Συνέντευξη του Δημήτρη Καζάκη στο Antidiplomatico 

Quando non riconosci un debito ingiusto non è default ma è una liberazione.

1. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι το ΕΠΑΜ και τι στόχους έχει βάλει;

Οι Έλληνες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, άνεργοι και αγρότες καλούνται σε ένα ασφυκτικό καθεστώς νέας κατοχής όχι απλώς να πληρώσουν το λογαριασμό ενός χρέους που έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε όσο περισσότερο το πληρώνουν, τόσο περισσότερο να αυξάνει, αλλά και να αποδεχθούν την υποθήκευση και εκποίηση της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Το Ε.Πα.Μ. (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) οργανώνει τον αγώνα του Λαού για την ανατροπή της εξουσίας και του εθελόδουλου κυρίαρχου πολιτικού συστήματος. Ο αγώνας είναι κατεξοχήν Απελευθερωτικός. Το Ε.Πα.Μ. φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενότητα του λαού πέρα και πάνω από κομματικές και ιδεολογικές γραμμές.

Το ΕΠΑΜ είναι για το λόγο αυτό μια ευρεία κοινωνικοπολιτική συμμαχία ταγμένη ήδη από το 2011 στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την ξένη κατοχή που μας επιβλήθηκε με πρόσχημα το χρέος και εργαλείο το ευρώ. Ξεπερνώντας τους παραδοσιακούς διαχωρισμούς μεταξύ δεξιάς και αριστεράς απευθύνεται σε κάθε Έλληνα δημοκράτη και πατριώτη και διεξάγει εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

2. Το ΕΠΑΜ είναι ένα από τα πιο αποφασισμένα κόμματα κατά του ενιαίου νομίσματος…

Οικειοθελής αποχώρηση από την ευρωζώνη και την ΕΕ με δικό μας σχέδιο, το οποίο το ΕΠΑΜ το έχει ήδη επεξεργαστεί σε βάθος και στις λεπτομέρειές του και έχει δημοσιευτεί στα βασικά του σημεία ήδη από τον Ιανουάριο του 2014.

Ενώ τώρα το αντίτιμο που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για να αποφύγει τη χρεωκοπία και για να παραμείνει στο ευρώ είναι πολύ υψηλό…

Πτώχευση συμβαίνει όταν δεν πληρώνεις επειδή αναγνωρίζεις το χρέος και δεν έχεις να το πληρώσεις. Στην πραγματικότητα η χώρα είναι επί της ουσίας πτωχευμένη ήδη από το τέλος του 2009. Όταν με βάση τις ισχύουσες συνθήκες του διεθνούς δικαίου δεν αναγνωρίζεις την ύπαρξη του χρέους και σταματάς να το πληρώνεις, διαγράφοντάς το –μονομερώς– ολοκληρωτικά, τότε δεν πτωχεύεις, απελευθερώνεσαι!

3. Κάντε μας μιά λίστα με τα 5-6 άμμεσα βηματα που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση αύριο…

α. Κήρυξη του χρέους ως παράνομο και καταχρηστικό, αν είναι δυνατό από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μονομερής διαγραφή του, αφού είναι προϊόν εκβιασμού και απάτης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και άμεση παύση αποπληρωμής του.

β. Εξαγγελία και έναρξη διαδικασιών για το νέο εθνικό κρατικό νόμισμα. Άμεση ανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας μέσω της ανάκτησης της νομισματικής κυριαρχίας της χώρας μας, με αποχώρηση από τους νεοναζιστικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ.

γ. Κατάργηση της Τράπεζας της Ελλάδας με μεταφορά του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων σε αποκλειστική κυριότητα, νομή και κατοχή του ελληνικού δημοσίου και στη θέση της δημιουργία εθνικού δημόσιου φορέα εποπτείας και ελέγχου του νέου τραπεζικού συστήματος που θα δημιουργηθεί στη θέση του παλιού σαράφικου και τοκογλυφικού συστήματος μέσα από τη δημόσια εκκαθάριση εν λειτουργία των συστημικών τραπεζών και την απόλυτη εγγύηση των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών.

δ. Αποκατάσταση της Δικαιοσύνης με το να καθίσουν στο εδώλιο τα φυσικά πρόσωπα και εκπρόσωποι νομικών προσώπων (κομμάτων και επιχειρηματικών κυκλωμάτων), που συμμετείχαν με κάθε τρόπο στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, καθώς και οι δωσίλογοι που παρέδωσαν τη Πατρίδα στη κατοχή των ξένων δανειστών.

Αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος του λαού με την έναρξη της διαδικασίας απόδοσης ευθυνών και της παραδειγματικής τιμωρίας των ενόχων για το ξεπούλημα της χώρας στους ξένους επικυρίαρχους.

ε.Έναρξη των διαδικασιών στη πιο πλατιά βάση, με την καθολική συμμετοχή των πολιτών για την αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη της χώρας μέσω Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και κατοχύρωση της ανακλητότητας.

4. Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ αμέσως, τι θα συνέβαινε στη καθημερινή ζωή; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας και της κερδοσκοπίας; Θα ήταν δυνατό να τυπωθεί νέο νόμισμα αμέσως;

Στην καθημερινή ζωή των πολιτών θα αλλάξουν πολλά πράγματα με την ελπίδα και την προσδοκία να επανέλθει μια καλύτερη ζωή. Πρώτα – πρώτα η αποκατάσταση των εισοδημάτων των νοικοκυριών στο επίπεδο προ της κρίσης και η άμεση ενίσχυση των φτωχότερων στρωμάτων θα δημιουργήσουν τζίρο στην αγορά με συνέπεια την άμεση ανάκαμψη κάθε οικονομικού μεγέθους και της παραγωγής εγχώριων προϊόντων.

Η «σεισάχθεια», δηλαδή η διαγραφή των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης και εξ αιτίας της, από παράνομους φόρους και τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, θα ανακουφίσει άμεσα εκατομμύρια νοικοκυριά και θα συμβάλει στην εμπιστοσύνη και την υπεράσπιση του εγχειρήματος από ολοένα και περισσότερους πολίτες. Όλα αυτά βεβαίως δεν μπορούν να γίνουν τυχαία και αποσπασματικά, αλλά με βάση το οργανωμένο σχέδιο που το ΕΠΑΜ έχει επεξεργαστεί και διαθέτει.

Θα χρειαστεί ένα διάστημα 6 – 8 μηνών για να εισαχθεί το νέο εθνικό κρατικό νόμισμα. Στο μεσοδιάστημα όλες οι συναλλαγές θα γίνονται κανονικά με ηλεκτρονικό χρήμα (με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες), επιταγές και συναλλαγματικές, με τους καταθετικούς λογαριασμούς των πολιτών ατόφιους, με μόνο περιορισμό την αδυναμία ανάληψης φυσικού χαρτονομίσματος, μέχρι να τυπωθεί ικανή ποσότητα από τα νέα τραπεζογραμμάτια και να αρχίσει η κανονική κυκλοφορία τους.

Χρειάζεται αυστηρός έλεγχοςσε ο,τιδήποτε εισάγεται ή εξάγεται από τη χώρα, προκειμένου να μην επιτραπεί περαιτέρω εξαγωγή κεφαλαίων που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα τα τελευταία χρόνια και προκειμένου να υπάρξουν προτεραιότητες στα αναγκαία προς εισαγωγή προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα, πρώτες ύλες και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Είναι απαραίτητη η αυστηρή εποπτεία με ισχυρά διοικητικά μέτρα στη διακίνηση των προϊόντων και στον έλεγχο των τιμών τους. Οι μηχανισμοί αυτοί εποπτείας και ελέγχου θα πρέπει να «στηθούν» και να αρχίσουν να λειτουργούν από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να αποφευχθούν τεχνητές ελλείψεις και υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων, που, αν υπάρξουν, θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια πολιτικά με σκοπό τη δημιουργία πανικού στους πολίτες.

Τέτοια μέτρα είναι επίσης η διατίμηση στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στα φάρμακα κτλ, που θα συνοδεύονται από παρεμβάσεις αποφασιστικής μείωσης στις τιμές των παρεχομένων υπηρεσιών, όπως στο ρεύμα, στο νερό, στις συγκοινωνίες.

Το σπάσιμο των καρτέλ που ελέγχουν σήμερα την αγορά είναι επίσης από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ταυτόχρονα μια πολυδιάστατη εμπορική πολιτική μέσω διακρατικών συμφωνιών, συμφωνιών κλίρινγκ κτλ., που μέχρι τώρα απαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ανακουφίσει το εμπορικό ισοζύγιο και θα αποτρέψει ελλείψεις στην εγχώρια αγορά, από τα κατ’ ανάγκην εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία και δεν θα είναι δυνατό να παραχθούν εντοπίως κατά τις πρώτες φάσεις της προσαρμογής και της έναρξης της διαδικασίας παραγωγικής ανασυγκρότησης.

5. Αν η κυβέρνηση προβεί σε εφαρμογή όλων των μέτρων του νέου Μνημονίου, ποια νομίζετε ότι θα είναι η αντίδραση του ελληνικού λαού;

Ο ελληνικός λαός σήμερα αποσβολωμένος παρακολουθεί την εξέλιξη ενός πραξικοπήματος που γίνεται σε βάρος του με την ανατροπή του αποτελέσματος του 62% του Δημοψηφίσματος και την επιβολή παρά τη θέλησή του και κατά παράβαση κάθε συνταγματικής πρόβλεψης του νέου σκληρότερου από κάθε άποψη 3ου μνημονίου. Ελπίζουμε –και εργαζόμαστε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση– σύντομα να βρει το κουράγιο ξανά και να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Έτσι κι αλλιώς το ΕΠΑΜ θα συνεχίσει τον αγώνα με κάθε τρόπο και μέσο.

6. Πώς βλέπετε την πιθανότητα συμμαχίας των κινημάτων και των λαών της Νότιας Ευρώπης με στόχο την κατάρρευση του ευρώ και της ΕΕ; Θα συνεργαζόσασταν με το Κίνημα 5 Αστέρων στην Ιταλία και με τους Podemos στην Ισπανία;

Θα ήταν ευχής έργο να δημιουργηθεί μια τέτοια συμμαχία κινημάτων και ανθρώπων από τις χώρες της Νότιας Ευρώπης –και όχι μόνο– με σκοπό τη ρήξη της ευρωένωσης. Εδώ και καιρό εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα το Νοέμβριο του 2013 οργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα ένα διεθνές Συνέδριο με τη συμμετοχή 32 κινημάτων από όλες τις χώρες της Ευρώπης και τη Ρωσία. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε μέσω skype και εκπρόσωπος του κινήματος 5 αστέρων της Ιταλίας. Μια προσπάθεια συνάντησης με το Μπέππε Γκρίλο που επισκέφτηκε την Αθήνα την ημέρα του δημοψηφίσματος (5η Ιουλίου 2015) δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε, όχι με δική μας ευθύνη. Με τους Podemos δεν έχει υπάρξει ακόμα άμεση επαφή, αλλά ελπίζουμε ότι σύντομα θα γίνει.

Το ΕΠΑΜ είναι ανοικτό σε συνεργασία με κάθε κίνημα, ή προσωπικότητα που μπορεί να διευκολύνει την επίτευξη των στόχων του.

One thought on “«Το να μην αναγνωρισεις ενα αθεμιτο χρεος δεν ειναι χρεοκοπια, αλλα απελευθερωση»

Leave a comment