνα και που έχουν προκαλέσει περικοπές στο οργανικό δυναμικό των δομών πολιτικής προστασίας. Το συμμερίζεστε;

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ερειπωμένη, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι ανησυχητική. Η βρεφική θνησιμότητα έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί, ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί κατά 35% τα τέσσερα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Δεν υπάρχουν πλέον ιατροφαρμακευτικά υλικά και οι υπηρεσίες υγείας είναι ανεπαρκείς. Μιλάμε για μια ανθρωπιστική καταστροφή δίχως τέλος, προσχεδιασμένη και δημιουργημένη από τους στυγνούς παράγοντες της διεθνούς οικονομίας. Είναι φανερό ότι μια χώρα υπό αυτές τις συνθήκες έχει καταστραφεί ανθρωπιστικά, ψυχολογικά, ηθικά. Ένα κράτος υπό κανονικές συνθήκες ποτέ δεν θα μπορούσε να ανεχθεί να βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση. Ας μην το γυροφέρνουμε: αυτή η καταστροφή οφείλεται και στις πολιτικές λιτότητας στις οποίες η Ελλάδα σύρθηκε.»

Οι εκατό Έλληνες νεκροί που χάθηκαν στις φλόγες δεν θα έπρεπε να προκαλούν ντροπή εξίσου με τους μετανάστες που πνίγονται στην θάλασσα;

Είμαστε μπροστά σε δύο διαφορετικές μορφές καταστροφής των σύγχρονων κοινωνιών οι οποίες οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Θα πρέπει να έχουμε καλή κατανόηση της πολυπλοκότητας της κρίσης που βιώνουμε. Παρόλα αυτά όλα τα στοιχεία τελικά συγκλίνουν. Ζούμε σε μια πολύ ευάλωτη κοινωνία από την οποία ωστόσο δεν έχουμε βιώσει ακόμα τα χειρότερα. Βρισκόμαστε ήδη στα χέρια συστημάτων ελέγχου όχι ανθρώπινων αλλά τεχνολογικών, που όταν μπλοκάρουν θέτουν σε κρίση ολόκληρη την κοινωνική οργάνωση. Ένα συμβάν όπως αυτό των πυρκαγιών στην Ελλάδα δείχνει καθαρά πως οι άνθρωποι καταδικάστηκαν να πεθάνουν σαν μύγες ελλείψει ακριβώς ικανών συστημάτων ελέγχου, που μπορεί προηγουμένως να υπήρχαν, αλλά σήμερα για χίλιους διαφορετικούς λόγους δεν υπάρχουν πλέον. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο και θα πρέπει να αναμένουμε τα χειρότερα.»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας έκανε έκκληση για παροχή βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση. Θα την λάβει;

Κάποια ελεημοσύνη θα παράσχουν, ίσως κι εμείς οι Ιταλοί κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Αλλά η φιλανθρωπία δεν εξυπηρετεί σε αυτές τις περιπτώσεις, αποτελεί μόνο έναν θεαματικό τρόπο για να δείξουμε αλληλέγγυοι. Όπως και με την μετανάστευση. Τι θα πει αλληλεγγύη; Σίγουρα όχι να περισυλλέγεις μετανάστες στη μέση της θάλασσας αλλά το να στοχεύεις στην ρίζα του φαινομένου. Όλοι όσοι σήμερα θα ενεργοποιηθούν για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα θα κάνουν μια καλή πράξη, αλλά αυτό που θα βαραίνει στη συνείδηση της Ευρώπης θα είναι οι εκατό άνθρωποι που θανατώθηκαν χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Μια τραγωδία που σε κανονικές συνθήκες θα είχε ίσως εύκολα αποτραπεί.

Πηγή, 25 Ιουλίου 2018

 

ΕΛΛΑΔΑ – Τους το ζήτησε η Ευρώπη

Θρήνος για 74 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.  Αυτό δεν είναι μια φυσική καταστροφή, είναι ένα έγκλημα της «ενωμένης» Ευρώπης και της λιτότητας που η Γερμανία έχει επιβάλλει στην Ελλάδα. Οι πυροσβέστες είχαν το ένα τέταρτο των πυροσβεστικών οχημάτων εκτός χρήσης λόγω περικοπών στα δημόσια έξοδα ενώ δεν είχαν ούτε στολές.

Οι ΜΚΟ ήταν απασχολημένες με την βοήθεια προς τους αφρικανούς στην Λιβύη.

Δεκάδες ελλήνων κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, εξαιτίας του μποτιλιαρίσματος που δημιουργήθηκε στους δρόμους από την μαζική φυγή.
Μάτι, το σημείο παραθερισμού των αθηναίων, καταστράφηκε: «Αυτή η χώρα δεν υπάρχει πια» (La Stampa)

Η χώρα του πολιτισμού, ενός πολιτισμού χιλιετιών, καταστρεμμένη σε μερικές δεκαετίες εξαιτίας της ένταξής της σε ένα από τα πιο αντικοινωνικά και απάνθρωπα σχέδια της ιστορίας: Την μετατροπή ανεξάρτητων κρατών σε αποικίες, σε εμπορεύματα των αγορών και του ληστρικού καπιταλισμού των πιο ισχυρών χωρών. (Gavino Sanna)

Πηγή, 24 Ιουλίου 2018

 

Η έρευνα, η μετάφραση και τα σχόλια επί των κειμένων έγινε από τον Στέλιο Βακάλη, μέλος της Τ.Ο. ΕΠΑΜ Γαλατσίου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s