Ψέματα !!! Άρθρο στο Bloomberg και η απάντηση από έναν Έλληνα άνεργο.

Lies, lies !!! Bloomberg article and the answer of an unemployed greek man

English text here

Oι μετανάστες παραμένουν απασχολημένοι καθώς οι άνεργοι Έλληνες απορρίπτουν περιφρονητικά τις χαμαλοδουλειές

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, τα χωράφια γύρω από το χωριό της Νέας Μανωλάδας στην Πελοπόννησο ήταν μια κυψέλη δραστηριότητας, καθώς χιλιάδες μετανάστες μάζευαν τις φράουλες, που η νότια Ελλάδα εξάγει σε όλη την Ευρώπη. Τώρα, αυτά τα χωράφια είναι ήσυχα.

Στις 17 Απριλίου τρεις Έλληνες εργοδηγοί σε ένα από τα χωράφια καλλιέργειας φράουλας πυροβόλησαν με καραμπίνες σε μια μεγάλη ομάδα εργατών συγκομιδής φράουλας, κυρίως από το Μπαγκλαντές, που απαιτούσαν πληρωμή  δεδουλευμένων αρκετών μηνών. Πάνω από 30 μετανάστες τραυματίστηκαν, και οι επιστάτες, μαζί με το αφεντικό τους, συνελήφθησαν. Ως αποτέλεσμα της μεγάλης δημοσιότητας του περιστατικού, πολλές ξένες εταιρείες εισαγωγής φράουλας από τη Νέα Μανωλάδα έχουν ακυρώσει παραγγελίες, και οι μετανάστες εργάτες κρύβονται λόγω του φόβου σύλληψης χωρίς άδεια παραμονής.

Είναι απίθανο οι άνεργοι Έλληνες να επιδιώξουν να τους αντικαταστήσουν στα χωράφια. Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει υποστεί μια βαθιά ύφεση από το 2008 και τα πιο πρόσφατα δεδομένα ανεβάζουν την ανεργία του Ιανουαρίου στο 27,2 τοις εκατό, οι Έλληνες πολίτες θεωρούν αυτό το είδος της ταπεινωτικής, χαμηλά αμειβόμενης εργασίας υποδεέστερη για αυτούς. «Δεν είναι το είδος της δουλειάς που κάνουμε», λέει ο Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, που ειδικεύεται στην εργασιακή οικονομία. «Εγκαταλείψαμε αυτό το είδος δουλειάς πριν από πολύ καιρό.”

Υπάρχουν πάνω από 500.000 μετανάστες, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τόσοι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Ενώ η παράνομη μετανάστευση έχει απασχολήσει τους Έλληνες εδώ και χρόνια, έχει γίνει καυτό θέμα τώρα, που υπάρχουν 1,3 εκατομμύρια Έλληνες εκτός αγοράς εργασίας. Κι όμως, παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων πολιτικών – ιδίως εκείνων που προέρχονται από την ακροδεξιά – ότι οι μετανάστες κλέβουν τις δουλειές, οι ντόπιοι αποφεύγουν τις εργασίες – γεωργικές και άλλες – που απαιτούν σωματική ένταση και μόχθο. Οι εργάτες φράουλας, για παράδειγμα, πληρώνονται € 20 – € 25 την ημέρα     ($ 26 – $ 33) για εργασία περίπου 10 ωρών. Ζουν κυρίως σε αυτοσχέδιες καλύβες φτιαγμένες πρόχειρα και γρήγορα από πλαστικά καλύμματα και κομμάτια ξύλου, και δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες.

Η Λία Λιάπα ψάχνει για δουλειά από τον Ιανουάριο, όταν το κατάστημα λιανικής πώλησης οικιακών συσκευών στην Αθήνα, όπου εργαζόταν πάνω από τρία χρόνια, έκλεισε χωρίς προειδοποίηση. Ακόμα κι αν η 33χρονη επιλεγεί για το πενιχρό επίδομα ανεργίας των € 359 το μήνα,  η Λιάπα δεν θα το σκεφτόταν να εργασθεί σε ένα αγρόκτημα φράουλας. “Θα ήθελα να κάνω σχεδόν οποιαδήποτε εργασία, ακόμη και μερικής απασχόλησης», λέει. “Αλλά όχι εργασία, όπου θα με εκμεταλλευόντουσαν, όπως τους μετανάστες εργάτες. Οι Έλληνες δεν θα ήθελαν ή δεν θα μπορούσαν να εργαστούν σε αυτές τις συνθήκες. ”

Περίπου οι μισοί από τα 10,8 εκατ. πολιτών της χώρας ζουν σήμερα στις πόλεις, και οι περισσότεροι από αυτούς ελάχιστα επιθυμούν να ανταλλάξουν την αστική ζωή με μια αγροτική εγκατάσταση. «Είναι σπάνιο για τους Έλληνες να μετακομίζουν για να εργαστούν», λέει ο Τήνιος. Η Λιάπα λέει ότι, ενώ δεν είναι αντίθετη στην ιδέα να αφήσει την Αθήνα, ο αρραβωνιαστικός της δεν μπορεί να εγκαταλείψει την εργασία του ως αστυνομικός: «Θα το σκεφτόμουν να μετακομίσω στην επαρχία, αλλά είναι δύσκολο να φύγουμε, όταν ο σύντροφός μου έχει μια σταθερή δουλειά.”

Η κατακλείδα: Ακόμη και με την ανεργία στο 27,2 τοις εκατό, οι περισσότεροι Έλληνες δεν θα εξετάσουν την περίπτωση πρόσληψής τους σε δουλειές, που σήμερα κάνουν οι παράνομοι μετανάστες.

Και η απάντηση επό έναν Έλληνα άνεργο

Μανωλάδα: Το νέο ψέμα

Στέλνω αυτή την επιστολή με αφορμή τα ψέματα των φραουλαδων της Ηλείας και των εθνοπατέρων μας.

Λίγο μετά τα επεισόδια με τους Πακιστανούς στη Mανωλάδα, βγήκαν 125 παραγωγοί φράουλας στις 7/6/2013 και δήλωσαν σε διάφορα ΜΜΕ και σάιτ πως θα κάνουν αίτηση στον ΟΑΕΔ για να προσλάβουν 4.400 Έλληνες εργάτες με μεροκάματο 25€ συν 3€ το εργόσημο.Είμαι άνεργος εδώ και δυο χρόνια και τυχαίνει να έχω σπίτι στη Μανωλάδα, οπότε  ενδιαφέρθηκα αμέσως, πήρα τηλέφωνο στον ΟΑΕΔ και μου είπαν να πάρω στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας. Έπαιρνα συχνά πυκνά τηλέφωνο αν έκαναν αίτηση οι φράουλαδες για εργάτες, δεν υπήρχε τίποτα. Κάποια φορά μου είπαν να μην παίρνω συνέχεια τηλέφωνο, αν γίνει αίτηση εμείς θα τη στείλουμε και στα κεντρικά της Αθήνας και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.Ενδιάμεσα, βρήκα μέσω Ιντερνέτ κάποια τηλέφωνα παραγώγων και του συνεταιρισμού ΥΡΜΙΝΗ (λαχανικών και φρούτων). Όταν τους πήρα και τους είπα ότι ενδιαφέρομαι για εργάτης στα χωράφια που ζητάτε, μου είπαν ότι δε ζητάνε τίποτα, κι όταν τους είπα για τις 4.400 μέσω ΟΑΕΔ κ.τ.λ. ακούστε τι μου είπανε: να κοιτάξω στο συνεταιρισμό ΥΡΜΙΝΗ (όχι λαχανικών και φρούτων αλλά… φρούτων και λαχανικών).Φυσικά, δυο τρεις παραγωγούς που βρήκα δεν ζήταγαν τίποτα και δεν γνώριζαν τίποτα για τις 4.400 αιτήσεις για εργάτες. Από τον άλλο συναιτερισμό ΥΡΜΙΝΗ, φρούτων και λαχανικών, μου είπαν ότι δεν ξέρουν κάτι, απουσιάζει ο υπεύθυνος, πάρτε αργότερα, ρωτήστε στον ΟΑΕΔ κ.τ.λ.Τελευταία φορά που πήρα στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας ήταν Πέμπτη 27/6/2013. Δεν είχε γίνει καμία αίτηση, δεν γνώριζαν τίποτα. Την Παρασκευή 28/6/2013, λόγω κάποιας υποχρέωσης δεν ασχολήθηκα καθόλου. Το Σάββατο 29/7/2013, ανοίγοντας το Ιντερνέτ βλέπω σε κάποια σάιτ και στις ειδήσεις ότι ούτε δέκα Έλληνες εργάτες δεν ανταποκρίθηκαν για τη συγκομιδή της φράουλας. Έγινα έξαλλος, φούντωσα. Τη Δευτέρα το πρωί παίρνω τον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας, μιλάω με έναν κύριο, θέλω να κάνω αίτηση για εργάτης στη συγκομιδή της φράουλας,Δεν ήξερε τίποτα. Του εξηγώ όλα τα παραπάνω, μου έδωσε να πάρω άλλο τηλέφωνο και το άλλο τηλέφωνο άλλο τηλέφωνο, για να μη λέω πολλά μίλησα με τρεις τέσσερις ανθρώπους. Στο τελευταίο ήταν μια κυρία και μου λέει: “Θα σου δώσω τα τηλέφωνα των συνεταιρισμών να μιλήσεις απευθείας”. Μου έδωσε λοιπόν τα τηλέφωνα της… ΥΡΜΙΝΗΣ. “Κυρία μου μίλησα με την ΥΡΜΙΝΗ και μου είπαν ότι δε ζητάνε τίποτα” (ακούστηκε γέλιο ειρωνικό). “Καλά”, μου λέει, “θα σου δώσω και τηλέφωνα παραγωγών να μιλήσεις απευθείας”.

Μου έδωσε δεκατέσσερα ονόματα με τηλέφωνα. Κατάφερα να μιλήσω με έξι-εφτα, όλοι μου είπαν μπούρδες, ότι τώρα δεν χρειαζόμαστε γιατί τελείωσε η παραγωγή εδώ και μια εβδομάδα, του χρόνου πάλι, τον Αύγουστο, τον Οκτώβρη, το Φλεβάρη κ.τ.λ. Σε ερωτήσεις του τύπου “Πότε κάνατε την αίτηση στον ΟΑΕΔ;”, “Είναι δυνατόν 7 του μήνα να λέτε ότι θααα κάνετε αίτηση στον ΟΑΕΔ για πρόσληψη 4.400 εργατών, και τώρα, 30 του μήνα, να λέτε ότι η παραγωγή τελείωσε εδώ και μια εβδομάδα;”, η  απάντηση ήταν μπουρδολογείες.

Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι λένε ψέματα! Πότε δεν έγινε επίσημα αίτηση στον ΟΑΕΔ (αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης δεν υπάρχει), γιατί δεν θέλουν να προσλάβουν κανέναν Έλληνα, έχουν βολευτεί με τους ανασφάλιστους Πακιστανούς, το κράτος απουσιάζει παντελώς γιατί έχει καταρρεύσει και τα τηλέφωνα οι παραγωγοί τα έδωσαν στον ΟΑΕΔ για να κοροϊδεύουν τον κόσμο, να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Παίζουν με τους ανέργους, δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες στους ανθρώπους, παίζουν τα παιχνίδια της κυβέρνησης για να διχάσουν τη κοινωνία, τα παιχνίδια των δανειστών ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, γιατί αν δείτε τα σάιτ με τις ανακοινώσεις των φραουλάδων για προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, υπάρχουν και ονόματα υπουργών που επικροτούσαν και θα προωθούσαν, εννοείται, την κίνηση αυτή των φραουλάδων. Από τις 7 του μήνα που έγινε η ανακοίνωση, κανένας κρατικός υπάλληλος δεν ενδιαφέρθηκε αν έγινε η αίτηση, παρότι υποτίθεται ότι κόπτονται τόσο πολύ για την ανεργία…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ , 48 χρ. , Αττική

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s