Του Joël Perichaud,
Εθνικού γραμματέα του Γαλλικού Κόμματος Αποπαγκοσμιοποίησης, υπευθύνου διεθνών σχέσεων.

Το τελευταίο από τα «προγράμματα βοήθειας» που δυναστεύουν την Ελλάδα από το 2010 ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου. Η Ελλάδα ξαναβρίσκει, λένε, την οικονομική της ανεξαρτησία χάρη στην ΕΕ, στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό και στην «καλή θέληση» του Τσίπρα.

Μετά από τρείς «διασώσεις» από την ΕΕ και το ΔΝΤ για ένα σύνολο 260 δις ευρώ, η Ελλάδα συνθλίβεται ακόμη κάτω από τα χρέη (343 δισ. ευρώ, ήτοι 180% του ΑΕΠ). Θα αναγκαστεί, φυσικά, να τα εξωφλήσει, μαζί με τους κολοσσιαίους τόκους τους. Νέα κέρδη προβλέπονται για τους δανειστές.

Ο κύριος επωφελούμενος από την «ελληνική κρίση χρέους» είναι η ΕΚΤ, η οποία ανακοίνωσε (Φεβρουάριος 2018) ότι τσέπωσε 154 εκ. ευρώ από έσοδα τόκων επιτων ελληνικών δανείων: ένα τίποτε σε σύγκριση με τα 7,8 δις ευρώ καθαρών κερδών χάρη στους τόκους που εισπράχτηκαν (από το 2012 ως το 2016) επι των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ας είναι καλά το πρόγραμμα αγοράς τίτλων των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες (Securities Market Purchase – SMP).

Ας προσθέσουμε και την υπεραξία (7,5 δις ευρώ) που αποκτήθηκε από την μεταπώληση των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν έναντι 42,7 δις…. Ο μηχανισμός είναι απλός και χυμώδης: μεταξύ τέλους 2010 και 2012 η ΕΚΤ αγόρασε από τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες τίτλους του ελληνικού δημοσίου χρέους στο 70% της αξίας έκδοσής τους και απαίτησε να εξωφληθούν στο 100% της αξίας τους εμπρόθεσμα.

Καθώς η ΕΚΤ κατέχει ακόμη 13 από τα 35 ευρώ ελληνικών κρατικών ομολόγων, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί τεράστια αθέμιτα κέρδη από το υπόλοιπο αυτού του ελληνικού χρέους μέχρι τη λήξη των τελευταίων ομολόγων… το 2037.

Σύμφωνα με μια συναφθείσα συμφωνία η ΕΚΤ ώφειλε να επιστρέψει στην Ελλάδα τα κέρδη που επιτεύχθηκαν από το 2012 σε αντάλλαγμα «μεταρρυθμίσεων». Μόνο ένα απειροελάχιστο μέρος έχει επιστραφεί : 3 δις το 2014 για τα έτη 2012 και 2013… Κατόπιν η ΕΚΤ ακύρωσε μονομερώς τη συμφωνία με τη μορφή κυρώσεων κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μία ληστεία 6 δις

Οι ληστοσυμμορίτες της ΕΚΤ κρύβουν δισεκατομμύρια καταχρηστικών κερδών σε ένα ειδικό ταμείο του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ΕΜΣ). Το Eurogroup (οι 19 υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης) ανακοίνωσε ότι θα επανενεργοποιούσε τις μεταφορές προς την Ελλάδα, αλλά μόνο από το 2017. Οι έλληνες συνεπώς δεν πρόκειται να δουν τα κέρδη των 2014, 2015 και 2016, δηλαδή πάνω από 6 δις ευρώ.

Η ΕΚΤ επαναδιένειμε ένα μέρος της λιαν παράνομα αποκτηθείσης λείας στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους μετέφεραν το χρήμα στα εθνικά δημόσια ταμεία. Το χρήμα δεν έχει οσμή…

Τα ευρωπαϊκά κράτη, μέσα από τα 50 δις ευρώ διμερών δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα, επωφελήθηκαν από ένα επιτόκιο του 5%, πολύ πάνω από το επιτόκιο με το οποία δανείζονται αυτά τα ίδια. Η Γερμανία, για παράδειγμα, χάρη στο διμερές δάνειο, τσέπωσε πάνω από 1,3 δις κερδη και η γερμανική κυβέρνηση έχει ομολογήσει ότι έχει εισπράξει 2,9 δις σε τόκους από τα ελληνικώ ομόλογα από το 2010.

Ακόμη ένα πλεονέκτημα της» ελληνικής κρίσης» για το χρηματοοικονομικό σύστημα: Ευνόησε την πτώση του κόστους χρηματοδότησης των χωρών της ευρωζώνης. Παράδειγμα: η Γερμανία δανείζεται με επιτόκιο 0,3% έναντι 2,7% το 2011.

Η δυστυχία των μεν (των ελλήνων) δεν είναι η ευτυχία των άλλων ευρωπαίων;

Γύπες και συνέταιροι

Το ΔΝΤ δεν πάει πίσω. Συμφωνα με τον Eric Toussaint , « το ΔΝΤ πραγματοποίησε κέρδη 5 δις ευρώ, δανείζοντας την Ελλάδα με υψηλό επιτόκιο. Τί να πούμε δε και για τα επενδυτικά funds για τα οποία η Ελλάδα σήμανε τζακποτ; Στην αρχή της κρίσης οι τράπεζες ξεφορτώθηκαν τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν κρίνοντάς τα επισφαλή. Οι ιδιώτες επενδυτές και τα κερδοσκοπικά funds, εξαγόρασαν αντί πινακίου τα υποτιμημένα ομόλογα, τα οποία πήραν αξία με αποδόσεις που φτάνουν στο 100%. Τα funds-γύπες κομμάτιασαν την Ελλάδα και εξακολουθούν να βάζουν χέρι στην κινητή και ακίνητη περιουσία της χώρας.

Το ελληνικό χρέος παραμένει η κότα με τα χρυσά αυγά για τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, τις ιδιωτικές τράπεζες, τα επενδυτικά funds και τις πολυεθνικές. Όλος αυτός ο αγγελικός κόσμος συνεπικουρείται από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έθεσε σε πιστή εφαρμογή τις πολιτικές λιτότητας που αποφασίστηκαν από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Για τους Έλληνες έξοδος από τη λιτότητα σημαίνει απαλλαγή από την κυβέρνηση Τσίπρα-Σύριζα και έξοδο από ΕΕ και ευρωζώνη.

Μπορείτε να διαβάσετε το αυθεντικό άρθρο στα γαλλικά εδώ. Την μετάφραση έκανε το μέλος του ΕΠΑΜ Γεώργιος Μάλφας.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s